YLE Teema

 

Tiededokumentti

Tiededokumentti: Kanan elämää

Julkaistu keskiviikkona 11.05.2011 0 kommenttia 217 suositusta

Kanan elämää

tiistaisin klo 17.00, uusinta sunnuntaisin klo 16.00 

Kuinka maatilan kotieläimet elävät? Jimmy Doherty tutkailee Devonissa, kuinka kanojen nokkimisjärjestys käytännössä toimii. Entä mitä kanaemot kaakattavat poikastensa kanssa?

Kana on alun perin Lounais-Aasiasta kotoisin ja siitä tuli kotieläin 10 000 vuotta sitten. Nykyisin kanoja on 16 miljardia, enemmän kuin mitään muita lintuja maanpäällä.

Maatalouden tehostuminen 1950-luvulla muutti brittiyhteiskunnan ruokailutottumuksia. Vuonna 1952 maassa syötiin miljoona kanaa vuodessa. Vuonna 1960 maassa syötiin 200 miljoonaa kanaa vuodessa ja nykyisin maassa syödään n. 800 miljoonaa kanaa ja 11 miljardia kananmunaa vuodessa.

Nykykanat muistuttavat edelleen villejä esi-isiään. Niillä on tarkka nokkimisjärjestys, joka tapahtuu äänimerkein ja monimutkaisten eleiden avulla.
Kanojen silmät ovat hyvin erikoistuneet. Toinen silmä voi vahtia, etteivät petoeläimet pääse yllättämään samalla, kun toinen silmä etsii ruokaa. Kanan silmä näkee liikkeet tuplanopeudella verrattuna ihmissilmään.

Doherty on vahvasti sitä mieltä, että kanoja pitäisi kunnioittaa nykyistä enemmän.

Sarjan muut osat:

Lehmän elämää. Mitä lehmien päässä oikein liikkuu. Lehmät voivat aiheuttaa pahoja kolhuja liian lähelle tulleille ihmisille. Miksi ne ovat niin herkkiä vauhkoontumaan?

Porsaan elämää. Pitävätkö väitteet porsaan älykkyydestä paikkansa. Samalla valotetaan siankasvatuksen uusia menetelmiä ja kulttuurihistoriaa.

Lisätietoa ohjelmasta

(The Private Lives Of Chicken)
Tuotanto: BBC, Iso-Britannia

Suosittele217 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook