YLE Teema

 

Tiededokumentti

Tieteen läpimurtoja

Julkaistu tiistaina 05.06.2012 0 kommenttia 125 suositusta

sunnuntai 15.7. klo 17.00

Keitä me olemme? Mistä me tulimme? Voisiko ihmisen voima olla rajatonta? Mikä on elämän perimmäinen salaisuus? Tällaisiin kysymyksiin tiede on historiassa pyrkinyt saamaan vastauksia. Yhä tarkempiin vastauksiin pyritään tälläkin hetkellä, ja varmasti näin tapahtuu myös tulevaisuudessa. Näkemyksemme itsestämme ja maailmasta on pitkälti tieteen rakentamaa. Tieteen kehitykseen kuuluu paljon muutakin kuin yksittäisiä neronleimauksia: se on politiikkaa, historiaa, hidasta kehitystä, toisinajattelijoita ja intohimoa.

BBC:n tuottaman kuusiosaisen sarjan jokaisen jakson alussa nostetaan esiin yksinkertainen kysymys, johon sitten etsitään vastauksia historiasta ja keksintöjen takana olevista ihmisistä.

Osa 1. Katse avaruuteen. Michael Mosley tarkastelee luonnontieteellisen ajattelun kehittymistä ja sen vaikutuksia koko ihmiskunnan historiaan. Miten opimme oivaltamaan, että maapallo ei ollut kaiken keskus?

Osa 2. Mistä maailma on tehty? Alkemistin kammiosta on pitkä matka kvanttifysiikan maailmaan, mutta pontimena on ollut sama halu selvittää maailmankaikkeuden rakenne. Etsinnän aikana syntyi monia uusia keksintöjä.

Osa 3. Kuinka elämä syntyi? Miten tiedemiehet onnistuivat oivaltamaan maapallon lajistollisuuden monimuotoisuuden synnyn ja sen yhteyden planeettamme pitkään ja myllerrysten täyteiseen historiaan?

Osa 4. Riittääkö energiaa loppumattomiin? Kulutamme energiaa enemmän kuin mikään muu sukupolvi ennen meitä. Kuinka luonnonvoimat tuulesta ja höyrystä lähtien aina atomivoimaan saakka on valjastettu käyttöömme?

Osa 5. Elämän salaisuus. Michael Mosleyn tutkimusretki ihmisen monimutkaisten elintoimintojen selvittämiseksi alkaa antiikin Rooman gladiaattorien parista. Entä miten DNA:n rakenne ja toiminta paljastuivat?

Osa 6. Keitä me olemme? Michael Mosley esittelee aivotutkimuksen vaiheita, ja tiedemiehet ovat nykyisin saaneet selville vähemmän mairittelevia totuuksia ajatustemme, tunteidemme ja halujemme taustavoimista.

Lisätietoa ohjelmasta

Tieteen läpimurtoja 1-6 (The Story of Science), Britannia 2010. Tuotanto: BBC.

Löydä lisää:

tiede, Michael Mosley
Suosittele125 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Universumin ihmeitä

Universumin ihmeet -sarjan neljässä osassa fyysikko Brian Cox selittää avaruuden syvyyksien ilmiöitä maapallolla havaittavien tuttujen asioiden kautta. Maailmankaikkeus koostuu samasta aineesta kuin me, ja sitä ohjaavat samat lait.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook