YLE Teema

 

Tutkiva juttu: Viisaat vastasyntyneet

Julkaistu perjantaina 05.11.2010 3 kommenttia 214 suositusta

Toista lastaan odottava Ella Kanninen selvittää, mitä tiede tietää vauvoista. Kannattaako sikiölle soittaa Mozartia, kuinka vauvan aivot rakentuvat ja miten vauva oppii hymyilemään?

Viisaat vastasyntyneet


Tiesitkö, että sikiö hankkii tietoa äitinsä äänestä ja tunnetiloista jo raskauden aikana tai vauvan aivot kehittyvät sähköisen aktiivisuuden avulla? Vastasyntyneet osaavat jo hämmästyttävän paljon asioita, pienestä paketista löytyvät kaikki taidot elämässä pärjäämistä varten.

Toista lastaan odottava Ella Kanninen lähti selvittämään, mitä kaikkea tiede tietää vauvoista. Voiko tuleva äiti saada tutkijoilta vinkkejä kasvatusurakkaansa? Kannattaako sikiölle soittaa Mozartia tai miten vauvat oppivat hymyilyn taidon? Tutkiva juttu ottaa viisaat vastasyntyneet tarkasteluun. Vastasyntyneiden mysteereitä Ella selvittää niin sikiön musiikkitutkimuksessa kuin hermosolututkijan laboratoriossa.

Ohjelmassa vastasyntyneiden viisautta ihmetellään eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Millaista musiikillista tutkimusta Minna Huotilainen tekee sikiöillä ja vastasyntyneillä ja miksi ihmeessä vauvoille leperrellään? Miten 30 vuotta lastenlääkärinä työskennellyt Martin Renlund kokee syntymän ihmeen? Martin kertoo myös kuinka vauva sopeutuu maaeläimeksi kohdussa vietetyn alun jälkeen. Ella pistäytyy myös Helsingin yliopiston neurotieteen laitoksella, jossa tehdään huippututkimusta aivojen kehittymisen osalta. Siellä dosentti Tomi Taira tutkii vastasyntyneiden rottien hermoverkkojen kehittymistä.

Varhaiskehityksen psykologia tarjoaa monia kiinnostavia selityksiä aikuistenkin ominaisuuksiin. On todettu, että paljon äidinrakkautta saaneet lapset sietävän aikuisenakin stressiä muita paremmin. Entäpä miten kehittyy vauvojen tunneäly? Mikko Peltola Tampereen yliopistosta tutkii sitä, miksi vauvat alkavat kiinnittää huomiota pelokkaisiin kasvoihin puolen vuoden iän jälkeen. Vauvojen ja vanhempien vuorovaikutusta pohtii tutkija Anu-Katriina Pesonen. Miten ihmeessä vauvat oppivat hymyilemään?

Mutta millaisen vauvan Ella sitten lopulta sai, sekin selviää ohjelmassa.

Lisätietoa ohjelmasta

YLE Oppiminen ja tiede. Toimittaja Hannamari Luukkanen.

Löydä lisää:

vauvat, vastasyntyneet
Suosittele214 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Lopettakaa tappaminen

Suomessa tapetaan n. 10 000 syntymätöntä lasta vuodessa. Kaikki yhtä ihmeellisiä ja ainutkertaisia.

Anonyymi

En itse olisi koskaan keskeyttänyt raskautta muuta kuin siitä syystä, että oma henkeni olisi vaarantunut. Ymmärrän kuitenkin äitinä, että jos ei pysty tarjoamaan lapselleen mitään perusasioita, silloin on parempi ettei lapsi edes synny. Toisaalta on olemassa paljon perheitä jotka haluaisivat adoptoida - mutta onhan se lapselle sekin henkinen kriisi miettiä läpi elämänsä, miksi hänen vanhempansa eivät halunneet häntä.

Anonyymi

Lopettakaa tappaminen kirjoitti:
Suomessa tapetaan n. 10 000 syntymätöntä lasta vuodessa. Kaikki yhtä ihmeellisiä ja ainutkertaisia.

idiootti.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook