YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

TV-arkisto: Tennessee Williams 100 v.

Julkaistu tiistaina 01.03.2011 1 kommenttia 195 suositusta

Lasinen eläintarha oli psykologisen ihmiskuvauksen mestarin läpimurtonäytelmä, jonka teemat eivät ole vanhentuneet.

ti 22.3. klo 21.55, uusinnat pe klo 14.55 ja su klo 9.20

Televisioteatteri täyttää tänä vuonna 50 vuotta, ja kun nyt keväällä kirjailija Tennessee Williamsin syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta, TV-arkisto esittää juhlan kunniaksi näytelmän Lasinen eläintarha.

Sata vuotta sitten syntynyttä Tennessee Williamsia pidetään yhtenä 1900-luvun amerikkalaisen draaman merkittävimmistä kirjoittajista. Williams aloitti kirjoittamisen 1930-luvun lopussa, mutta näytelmäkirjailijana läpimurto tapahtui vasta vuonna 1944, kun Lasinen eläintarha valmistui Chicagossa. Kriitikot ylistivät näytelmää, ja siitä valmistui näyttämöversio pian myös Broadwaylle New Yorkiin, missä se palkittiin vuoden parhaana näytelmänä.

Lasisen eläintarhan keskiössä on perhe, jonka henkilöistä jokainen pakenee todellisuutta omalla tavallaan. Dominoiva Amanda-äiti elää menneisyydessä, poika Tom karkaa merille ja vammautunut tytär Laura hakee turvaa lasieläinten kokoelmastaan. Mirjam Himbergin Televisioteatterille tekemä ohjaus edustaa klassista draamaa, jossa vahvat näyttelijät pääsevät uppoutumaan monisyisiin rooleihinsa. Traagista ja ankaraa Amandaa esittää Maj-Britt Heljo, joka muistetaan paremmin koomisista rooleistaan. Herkkänä Laura-tyttönä esiintyy Soila Komi, hänen kosijanaan Vesa-Matti Loiri.

Soila Komi muistelee tuotantoa Jarmo Heikkisen kanssa TV-arkiston vieraana. Komin suurin ja vaikuttavin televisiorooli on kestänyt hyvin aikaa. Näyttelijätär itse arvostaa Williamsin ihmiskuvausta suuresti.

Lasisen eläintarhan henkilöhahmoissa on jo samaa tarkkanäköistä estojen, todellisuuspaon ja psyykkisten ongelmien käsittelyä, josta Williams tuli nopeasti tunnetuksi. Hänen kuuluisimmat näytelmänsä Viettelyksen vaunu, Tatuoitu ruusu, Kissa kuumalla katolla, Käärmeennahkatakki ja Nuoruuden suloinen lintu ovat tulleet yleisölle tutuiksi myös kultakauden Hollywood-elokuvina, ja monia muitakin hänen tekstejään on filmattu.

25. maaliskuuta 2011 Tennessee Williamsin syntymästä on kulunut sata vuotta. Kun hän kuoli vuonna 1983, hän oli työstämässä omaelämäkerrallista näytelmää In Masks Outrageous and Austere. Näytelmä jäi keskeneräiseksi.

Lisätietoa ohjelmasta

Lasinen eläintarha (1973) Tennesee Williamsin romaaniin perustuva näytelmä suurkaupungin slummissa elävästä perheestä, joka ei kestä ankeaa todellisuutta. O: Mirjam Himberg N: Mai-Brit Heljo, Soila Komi, Ville-Veikko Salminen, Vesa-Matti Loiri.

TV-arkiston vieraana Soila Komi. Toimittaja Jarmo Heikkinen.

Suosittele195 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Atro Niiniluoto

Hyvin näytelty leffa perheestä, jossa jokaisen mieli ailahtelee. On yleistä, että välillä kapinoidaan jopa vanhempia vastaan. Lasieläimet olivat kyllä vaikuttavia.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook