YLE Teema

 

Suosittelu lisätty!
Teeman Elävä arkisto

TV-arkisto oopperassa: Mikko Niskasen Pajatso

Julkaistu perjantaina 25.02.2011 1 kommenttia 247 suositusta

Pajatso

perjantai 13.5. klo 15.35

Leoncavallon Pajatso-oopperan televisio-ohjaus oli huomattavan suuri tapaus vuonna 1973, olihan siinä Kansallisoopperan maineikkaimmat solistit ja ohjaajana kohuttu Mikko Niskanen. Ohjelman arvoa lisäsi se, että se tehtiin studiossa kalliina värituotantona – väritelevisio oli aikakauden kohu-uutuus viihde-elektroniikan saralla.

Niskasen Kahdeksan surmanluotia oli valmistunut juuri edellisenä vuonna, ja palkitun ohjaajan nimi oli kaikkien huulilla. Hänet oli juuri vuonna 1973 nimitetty taiteilijaprofessoriksi viisivuotiskaudelle. Katso-lehden haastattelussa vuonna 1973 Niskanen kertoo, että oopperaohjaus oli kiinnostanut häntä jo pitkään, ja hän oli miettinyt aihetta laulaja Veikko Tyrväisen kanssa. Lopulta tv-ohjaaja Hannu Heikinheimo sai hänet houkuteltua Pajatson kimppuun. Niskanen kertoo karttaneensa ohjauksessa uusia kikkoja, ja pyrkineensä vanhanaikaiseen oopperatyyliin.

Ohjauksessa korostuukin vahvasti sirkusseurueen näyttämöllisyys ja draamallisuus, ja näyttelijäntyössä on Niskaselle ominainen ripaus realismia. Liisi Tandefeltin puvustus hyödyntää uuden väritelevisio-ilmaisun koko skaalaa.

Ruggiero Leoncavallon ooppera Pagliacci eli Pajatso on musiikin historiassa kiinnostava kuriositeetti. Vuonna 1857 syntynyt Leoncavallo opiskeli Napolin konservatoriossa lähinnä pianonsoittoa, ja elättikin itsensä pitkään pianistina, sillä kustantajat eivät olleet kiinnostuneita hänen sävellyksistään. Leoncavallon sävellysprojektit kariutuivat kerran toisensa jälkeen, kunnes hän sävelsi hyvin nopeasti pienimuotoisen ja lyhyen Pajatson. Sille löytyi kustantaja, ja ooppera pääsi tuotantoon vuonna 1892. Siitä tuli välittömästi katsojien suosikki. Sen jälkeen Leoncavallo sävelsi vielä kymmenkunta oopperaa ja yhtä monta operettia, mutta yksikään niistä ei saavuttanut Pajatson kaltaista suosiota.

Kaksinäytöksinen ooppera kertoo pienen kiertävän sirkusseurueen sisällä kytevästä mustasukkaisuusdraamasta, joka purkautuu lopulta hyvin traagisesti.

Televisioversio esitetään suomen kielellä, ja sen pääroolissa esiintyy tenori Veikko Tyrväinen, joka oli tuolloin niittänyt maailman oopperataloissa mainetta nimenomaan Pajatsona. Myös muissa rooleissa esiintyy nimekäs ja huippuvireessä toimiva Kansallisoopperan solistijoukko: Riitta Pietarinen, Usko Viitanen, Eero Erkkilä ja Jorma Hynninen. Mukana on myös Kansallisoopperan kuoro ja RSO:ta johtaa Kari Tikka.

Oopperan valmistumisesta tehtiin harvinainen seurantadokumentti Neljä kuukautta Pajatsoa, jossa käydään läpi tuotannon vaiheet oopperaharjoituksista ohjauksen ideointiin, lavastukseen ja studiokuvauksiin. Dokumentin ohjasi Erkki Ilo.

(Ylemmässä kuvassa Veikko Tyrväinen. Alemmassa kuvassa seisomassa Hannu Heikinheimo, Mikko Niskanen ja Kari Tikka, edessä istumassa Veikko Tyrväinen.)

Lisätietoa ohjelmasta

Neljä kuukautta Pajatsoa (1973) 23'08''

Ohjaus: Erkki Ilo.

Pajatso (1973) 68'42''

Ohjaus: Mikko Niskanen. Pääosassa Veikko Tyrväinen.

Suosittele247 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro Niiniluoto

Tuo komea esitys meni päällekkäin ensimmäisen euroviisusemifinaalin kanssa, mutta ehdin nähdä osan siitä. Mieleeni iski tarina, jossa henkilö kuuli linnunlaulua ja halusi laulaa itsekin, nimenomaan Pajatsoa. Hänen äänensä oli niin luja, että linnut putosivat puun oksalta maahan.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook