YLE Teema

 

  • Suosittelu lisätty!
  • Suosittelu lisätty!
Kulttuuridokumentti

Todellinen Cabaret

Julkaistu keskiviikkona 27.04.2011 0 kommenttia 199 suositusta

tiistai 20.3. klo 18.00

Näyttelijä Alan Cumming jäljittää tv-dokumentissa Todellinen Cabaret menestysmusikaalin ja -elokuvan taustoja. Cabaret kertoi Weimarin tasavallan pääkaupungista Berliinistä, jossa juhlittiin kuin viimeistä päivää samaan aikaan kun natsipuolue järjestäytyi ja kasvatti rivejään. Elokuva nähdään Teemalla lauantaina 24.3.

Koreografivelho Bob Fossen ohjaama Cabaret-elokuva oli huikea menestys, ja se voitti peräti kahdeksan Oscaria. Se teki myös Liza Minnellin esittämästä kabareelaulajasta Sally Bowlesista kuolemattoman hahmon. Vuonna 1972 valmistunut elokuva perustui Broadway-musikaaliin, joka puolestaan perustui Berliinissä 1930-luvun alussa asuneen kirjailija Christopher Isherwoodin tarinoihin. Musikaalin tarttuvat laulut teki parivaljakko John Kander ja Fred Ebb.

Cumming tutkii tv-dokumentissa Weimarin tasavallan kabareekulttuuria, Isherwoodin Berliinin-vuosien tapahtumia ja oikean Sally Bowlesin kohtaloa. Tämä oikea Sally oli fiktiivistä Sallya valveutuneempi eikä siksi pitänyt Isherwoodin luomasta hahmosta. Minnellin valkokangastulkintaa hän ei ilmeisesti ehtinyt nähdä, sillä hän kuoli vuonna 1973.

Cumming tuntee hyvin aiheen: hän on näytellyt Kit-Kat-klubin seremoniamestaria Cabaret-musikaalin eri näyttämöversioissa Lontoossa ja Broadwaylla. Berliinissä Cumming haastattelee muun muassa laulaja Ute Lemperiä ja aikakauden kabareemusiikin tutkijaa. Hän käy myös Amerikassa jututtamassa Liza Minnelliä.

Eloisa ja juoruileva tarina synkkenee, kun Cumming jäljittää 1930-luvun Berliinin kabareetaiteilijoiden kohtaloita Theresienstadtin keskitysleirin jazzorkesteriin asti.

Cabaret-elokuva ja 1920-luvun Berliinin kabareekulttuuria käsittelevä dokumentti Berliinin villit vuodet nähdään Teemalauantaissa 24.3.2012.

(Todellinen Cabaret sai ensi-esityksensä Teemalauantaissa 16.10.2010, jolloin sen yhteydessä esitettiin Cabaret-elokuva.)

Lisätietoa ohjelmasta

Todellinen Cabaret (The Real Cabaret). Tv-dokumentti, ohjaus Richard Bright, Britannia 2009.

Suosittele199 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

24.3. Teemalauantai: 1920-luvun Berliini

Weimarin tasavallan kiihkeä, kokeileva ja uskalias yöelämä herää henkiin dokumentissa Berliinin villit vuodet sekä kahdeksalla Oscarilla palkitussa menestyselokuvassa Cabaret (12), pääosassa Liza Minnelli.

George Harrison 1-2

Martin Scorsesen ohjaama upea kaksiosainen dokumenttielokuva George Harrisonista kertoo "hiljaisen beatlen" moniulotteisen elämäntarinan. Here comes the sun!


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook