YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

TV-arkisto: Pertsa ja Kilu

Julkaistu keskiviikkona 16.11.2011 2 kommenttia 204 suositusta

ti 3.1. klo 21.55 ja su 8.1. klo 10.05

Pertsan ja Kilun ensimmäinen televisioseikkailu, Viimeiset kaanit, vie neuvokkaat pojat pankkiryöstäjien jäljille. Seikkailun nimi viittaa kaveripiiriin, jonka avulla rikollisliiga taltutetaan.

Väinö Riikkilän Pertsa ja Kilu -kirjasarja ilmestyi vuosina 1951-57. Kirjoja kertyi kaiken kaikkiaan kuusi, sen jälkeen Riikkilän seikkailujen keskushahmoiksi nousivat astetta nuoremmat veijarit Ilkka ja Vili.

Yleisradion TV2:n lastenohjelmien toimitus teki Pertsan ja Kilun seikkailuista tv-sovituksia, joista tuli kotimaisten lastenohjelmien klassikoita. Sarjoja tehtiin 1970-luvulla neljä: kolmiosainen Pertsa ja Kilu (1970), neliosainen Pertsa ja Kilu (1971), kolmiosainen Pertsa ja Kilu kippareina (1972) ja neliosainen Pertsa ja Kilu ja timanttirosvot (1973). Vuonna 1975 jokaisesta sarjasta koostettiin yhtenäinen elokuva. Silloin kaksi ensimmäistä sarjaa nimettiin uudelleen: ensimmäisestä tuli Pertsa ja Kilu ja viimeiset kaanit ja toisesta Pertsa ja Kilu ja trokarit.

Vili Auvisen sovittamissa ja ohjaamissa seikkailusarjoissa nokkelaa Pertsaa esittää ohjaajan poika Tommi Auvinen ja hiukan pelokasta ja pulleaa Kilua Jyrki Thil. Myös Thilin vanhemmat olivat tamperelaisia näyttelijöitä. Kilun vanhempina nähdään Sylvi Salonen ja Reino Kalliolahti, Pertsan vanhempina Ahti Haljala ja Eila Roine – jälkimmäinen oli myös Tommi Auvisen oikea äiti. Muutamaa vuotta myöhemmin Ahti Haljala ja Eila Roine esittivät avioparia myös Rintamäkeläiset-sarjassa.

Tommi Auvinen ja Jyrki Thil esittivät nimirooleja kaikissa 1970-luvun sarjoissa: viimeisessä timanttirosvoista kertovassa sarjassa he ovatkin jo 16-vuotiaita nuorukaisia, joille salapoliisiseikkailut eivät kunnolla enää istu. Auvisesta tuli vanhempiensa tavoin näyttelijä ja ohjaaja, mutta Thil ei suuntautunut teatterialalle lainkaan. Vuonna 2000 Taavi Vartia ohjasi ja käsikirjoitti kokonaan uuden Pertsa ja Kilu -sarjan, jossa pääosia esittivät Joona Mielonen ja Ville Turtiainen.

TV-arkiston vieraana nähdään Tommi Auvinen Marko Gustafssonin tuoreessa haastattelussa. 1970-luvun alkuperäiset Pertsa ja Kilu -seikkailut ovat ilmestyneet myös DVD:nä.

Katso myös Pertsa ja Kilu Elävässä arkistossa: Pertsa ja Kilu kippareina sekä Pertsa ja kilu ja timanttirosvot.

Lisätietoa ohjelmasta

Pertsa ja Kilu ja viimeiset kaanit (1970). Ohjaus Vili Auvinen. Rooleissa Tommi Auvinen, Jyrki Thil, Ahti Haljala, Eila Roine, Sylvi Salonen, Reino Kalliolahti, Juha Kalliolahti, Seppo Nieminen, Esko Raipia, Erkki Thil, Lasse Tuorila, Kari Kihlström, Maija-Liisa Majanlahti, Raili Veivo. Koostettu vuonna 1975.

TV-arkiston vieraana Tommi Auvinen (2012) Toim. Marko Gustafsson.

Suosittele204 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Markku Tuira

Kyllä pertsa ja kilu ovat hyviä poliisin apulaisia,ainakin saaristoissa missä tehdään murtoja ja muita tihutöitä.

Atro Niiniluoto

Salapoliisityötä teineille. Pikkupojille olisi liian riskialtista.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook