YLE Teema

 

Kino Europa

Tuntematon maailma

Julkaistu tiistaina 04.05.2010 0 kommenttia 270 suositusta

Joukko huippututkijoita joutuu salaperäisen tutkimuslaitoksen kautta mukaan tähtien sotaan.

keskiviikko 6.4. klo 21.55

1950-luku oli lentävien lautasten ja samalla ufo-elokuvien kulta-aikaa. Teeman scifi-klassikkojen sarjaa jatkava Tuntematon maailma (This Island Earth, 1955) on mielenkiintoisimpia ja kunnianhimoisimpia tämän suuntauksen edustajia.

Tuntematon maailma kertoo ydinfyysikosta, joka toistuvien ufo-kohtaamisten jälkeen päätyy outoon tutkimuslaitokseen työskentelemään salaperäisen ”rauhanprojektin” parissa. Pian hän parin kollegansa kanssa alkaa epäillä projektin tarkoitusperiä, ja käykin ilmi, että heistä on tullut pelinappuloita planeettojenvälisessä sodassa, joka uhkaa myös maapallon kohtaloa.

Tuntematon maailma on selvästi yritys tehdä suuren luokan avaruusoopperaa, pulp-viihdettä avaruustaisteluineen ja jättihyönteisiä muistuttavine hirviöineen. Tässä se myös onnistuu varsin hurmaavasti ollen usein hieman höpsö mutta myös värikäs, kekseliäs ja alituiseen yllättävä sarjakuvamainen scifi-seikkailu, jonka hehkuva värikuvaus ajan parhaine erikoistehosteineen saavuttaa välillä suorastaan surrealistisia visioita.

Tuntematon maailma sisältää myös ajan scifille epätavallisia piirteitä pohjimmiltaan ystävällishenkisine avaruusmuukalaisineen sekä filosofis-tieteellisine pohdiskeluineen. 

Joseph M. Newmanin ohjaaman elokuvan pääosissa nähdään Rex Reason, Faith Domergue, Jeff Morrow, Lance Fuller ja Russell Johnson. Kulttiohjaaja Jack Arnold on tiettävästi filmannut osan lopun Metaluna-planeetalle sijoittuvista kohtauksista.

(kirjoittanut Vesa Nykänen)

Tuntematon maailma esitettiin edellisen kerran Teemalla Kino Scifi -sarjassa kesällä 2010.

Lisätietoa ohjelmasta

Tuntematon maailma (This Island Earth, USA 1955). Ohjaus Joseph M. Newman. Pääosissa Rex Reason, Faith Domergue, Jeff Morrow, Lance Fuller ja Russell Johnson.

Löydä lisää:

scifi, Joseph M. Newman
Suosittele270 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Fahrenheit 451

Francois Truffaut'n Englannissa ohjaama scifi-tarina, jossa kirjat ovat kiellettyjä ja ne poltetaan kohdattaessa. Ray Bradburyn kirjaan perustuvan elokuvan pääosissa ovat Julie Christie ja Oskar Werner.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook