YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Teeman Elävä arkisto

TV-arkisto Maija Karhi 80 v.

Julkaistu keskiviikkona 01.02.2012 1 kommenttia 161 suositusta

tiistai 14.2. klo 22.00

Televisionäytelmä Murhakopla on harvinainen näyte tv:n varhaisvuosilta ja Maija Karhin ensimmäisiä televisiorooleja.

Kun kokki Gideon Jadran aamulla herää hotellihuoneestaan, hänen vierellään on kuollut nainen ja hätääntynyt piccolo. Jadran joutuu mukaan monimutkaiseen juoneen, jonka kohteena on hänen työnantajansa pääministeri Spillenburg. Juonittelun takana on Murhakopla ry, joka on estänyt 3 vuodessa kolme maailmankriisiä – 48 murhan avulla.

Murhakopla kuuluu vanhimpiin Yleisradiolla säilyneisiin tv-näytelmiin; se esitettiin 25. marraskuuta 1961. Sen tuotti Suomen Television Teatteritoimitus, eli Televisioteatteri, joka oli perustettu elokuussa. Televisioteatterin työtahti oli ankara: uusi koko illan näytelmä haluttiin tuottaa Suomen kansalle joka toinen viikko. Ymmärrettävistä syistä joka produktioon ei riittänyt omia, vastakiinnitettyjä näyttelijöitä; Murhakoplan esiintyjät ovatkin kaikki vierailijoita.

Gideon Jadranina nähdään Pentti Siimes ja hänen sisäkköpuolisonaan Maija Karhi. Pääministeri Spillenburgia esittää Lasse Pöysti. Murhakoplan parivaljakkona häärivät Tarmo Manni ja Aino Lehtimäki, joka nähdään hänelle harvinaisessa gangsterin sussun roolissa. Kepeän parodisen näytelmän on kirjoittanut Henrik Tikkanen ja ohjannut Mirjam Himberg.

80-vuotias Maija Karhi muistelee varhaisia tv-töitään TV-arkiston ja Marko Gustafssonin vieraana.

Lisää Elävässä arkistossa:

Kohtalokkaat rytmit

Lisätietoa ohjelmasta

Murhakopla (1961) Kirjailija Henrik Tikkasen pienoisnäytelmä vuodelta 1961. Ohjaus Mirjam Himberg. Pääosissa: Tarmo Manni, Pentti Siimes, Maija Karhi, Lasse Pöysti ja Irene-Aino Lehtimäki. Suomen Televisio, Teatteritoimitus.

TV-arkiston vieraana Maija Karhi (2012) Toimittaja Marko Gustafsson

Suosittele161 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro Niiniluoto

Karhia en muista kunnolla, mutta on tuo varsinainen jännitysnäytelmä. Poliittisia murhia on Suomen historia tulvillaan, ellen väärin muista.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook