YLE Teema

 

Tiededokumentti

Virtuaalivallankumous

Julkaistu keskiviikkona 16.03.2011 2 kommenttia 303 suositusta

lauantai 8.9. klo 11.15

Miten digitaalinen vallankumous ja verkkomaailma muuttavat elämäämme? Neliosainen sarja tutkii, miten digitalisoituminen on vaikuttanut ja vaikuttaa siihen, miten ostoksia tehdään ja miten ystävyyssuhteita syntyy. Entä miten se ohjaa yhteiskuntaa ja taloutta? Tohtori Aleks Krotoski haastattelee neljässä jaksossa kaikkia verkkomaailman isoja nimiä.

Sarja tutkii paradokseja teknologian ja yhteiskunnan yhteydestä ja sen puutteesta. Jokainen jakso kehittää kriittisen ja vangitsevan tarinan siitä, miten verkkomaailma muuttaa mm. politiikkaa ja yritysmalleja. Samalla se on hyvä muistutus siitä, kuinka mahdollisuus päästä käsiksi maailmanlaajuiseen tietoon ei vielä takaa ymmärrystä siitä, mikä on vapautta ja mikä tukahduttamista.

Teknologia ei myöskään ole arvovapaata, sillä tekijät vaikuttavat siihen. Globaali informaatio ei myöskään ole ilmaista. Vain neljäsosa maapallon väestöstä on verkkomaailmassa, mitä tapahtuu kun loput 75 prosenttia pääsevät mukaan. Verkko on haastanut auktoriteetteja ja levittänyt demokratiaa ja samalla se auttaa vakoilemaan ja sensuroimaan tehokkaasti.

Haastateltavana nähdään mm. Tim Berners-Lee (World Wide Web), Mark Zuckerberg (Facebook), Jimmy Wales (Wikipedia), Jeff Bezons (Amazon), John Perry Barlow (Grateful Dead), Steve Wozniak (Apple), Biz Stone ja Evan Williams (Twitter), Al Gore, Bill Gates (Microsoft), Martha Lane Fox, Steven Fry, Chris Anderson ja Clay Shirky.

 

1/4  Suuri tasaus
Tri Aleks Krotoski pohtii, kuinka internet ja sen yksi palvelumuoto World Wide Web ovat muokanneet elämäämme. Miten unelma kaikille yhteisestä tiedosta on toteutunut?

2/4 Valtion vihollinen?
Millaisia poliittisia vaikutuksia webillä on maailmanlaajuisesti? Kuinka se nopeuttaa globalisaatiota ja synnyttää rajat ylittäviä uusia liittoutumia? Miten al-Qaida hyödyntää webbiä?

3/4 Mitä ilmainen maksaa?
Yritykset ovat tunkeutuneet webbiin ja keksineet ovelia rahastuskeinoja, kuluttajien yksityisyyden kustannuksella. Kuinka Amazon oppi läksynsä ja mikä on Googlen menestyksen salaisuus?

4/4 Homo interneticus
Viime vuosien aikana webin sosiaalisten verkkojen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. Kuinka tietotulva ja yhteyksien ylläpito kuormittaa aivojamme ja alammeko ajatella eri tavalla?

 

Lisää aiheesta BBC:n sivuilla (englanniksi)
Aleks Krotoski verkossa (englanniksi)

Lisätietoa ohjelmasta

The Virtual Revolution 1-4. Tuotanto: BBC.

Suosittele303 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro Niiniluoto

Minulla on sähköpostiohjelma vaihtunut jo muutaman kerran. Myös työpaikalla suositaan nykyään sosiaalista mediaa, muun muassa edellä mainitussa Facebookissa.

nimimerkki

Näyttäisi nykyään enemmänkin siltä, että netti käyttää ihmistä, eikä ihminen nettiä. Ikäänkuin ihmisistä tulisi aivottomia 'botteja' hakuineen ja kommentteineen.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook