YLE Teema

 

Tohtori Åsa

Julkaistu torstaina 15.04.2010 0 kommenttia 304 suositusta

Luvassa on populaarilääketieteellinen terveysohjelma, jonka juontajana toimii lääkäri Åsa Vilbäck.

Tohtori Åsa

torstai 26.5. klo 20.30

Keväällä hurmaava Tohtori Åsa vierailee YLE Teemalla aina torstaisin. Tätä Ruotsissa suuren suosion saavuttanutta ihmisläheistä terveysohjelmaa juontaa lääkäri Åsa Vilbäck. Sarjan jokaisessa jaksossa käsitellään uutta aihetta tuoreella otteella.

Pirteä Åsa Vilbäck on syntynyt 70-luvulla Ursvikissä. Hän valmistui lääkäriksi vuonna 2005, ja on sittemmin erikoistunut plastiikkakirurgiaan. Nykyisin Åsa asuu ja työskentelee Örebrossa. Viehättävä tohtori on myös ehtinyt nähdä maailmaa: hän on asunut Malesiassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa.

Ruotsissa Tohtori Åsa nähtiin ensimmäistä kertaa ruudussa vuonna 2008, mutta julkisuudessa Vilbäck tunnettiin jo sitä ennen ensimmäisen Expedition Robinson -seikkailuohjelman kilpailijana.

Åsalla on palava halu taistella ihmisten hyvinvoinnin puolesta – niin psyykkisen kuin fyysisenkin. Kansan rakastama tv-tohtori onkin osallistunut aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun ja kommentoinut kriittisesti Ruotsin julkisen terveydenhoidon tilaa.

YLE Teemalla nähdään sarjan ensimmäinen tuotantokausi, jonka jaksoissa käsitellään kaikkien meidän elämää ja terveyttä koskettavia aiheita. Luvassa on puhetta muun muassa lemmensairaudesta ja vanhenemisesta.

17.3.
Ylipaino. Lääkäri Åsa Vilbäck palaa tavallisimpien terveysongelmien pariiin. Toistuvat laihdutusyritykset eli ns. jojolaihdutus on terveydelle vaarallista. Miten rasvasolut oikein toimivat?

24.3.
Fobiat. Pelkäätkö käärmeitä, hämähäkkejä, korkeita paikkoja tai jopa muita ihmisiä? Lääkäri Åsa Vilbäck raottaa tänään ovea pelkojen maailmaan ja esittelee avuksi kognitiivisen käyttäytymisterapian.

7.4.
PMS ja hormonit. Lääkäri Åsa Vilbäck kertoo, kuinka kuukautisia edeltävän oireyhtymän vaivoja voi lievittää. Etnologi Denise Malmberg kertoo, millaisia käsityksiä kuukautisista on historian aikana esiintynyt.

14.4.
Kipu. Mistä kipu johtuu ja mitä sen lievittämiseksi voi tehdä? Tänään ovat aiheina mm. selkäkivut ja krooniset kivut. Miten kroonisen kivun kanssa voi ylipäätään elää?

21.4.
Hiukset. Kun tukka alkaa lähteä 25-vuotiaana, on se monelle kova paikka. Miksi miehet kaljuuntuvat ja kuinka hiussiirteitä tehdään? Voiko tukka harmaantua yhdessä yössä?

28.4.
Terveyttä ravinnosta. Mitkä ravintoaineet ovat erityisen terveellisiä? Kokeessa lapsiperhe syö viikon ajan runsaasti lohta, avokadoa, pähkinöitä ja mustikoita. Åsa selvittää myös antioksidanttien vaikutusta.

5.5.
Alkoholin hyödyt ja haitat. Oletko huolissasi alkoholinkulutuksestasi? Mitä kehossa tapahtuu, kun juot alkoholia? Åsa Vilbäck kertoo alkoholin lyhyt- ja pitkäaikaisista vaikutuksista.

12.5.
Apua allergioihin. Yhä useammat ihmiset ovat allergisia siitepölylle, eläimille, pölylle tai joillekin ruuillekin. Voiko lasten allergioiden puhkeamista ehkäistä ja onko allergioihin hoitokeinoa?

19.5.
Lemmensairas. Vastarakastumisen oireet ovat verrattavissa pakko-oireiseen häiriöön. Populaarilääketieteellinen terveysohjelma, mukana lääkäri ja juontaja Åsa Villbäck.

26.5.
Mitä vanhenevassa kehossa tapahtuu? Kuinka biologiseen ikään voi vaikuttaa? Populaarilääketieteellinen terveysohjelma, mukana lääkäri ja juontaja Åsa Vilbäck.

9.6.
Ennen penisilliinin keksimistä tulehdussairaudet olivat yleisin kuolinsyy. Nykyään lasten ei enää uskota kuolevan keuhkokuumeeseen. Terveysohjelma, mukana lääkäri Åsa Vilbäck

16.6.
Kuinka nautinnonlähde voi muuttua vastakohdakseen? Åsa tapaa Bo Söderpalmin, joka on perehtynyt aivojen palkitsemisjärjestelmään. Lääkäri Åsa Vilbäckin terveysohjelma.

23.6.
Lääkitsevät eläimet. Lääkäri ja juontaja Åsa Vilbäck tapaa diabeteskoira Smulanin, joka haistaa emäntänsä Ingerin verensokerin tason ja varoittaa tätä kun pitäisi syödä.

30.6.
Elintärkeä uni. Mitä voi tehdä nukkuakseen paremmin ja kuinka unilääkkeet toimivat. Lääkäri Åsa Vilbäckin terveysohjelma.

7.7.
Vatsa.Tohtori Åsa nielaisee kameran saadakseen selville, miltä vatsa ja suolisto näyttää. Lääkäri Åsa Vilbäckin terveysohjelma.

14.7.
Stressaava elämä. Kukaan ei ole välttynyt tiedotusvälineiden raporteilta stressin vahingollisuudesta, mutta se on vain puoli totuutta. Lääkäri Åsa Vilbäckin terveysohjelma.

Lisätietoa ohjelmasta

Tuotanto: SVT, Ruotsi 2008

Löydä lisää:

terveys
Suosittele304 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook