YLE Teema

 

Tiededokumentti

Tottelemiskoe, panoksena kuolema

Julkaistu keskiviikkona 07.09.2011 8 kommenttia 343 suositusta

Keskiviikko 28.12 klo 12.50

Voisiko kuolemasta tulla viihdettä televisiossa? 1960-luvulla Milgramin testi osoitti, että ihmiset pystyvät antamaan toisilleen kuolettavia sähköiskuja, kun jokin auktoriteetti määrää heitä tekemään niin. Sama koe toteutettiin uudelleen. Dokumentti jäljittelee testiä: 80 henkeä luulee osallistuvansa tv-visaan, jossa voi voittaa miljoonan. Kisa etenee yhä kovenevin sähköiskuin kanssakisaajille, joita koekaniinit eivät näe. Pystyykö tv-juontaja pakottamaan kilpailijoita/koekaniineja antamaan kovia sähköiskuja kanssakilpailijoiden rajuista tuskanhuudoista huolimatta? Vai ymmärtävätkö he lopettaa ennen kuin on liian myöhäistä?

Dokumentissa halutaan selvittää, miksi ihminen tottelee käskyjä ja millaista valtaa televisio käyttää nykymaailmassa. 

Dokumentti voitti Prix Italian ajankohtaisdokumenttien sarjan vuonna 2010.

 

Lue lisää: BBC:n uutinen ohjelman herättämästä kohusta (englanniksi).

Lisätietoa ohjelmasta

Tottelemiskoe, panoksena kuolema (Le Jeu de la mort), Ranska 2010. Tuotanto France 2.

Suosittele343 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Onko ihmisen tahto vapaa?

Kotimaisessa tiedekeskustelussa pohditaan, voiko ihminen toimia aina arvojensa mukaisesti ja vapaasti vai johdattavatko hänen käytöstään yhteisön sosiaaliset paineet.

Kommentit

Anonyymi

Ihan hirveää katsottavaa. Eniten hirvittää, että itse on yhtä tottelevainen ja tyhmä kuin suurin osa kokeeseen osallistuneista. Kunnioitan suuresti niitä jotka uhmasivat auktoriteettia ja keskeyttivät kokeen, tai visailun. Hehän eivät tienneet olevansa kokeessa.

Incognito

On vaikea päättää katsoisiko dokkarin vai ei, koska seurauksena on luultavasti kyynistyminen entisestään. Milgramin sosiaalipsykologiset kokeet ovat kyllä tuttuja. Koska niiden tunteminen kuuluu yleissivistykseen, veikkaan, että nyt tehtyyn kokeeseen osallistuvilla on osalla ollut melko heikko sivistyksen taso.

lumevyöhykkeeltä

Ennen olivat uskovaiset, työläiset ja porvarit. Nyt ovat televisio-ihmiset. Se on ollut täydellinen asenteiden, ajatusten ja arvojen muokkaaja jo 60 vuoden ajan. Olemme eläneet täydellisessä totalitarismissa.Voisiko tästä jotain oppia?

Tosi TV on osoittanut, että voittaminen on nöyryyttämistä, alistamista ja sadismia. Aletaanko ihmistä jonain päivänä Tv-viihdyttää tappamalla.
Voisiko tästä päätellä jotain?
Täydellinen koe myös syistä siihen, miksi ihminen suostuu sodissa julmiin tekoihin.

VELVOITE, PELOTTAVA ASE. Tottelemattomuus oli 80% ihmisistä yli inhimillinen ponnistus juuri tästä syystä. Tottelevaisuus meni oman arvomaailmankin edelle. Loput 20% olisi sodassa jo ammuttu kapinallisina.

Itselleni tämä avautui myös hienona kunnianosoituksena anarkismille, joka systeemissämme on tarkoituksellisesti haluttukin nähdä vain väkivaltaisena, negatiivisena.Mutta tämä jos mikä osoittaa mikä on oikeaa ja arvostettavaa anarkismia. Toivottavasti edes yksi katsoja sen oivaltaa tästä ohjelmasta.

Anonyymi

Incognito kirjoitti:
On vaikea päättää katsoisiko dokkarin vai ei, koska seurauksena on luultavasti kyynistyminen entisestään. Milgramin sosiaalipsykologiset kokeet ovat kyllä tuttuja. Koska niiden tunteminen kuuluu yleissivistykseen, veikkaan, että nyt tehtyyn kokeeseen osallistuvilla on osalla ollut melko heikko sivistyksen taso.

Anonyymi

Koska niiden tunteminen ei todellakaan kuulu yleissivistykseen .. en lähtis tuomitsemaan heitä heikosta sivistyksen tasosta .. Itse olen sattunut lukemaan ja katsomaan tietoa näistä Milgramin kokeista mutta uskon että harva tietää ..

Matti

Minä aion katsoa tämän Areenasta, nyt olen töissä enkä pääse ruudun ääreen. Jotkut ehkä tietävätkin Peter Gabrielin vuoden 1986 So-albumin sykähdyttävän päätöskappaleen "We Do What We're Told (milgram's 37)" joka on saanut synkän inspiraationsa juuri kyseisestä Milgramin kokeesta. Juuri tuon kappaleen ansiosta kiinnostun tästä dokumentista, vaikka aika järkyttävää katsottavaa taitaa olla...

Matti

Katsoin juuri. Sai todella miettimään mikä valta televisiolla on nykyään. Tämä ohjelma on tärkeä, en suosittele sen katsomista ajanvietteenä vaan herättäjänä. Toki toteutuskin oli hyvällä maulla tehty, eikä siinä mässäilty raakuuksilla. Lavastettu "Viimeinen raja" -TV-kisa oli editoitu juuri sopivaan mittaan ja valtaosa ohjelmasta koostui psykologien ja kokeeseen osallistuneiden pohdiskeluista (tottelemisesta moraalinvastaisesti). Toivon että YLE lähettää tämän uudestaankin jotta useampi työssäkävijä näkisi sen.

uggsonsaleses

disapprove talk tall ugg boots cheap ugg australia online store . allow low ugg boots website .
disarm license ugg australia discount code black ugg boots men . dislike early men ugg boots on sale .
discover raise cheetah print ugg baby uggs ebay . chase easy authentic ugg boots cheap .
dislike race baby uggs pink ugg outlet location . cheer early long black ugg boots .
divide breathe ugg boots sale kids cheap ugg boots for men . man early uggs on sale tall black ugg .
double shave men ugg boots for cheap ugg classic short women . clap funny womens ugg bailey button boots .
doubt lock violet ugg leather ugg boots sale . perform favorite cheap real uggs for sale .

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook