YLE Teema

 

Tiededokumentti

Silminnäkijä

Julkaistu torstaina 20.10.2011 1 kommenttia 234 suositusta

sunnuntai 3.6. klo 17.00

Voiko muisti tehdä tepposet, jos joudut todistamaan väkivaltaista rikosta? Silminnäkijätodistukset ovat tärkeitä, kun rikoksia ratkotaan. Silti 60 prosentissa niistä rikoksista, joissa on tuomittu väärä henkilö, silminnäkijä on todistanut väärin - tai pikemminkin erehtynyt henkilöstä.

Kolmiosaisessa tiededokumentissa kuvataan salaa kymmentä tavallista ihmistä, jotka näkevät lavastetun puukkotappelun manchesterilaisessa baarissa. Poliisi yrittää selvittää silminnäkijöiden avulla, miten rikos tapahtui. Muistikuvat tapahtumista ovat hyvin kirjavat.

Koe on suoritettu yhteistyössä Manchesterin poliisilaitoksen kanssa. Tarkoituksena on osoittaa, miten ongelmallinen silminnäkijätodistus on. Tämän takia poliisi on kehittänyt erilaisia tekniikoita ihmisten epäluotettavan muistin avuksi.

1/3. Mitä todella tapahtui? Voiko rikoksen silminnäkijän todistukseen luottaa? Lavastetussa tilanteessa koehenkilöiden on yritettävä luoda kuva rikoksen tapahtumisesta, mutta kertomuksissa on eroavaisuuksia.

2/3. Kuka teki mitä? Uusi lavastettu rikos tapahtuu ja nyt seurataan koehenkilöiden silmän liikkeitä piilokameroiden avulla. Onnistuuko syyllisen tunnistaminen tällä kertaa?

3/3. Kun silminnäkijä on uhri. Mikäli ainoa todistaja on myös rikoksen uhri, poliisin on vaikea saada selkeä kuva tapahtumien kulusta. Miten traumaattinen kokemus vaikuttaa muistiin?

Lisätietoa ohjelmasta

Silminnäkijä 1-3. Tuotanto: BBC, Britannia.

Suosittele234 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Anonyymi

silminäkijöitten kertomukset ovat suorassa suhteessa oletetun tapahtuman näkijän omiin asenteisiin , parhaina esimerkkeinä nuo liikenne " kaaharit ".
paikkakunnalla jossa asun , paikallinen lehti on erikoistunut noihin " näkijöihin " ja heidän lausuntoihisa tapahtumista.
kuuro /puolisokea mummo saa toimia todistajana mahdollisissa " ylinopeuksissa " .

vastaavasti liikennetiheydet mitataan vihertävien ituhippien toimesta.


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook