YLE Teema

 

Kino Klassikko

Tuulen viemää

Julkaistu torstaina 17.09.2009 0 kommenttia 293 suositusta

Etelävaltioiden kaunotar Yhdysvaltojen sisällissodan ja rakkauden pyörteissä.

sunnuntai 13.12. klo 18.00

Tuulen viemää -elokuva täyttää 70 vuotta 15. joulukuuta. Se lienee koko elokuvahistorian suurin yleisömenestys, ja se keräsi myös aikanaan ennätykselliset kahdeksan Oscaria.

Tämä kaikki menestys syntyi valtavasta kaaoksesta. Ohjaajat, käsikirjoittajat, kuvaajat ja teknikot vaihtuivat vähän väliä, ja näyttelijöiden valinnoissa oli suuria ongelmia. Clark Gable oli kaikkien valinta Rhett Butlerin rooliin, mutta Gable itse ei halunnut esiintyä epookkielokuvassa. Niinpä hänet oli kirjaimellisesti lahjottava mukaan. Scarlett O'Haran roolin halusivat kaikki naistähdet, mutta elokuvaa oli filmattu jo pitkään ennen kuin englantilainen Vivien Leigh valittiin osaan.

Viralliseksi ohjaajaksi on merkitty Victor Fleming, joka peri ohjaustehtävät George Cukorin saatua potkut. Cukor kuitenkin jatkoi naisnäyttelijöiden ohjeistamista, ja Flemingiä tuurasi välillä sairastumisen vuoksi Sam Wood. Kustannukset nousivat ennätyssummiin, tekoaika venyi kaikkine suunnitteluvaiheineen kolmeksi vuodeksi, ja silti aika oli loppua kesken.

Kaikkien epätietoisuuksien ja muutosten keskellä lankoja piti käsissään tuottaja David O. Selznick, joka valvoi pikkutarkasti jokaista tekovaihetta ja yksityiskohtaa pukujen kauluksia myöten. Ohjaajia enemmän elokuvan ulkoasusta taas lienee vastuussa lavastaja William Cameron Menzies, joka suunnitteli tarkoin kuvien sisällöt ennen niiden filmaamista.

Elokuva perustuu Margaret Mitchellin menestysromaaniin, jonka filmausoikeudet Selznick osti ennätyssummalla. Tuulen viemää kertoo itsekeskeisen "southern bellen" eli etelävaltioiden kaunottaren Scarlett O'Haran vaiheista Yhdysvaltain sisällissodan melskeissä. Scarlettin rakkaudet ja juonet korvikerakkauksineen sulautuvat näin laajempaan tarinaan etelävaltioiden tappiosta ja Scarlettin edustaman ylpeän yläluokan kukistumisesta.
Loisteliaan kuvauksen ja henkilöhahmojensa poikkeuksellisen vahvuuden vuoksi Tuulen viemää ansaitsee paikkansa tunteikkaan Hollywood-viihteen ja -romantiikan klassikkona. Sen suuria kantavia voimia on Vivien Leigh'n näyttelijäsuoritus Scarlettin roolissa.

Elokuvan ensi-ilta Georgian Atlantassa 15.12.1939 oli yhtä juhlaa. Ennen esitystä oli kolme päivää juhlia ja paraateja, Atlantan kaupunki koristeltiin etelävaltojen lipuin ja vanhoja taloja esittävin kulissein, ja kuvernööri määräsi yleisen vapaapäivän.

Kaikkia ei kuitenkaan ollut kutsuttu. O'Haran perheen mustaa palvelijaa esittävä ja roolistaan sivuosa-Oscarin saanut Hattie McDaniel ei voinut osallistua ensi-iltaan osavaltion rotuerottelulakien vuoksi.

Lisätietoa ohjelmasta

Tuulen viemää (Gone With the Wind, USA 1939, 212min.). O: Victor Fleming. Pääosissa: Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard, Olivia de Havilland. Tuotanto: Selznick International Pictures, Yhdysvallat, 1939.

Suosittele293 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook