YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!

Tutkiva juttu: Tyrmää stressi!

Julkaistu perjantaina 20.11.2009 0 kommenttia 322 suositusta

Miksi stressistä pitää palautua? Ella Kanninen etsii parasta tapaa rentoutua. Onko se nyrkkeily, hölkkä, jooga vai mielikuvamatka?

Tyrmää stressi!

Puhumme paljon stressistä, mutta emme siitä, miten siitä palautuu tai miksi siitä kannattaa palautua. Ja mitä palautuminen itse asiassa on? Tästä kertoo Työterveyslaitoksen lääkäri Harri Lindholm.

Ella Kanninen etsii itselleen parasta tapaa rentoutua. Hän on hyvin skeptinen: ”En minä pysty rentoutumaan millään tekniikoilla, mieleni on niin vahva ja pää on täynnä ajatuksia”. Mutta niin vaan Ella yllättyy, kun yksi tekniikka vie hänet syvälle rentouden tilaan.

Testissä ovat nyrkkeily, jooga, hölkkä, sovellettu rentoutus ja mielikuvamatka. Näistä löytyy oma suosikki. Myös Työterveyslaitoksella tehdyt mittaukset osoittavat, että yksi on ylitse muiden. Ella pitää kahden päivän ajan laitetta, joka mittaa sydämen sykeväliä. Tämän lisäksi hän tekee kortisolimittauksia eli sylkitestejä. Nämä kaksi ovat tyypillisimmät testit, joilla mitataan stressiä tai rentoutumista.

Mikä on eniten tutkittu rentoutuskeino? Kurkistamme, millaisia harjoituksia sisältää sovellettu rentoutus, itsehallintamenetelmä stressiin. Tavoitteena on oppia taito, jolla rentoutuu puolessa minuutissa! Psykologian professori Martti Tuomisto toi tekniikan Suomeen parikymmentä vuotta sitten.

Piipahdamme myös Jyväskylän liikuntatieteen laitoksella, jossa professori Jarmo Liukkonen esittelee suggestioita ja hypnoosia.

Ehkä tärkein stressistä palauttaja on kuitenkin hyvä uni. Löytyykö jotain uutta tietoa unesta? Tähän vastaa psykologian tutkimusprofessori Mikael Sallinen.

Ohjelman juontaa Ella Kanninen, ja sen on ohjannut ja käsikirjoittanut Sari Soininen.

Lue Ellan blogia

Suosittele322 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook