YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!

Auttaako tiede...

Julkaistu perjantaina 26.03.2010 0 kommenttia 305 suositusta

...lisäämään älykkyyttä? Pysymään valveilla? Elämään ikuisesti? Michael Mosley selvittää.

Tiededokumentti: Auttaako tiede...

maanantai 23.5. klo 20.10

Lääketieteellisen koulutuksen saanut tutkiva toimittaja selvittää kolmiosaisessa dokumentissa, voiko tieteen avulla lisätä älykkyyttä, elää ikuisesti tai pysyä valveilla. Auttaako tiede… on BBC:n tuotantoa.

Tiededokumentti: Auttaako tiede... 1/3
(Make Me... Smart 1/3)

...lisäämään älykkyyttä? Sarjan ensimmäisessä osassa Mosley selvittää, mitä älykkyys oikein on ja voiko sitä kenties lisätä. Michaelin oma älykkyysosamäärä on 135, Mensan jäsenyyteen tarvitaan 12 pistettä enemmän. Auttaisivatko ruokavalio, musiikki tai peräti lääkkeet saavuttamaan tuloksen?

Muutamaa viikkoa ennen Mensan koetta Michael alkaa toden teolla treenata. Iso-Britannian muistimestari, Ben Pridmore, lupautuu kokelaan mentoriksi. Yhdessä Michael ja Ben testaavat muun muassa silmäkirurgien hyödyntämää ”neuropalaute-metodia”. Etsiessään älykkyyden alkuperää Michael tapaa myös Amerikan terävimmän miehen. Portsarina aiemmin työskennelleen Chris Langanin mukaan älykkyys on synnynnäinen ominaisuus.

ÄO:n kasvattamismissionsa innostamana Michael vierailee instituutissa, joka opettaa erityislahjakkaita vauvoja lukemaan. Johtavana ajatuksena on edistää vastasyntyneiden oppimista erityisruokavalion ja treeniohjelman avulla. Michael kamppailee muistimestaria vastaan Bahraissa ja pelaa videopelejä älynsä kasvattamiseksi, mutta onko opeista hyötyä? Läpäiseekö Michael Mensan kokeen?

Auttaako tiede... 2/3
(Make Me... Live Forever 2/3)

...elämään ikuisesti? Michael Mosley haluaa saada selville, voisiko hän elää ikuisesti. Ihmisille pystytään tekemään jo varaosia, mutta onko ihmisellä pääsyä kuolemattomien puutarhaan - tai edes halua päästä sinne?

Auttaako tiede... 3/3
(Make Me... Stay Awake 3/3)

...pysymään valveilla? Michael Mosley testaa kykyään pysyä valveilla mahdollisimman pitkään. Samalla hän ottaa selville, millaisia ovat uudet lääkkeet, jotka antavat tarmoa 20-tuntisiin työpäiviin.

Lisätietoa ohjelmasta

Auttaako tiede... (Make me… Does science really hold the answers?). Tuotanto: BBC, Britannia

Löydä lisää:

Michael Mosley
Suosittele305 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Ihmiskamera

Stephen Wiltshire on yksi Britannian tuotteliaimmista ja lahjakkaimmista taiteilijoista. Hän on myös autisti, ja hänellä on täysin poikkeuksellinen kyky piirtää muistista näkemiään rakennuksia ja katukuvia.

Itseohjautuvat aivot

Tiedemiespiirejä on kohahduttanut neuroplastisuuden käsite. Onko aivoilla kyky uusiutua ja muokata omia toimintojaan?


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook