YLE Teema

 

Tiernapojat - kuukausi kuninkaina

Julkaistu keskiviikkona 03.11.2010 0 kommenttia 169 suositusta

torstai 22.12. klo 19.00

Tiernapojat - kuukausi kuninkaina on dokumentti joulun alla esiintyvistä tiernapojista ja tiernalla kulkemisesta. Miksi tähtilaulantaan, ”tiernalla kulkemiseen”, on ryhdytty ja ryhdytään edelleen? Mitä se on merkinnyt tiernalapsille itselleen?

Jouluinen tiernapoikanäytelmä on vanhan, jo keskiajalla syntyneen eurooppalaisen tähtilaulannan pohjoinen haarauma. Näytelmän juuret ulottuvat keskiaikaiseen Kolmen kuninkaan legendaan. Tiernanäytelmä eri muodoissaan on säilynyt lähinnä suullisena perintönä sukupolvelta toiselle, ja ne ovat säilyneet suomalaisessa joulunvietossa ja aivan erityisesti Oulun seudulla.

Entiset tiernapojat kertovat kokemuksistaan aina 1930-luvulta alkaen. Mukana on oululaisia tiernapoikia menneiltä vuosikymmeniltä, mutta myös Oulussa lapsuuden elänyt kuvataiteilija ja kirjailija Hannu Väisänen, joka ei halustaan huolimatta koskaan päässyt tiernapojaksi. Arkistofilmissä nähdään myös iskelmälaulajana tunnetuksi tullut, edesmennyt Jamppa Tuominen, joka esiintyy knihtinä 1962 valmistuneessa Tiernapojat-filmissä.

Entiset tiernapojat muistelevat, kuinka tiernalla kulkeminen merkitsi hauskaa yhdessäoloa. Se merkitsi myös poikkeusta arkeen ja kaamosaikaan: oli lupa pukeutua värikkäästi ja kulkea poikaporukoissa esiintymässä kodeissa ja ravintoloissa – ja välillä tappelemassa toisten tiernapoikaporukoiden kanssa reviireistä.

Hauskanpidon ja yhdessäolon lisäksi tiernalla kulkemisella on ollut myös sosiaalisia syitä. Tiernatienesti merkitsi tärkeää lisätuloa lapsille itselleen, ja joskus myös heidän perheilleen. Tiernalla kulkeminen voidaankin nähdä eräänlaisena yhteisön itsensä ylläpitämänä hyväntekeväisyyden muotona.

Ja lisäksi tiernapojat tunsivat olevansa kutsuttuja ja haluttuja, sillä tiernalla kulkemiseen on Oulun seudulla aina suhtauduttu vakavasti. Tiernapojilla oli mahdollisuus olla kuukauden ajan kuningas. Kaupungissa järjestetään joka vuosi kansalliset Tiernapoikakilpailut.

 

Lisätietoa ohjelmasta

Käsikirjoitus ja ohjaus: Outi Rousu & Kirsi Schali

Tuotanto: Outi Rousu, Periferia Productions Oy

Tuotantovuosi: 2009

Rahoittajat: YLE Teema & Kirkon mediasäätiö.

Suosittele169 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook