YLE Teema

 

Tiededokumenttien uusinnat keväällä 2011

Julkaistu maanantaina 20.12.2010 0 kommenttia 167 suositusta

Maanantaisin uusitaan tiededokumentteja.

maanantaisin n. klo 20.00, uusinta ke klo 17.00

10.1.
Tiededokumentti: Vaihtoehtohoidot

1/3: Meditaatio. Voiko tiede auttaa meitä ymmärtämään, mitä kehossamme tapahtuu meditaation aikana? Professori Kathy Sykes tutustuu meditaation vaikutuksiin mm. masennuksen hoidossa. T: BBC, Iso-Britannia.

17.1.
Tiededokumentti: Vaihtoehtohoidot

2/3: Refleksologia. Refleksologia luokitellaan vyöhyketerapioihin ja sen mukaan kehon heijastuspisteet sijaitsevat jalkapohjassa. Potilaat kertovat hyötyneensä hoidoista, mutta lääkärit ja tutkijat ovat skeptisiä. T: BBC

24.1.
Tiededokumentti: Vaihtoehtohoidot

3/3: Hypnoterapia. Professori Kathy Sykes tutustuu hypnoterapiaan, kiisteltyyn mutta suosittuun hoitomuotoon. Voiko hypnoosin avulla päästä eroon esim. tupakasta ja mikä on tieteen näkemys hoitomuodosta? T: BBC.

31.1.
Tiededokumentti: Lääketieteen huipulta

Robottikirurgit. Lääketiede ottaa koko ajan käyttöönsä tekniikan uusimpia sovelluksia ihmishenkien pelastamiseksi. Robotit ovat jo tulleet leikkaussaleihin, millaisissa tilanteissa niitä käytetään? T: BBC, Iso-Britannia.

7.2.
Tiededokumentti: Lääketieteen huipulta

Ihmehoidot. Kuinka ihmisen elimistön oma puolustusjärjestelmä saadaan sairauden kohdatessa toimimaan tehokkaammin? Tänään tutustutaan kantasolututkimusten teoreettisiin ja todellisiin hyötyihin. T: BBC, Iso-Britannia.

14.2.
Tiededokumentti: Lääketieteen huipulta

Pieni askel. Köyhässä Malawissa työskentelevä ortopedi Steve Mannion ryhtyi hoitamaan lasten ja aikuisten kampurajalkatapauksia leikkausten sijaan Ponseti-menetelmällä. Tulokset yllättivät kaikki. T: BBC, Iso-Britannia.

21.2.
Tiededokumentti: Lapsen kehitysvuodet

Millaisia eväitä lapsi tarvitsee elämänsä alkutaipaleella kasvaakseen tasapainoiseksi ja hyvinvoivaksi yksilöksi? Kaksiosaisessa dokumentissa seurataan 11 lapsen ja heidän perheidensä vaiheita. 1/2.

28.2.
Tiededokumentti: Lapsen kehitysvuodet

Millaisia eväitä lapsi tarvitsee elämänsä alkutaipaleella kasvaakseen tasapainoiseksi ja hyvinvoivaksi yksilöksi? Kaksiosaisessa dokumentissa seurataan 11 lapsen ja heidän perheidensä vaiheita. 2/2.

7.3.
Määränpäänä Mars

Tanskan ensimmäinen astronautti Anreas Morgensen haluaa matkata Marsiin ja löytää sieltä elämää. Moskovassa on käynnissä koe, jolla selvitetään vuosia kestävän avaruuslennon vaikutuksia ihmiseen.

ke 9.3. klo 17.00
Kadonneet sankarit

Syyskuussa 1943 englantilaiset pienoissukellusveneet onnistuivat tekemään toimintakyvyttömäksi saksalaisen taistelualus Tirpitzin. Yksi operaatioon osallistuneista sukellusveneistä katosi jäljettömiin.

14.3.
Tiededokumentti: Matematiikan historia

1/4: Universumin kieli. Antropologit ovat löytäneet 37 000 vuotta vanhoja luita, joissa on 29 lovea kuukauden päiviä varten. Professori Marcus de Sautoy etsii merkkejä matematiikasta muinaisista kulttuureista. T: BBC.

21.3.
Tiededokumentti: Matematiikan historia

2/4: Idän viisaat. Euroopan keskiajalla matematiikka kukoisti Kiinassa ja Intiassa, jossa otettiin käyttöön nolla. Entä millainen oli Bagdadiin 800-luvulla perustettu Viisauden talo ja kuinka tieto välittyi länteen?

28.3.
Tiededokumentti: Matematiikan historia

3/4: Avaruuden rajat. 1600-luvulla kehittyi matematiikka suurin harppauksin Euroopassa ja matemaattisten ongelmien ratkaisuista tuli yleisölaji. Marcus de Satoy valottaa Descartes´n, Pascalin ja Newtonin havaintoja.

4.4.
Tiededokumentti: Matematiikan historia

4/4: Äärettömyyteen ja edemmäksi. Marcus de Satoy kertoo 1800-luvun ja viime vuosisadan matemaatikoista. Cantor, Gödel ja Poincaré jättivät pysyvän jäljen historiaan, kaikkia ongelmia ei kuitenkaan ole vielä ratkottu.

11.4.
Tiededokumentti: Vitsauksien paluu

1/5: Turmeltunut vesi. Viisiosaisessa sarjassa valotetaan menneisyydessä tapahtuneiden tuhoisien luonnonilmiöiden taustaa ja etsitään yhtymäkohtia oman aikamme luonnonkatastrofeihin. Tuotanto: ZDF, Saksa.

18.4.
Tiededokumentti: Vitsauksien paluu

2/5: Sääsket. Viisiosaisessa sarjassa valotetaan menneisyydessä tapahtuneiden tuhoisien luonnonilmiöiden taustaa ja etsitään yhtymäkohtia oman aikamme luonnonkatastrofeihin. Tuotanto: ZDF, Saksa.

25.4.
Tiededokumentti: Vitsauksien paluu

3/5: Rakeet. Viisiosaisessa sarjassa valotetaan menneisyydessä tapahtuneiden tuhoisien luonnonilmiöiden taustaa ja etsitään yhtymäkohtia oman aikamme luonnonkatastrofeihin. Tuotanto: ZDF, Saksa.

2.5.
Tiededokumentti: Vitsauksien paluu

4/5: Heinäsirkat. Viisiosaisessa sarjassa valotetaan menneisyydessä tapahtuneiden tuhoisien luonnonilmiöiden taustaa ja etsitään yhtymäkohtia oman aikamme luonnonkatastrofeihin. Tuotanto: ZDF, Saksa.

9.5.
Tiededokumentti: Vitsauksien paluu

5/5: Hiekkamyrskyt. Viisiosaisessa sarjassa valotetaan menneisyydessä tapahtuneiden tuhoisien luonnonilmiöiden taustaa ja etsitään yhtymäkohtia oman aikamme luonnonkatastrofeihin. Tuotanto: ZDF, Saksa.

16.5.
Tiededokumentti: Auttaako tiede...

1/3: Lisäämään älykkyyttä? Michael Mosley selvittää mitä älykkyys oikein on ja voiko sitä kenties lisätä. Michaelin oma älykkyysosamäärä on 135, Mensan jäseneksi tarvitaan 12 pistettä lisää. Mutta kuinka se onnistuu?

23.5.
Tiededokumentti: Auttaako tiede...

2/3 ...elämään ikuisesti? Michael Mosley haluaa saada selville, voisiko hän elää ikuisesti. Ihmisille pystytään tekemään jo varaosia, mutta onko ihmisellä pääsyä kuolemattomien puutarhaan - tai edes halua päästä sinne?

30.5.
Tiededokumentti: Auttaako tiede...

3/3: Pysymään valveilla? Michael Mosley testaa kykyään pysyä valveilla mahdollisimman pitkään. Samalla hän ottaa selville, millaisia ovat uudet lääkkeet, jotka antavat tarmoa 20-tuntisiin työpäiviin. T: BBC.

Löydä lisää:

tiede, uusinnat, dokumentit
Suosittele167 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook