YLE Teema

 

Tiededokumentti

Loppuuko ruoka?

Julkaistu keskiviikkona 11.05.2011 7 kommenttia 225 suositusta

sunnuntai 13.5. klo 16.20

Jimmy Doherty - viljelijä ja televisiopersoona - suhtautuu intohimoisesti ruokaan ja ruoantuottajiin. Maailman väestön kasvaessa hän uskoo, että on entistä tärkeämpää olla tietoinen siitä, mistä ruokamme on peräisin.

Hän lähtee selvittämään, kuinka maailman maataloustuottajat ovat suunnitelleet väestön ruokahuollon tulevaisuudessa. Ruoan kysynnän ennustetaan kaksinkertaistuvan seuraavan 40 vuoden aikana, mutta ilmasto muuttuu ja vesivarat ja polttoainevarat vähenevät.

Doherty matkustaa Brasiliasta Australiaan ja Yhdysvaltojen megatiloilta Afrikkaan. Matkallaan hän tapaa ihmisiä, jotka uskovat että he voivat selvittää ruoantuotannon haasteet uusilla tekniikoilla ja uuttaa teknologiaa hyödyntäen. Matkan varrella paljastuu joitakin ikäviä tosiasioita siitä, mitä ns. laadukkaan ruoan tuotanto vaatii. Samalla löytyy myös uskomattomia saavutuksia, joita viljelijät ympäri maailmaa ovat tehneet taatakseen ruoantuotannon planeettamme herkillä viljelysmailla.

1/4 Jimmy Doherty ottaa selvää, pystytäänkö maailman kasvava väestö ruokkimaan tulevaisuudessa. Mitä Brasilian sokeriruokopelloilla tapahtuu ja voidaanko maan sademetsät pelastaa?

2/4 Jimmy Doherty tutustuu Länsi-Australian vehnänviljelyalueeseen, jossa maan suolapitoisuudesta on tullut ongelma. Kuinka Murray-Darlingin jokilaakson viiniköynnökset menestyvät vedensaannin niukentuessa?

3/4 Yhdysvalloissa maanviljelijät ja karjamiehet uskovat uuden teknologian avulla voivansa lisätä tuotantoaan. Jimmy Doherty tutustuu superfarmien lisäksi erikoiseen maatilaan Pohjois-Carolinassa.

4/4 Jimmy Doherty tutustuu Kenian elintarviketuotantoon. Maalla on ongelmia oman väestön ruokkimisessa, mutta uusia keinoja tuholaisten torjumiseksi on kehitetty ja tiedekin on tullut avuksi.

Lisätietoa ohjelmasta

(Jimmy’s Global Harvest) Tuotanto: BBC, Iso-Britannia

Suosittele225 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Linda Tervo

Varmaan ruoka riittäisi jos kaikki maailman sokeripellot muutettaisiin ruokaa tuottaviksi pelloiksi. Ei tarvitsisi kun siitä lähteä liikkeelle.

maakaasulla

Öljyn ansiosta näin suurelle määrälle voidaan tuottaa ja kuljettaa/säilyttää ruokaa.Kun sen tuotanto alka vähenemään riittävästi ja hinta nousee,miten sitten käy.Öljyntuottajien kartelli harmittaa eniten joka pitää saada pois.

DI

Jopa löytyi brasseilta ihmehiivaa, joka pystyy (suoraan ilman tislausta) tuottamaan auton tankkiin kelpaavaa etanolia. :o

Anonyymi

Linda Tervo kirjoitti:
Varmaan ruoka riittäisi jos kaikki maailman sokeripellot muutettaisiin ruokaa tuottaviksi pelloiksi. Ei tarvitsisi kun siitä lähteä liikkeelle.

Olet oikeassa Linda!
Kun vaan viljelemme kaikki pellot, niin ruoka riittää. Yhdelle henkilölle riittää uskomattoman pieni peltoala vuoden ruoan tuottamiseksi, mutta ongelma on siinä, etteivät kaikki osaa tai viitsi viljellä ja varastoida ruokaansa. Myöskään luonnon tuottamasta ruoasta eivät kaikki osaa valmistaa ruokaansa. Ihminen on osaamaton, laiska ja innokas kiusaamaan toistaan, näin eivät nälkäiset lopu.
MattiS

Tapio Luoma-aho

Mielenkiintoisimpia dokumentteja mitä olen nähnyt vuosiin! Myös upea toteutus (kuvaus ja ohjaus)! Ja kerrankin myös jotain rohkaisevia esimerkkejä!

Selkeästi tuli esille "use it or lose it" -argumentti: jos metsälle ei löydetä taloudellista arvoa, niin aika vaikeaa on sen suojeleminen.

Se näkökulma mitä olisi jäänyt kaipaamaan on ekstensiivisen ja intensiivisen viljelyn (esim. peltometsäviljely) vertailu. Siis kuinka paljon enemmän ruokaa voitaisi tuottaa esim. nykyisillä soijapelloilla (per ha per vuosi) jos se tehtäisiin pienipiirteisemmin esim. peltometsäviljelymenetelmillä - jotka ovat myös työvoimavaltaisempia. Kuinka tehokkaita tällaiset monokulttuurit (yhden kasvin pellot) lopulta ovat..?

P.S. Vajaakäytössä olevaa viljelysmaata ei tarvitse täältä kaukaa hakea, esim. ihan tässä Venäjän lähialueilla olisi maataloudessa valtavasti potentiaalia lisätä tuotantoa.

Loppuuuuuuu

ja varmasti. Arabimaiden mellakat saivat alkukipinän siitä kun Venäjä lopetti sinne viljanviennin ja tää on vasta alkua.
Jos maapallon väkiluku tästä kasvaa, niin jossain vaiheessa tulee kunnon monttubileet.
Öljyn ansiosta voidaan ruokkia reilu 5 miljardia ihmistä, mut kun se loppuu,niin korkeintaan 1,5 miljardia.
Mihis nää loput tumpataan ??

HuK

DI kirjoitti:
Jopa löytyi brasseilta ihmehiivaa, joka pystyy (suoraan ilman tislausta) tuottamaan auton tankkiin kelpaavaa etanolia. :o

Ihmettelin samaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook