YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

TV-arkiston Kino: Kesyttömät veljekset (K15)

Julkaistu torstaina 12.05.2011 0 kommenttia 170 suositusta

Huomatkaa poikkeuksellinen lähetysaika: vain tiistaina!

tiistai 21.6. klo 21.50. HUOM! Ei uusintaa!

Melasniemen veljekset Pertti ja Eero ruumiillistavat 1960-luvun lopun kapinallisuuden ja nuoren yritteliäisyyden Erkko Kivikosken elokuvassa.

Vuoden 1969 Kesyttömät veljekset on Erkko Kivikosken neljäs elokuva, ja edellisen Kuuman kissan tavoin sekin perustuu Kerttu-Kaarina Suosalmen tekstiin. Tässäkin elokuvassa ollaan hyvin kiinni ajassa ja yhteiskunnan käymistilassa, joka kulminoitui aikakauden opiskelijaradikalismissa.

Elokuvan voi katsoa myös jatkona Kuumalle kissalle: Eero Melasniemen roolihahmon nimi on molemmissa Antti Salminen, eivätkä roolihenkilön luonteenpiirteetkään poikkea paljoa toisistaan.

Antti on asettunut tuoreen vaimonsa kanssa vuokra-asuntoon, perheen perustaminen ja oma elämä odottavat oven takana. Perheen asuntosäästörahat Antti päättää käyttää oman yrityksen perustamiseen, ja ostaa pienen kirjapainon. Kosmetologivaimo ei päätöksestä ilahdu.

Vuokra-asunnon jakaa Antin pikkuveli Erkki, joka opiskelee yliopistossa ja kiertää vasemmistoradikaalien mukana tehtaissa saarnaamassa. Aikakauden nuorisokulttuurien kirjoa täydentää Erkin tyttöystävä, joka on rikkaan laivanvarustajan tytär. Työssäkäyvien ja opiskelevien nuorten konflikti on väistämätön.

Elokuva on kuvattu oikeilla tapahtumapaikoilla, osittain jopa neljää kameraa hyödyntäen, ja Esko Nevalaisen kuvaus onkin hienoa katsottavaa.
Eero ja Pertti Melasnimen siippoja esittävät Riittaliisa Helminen ja Tarja Markus. Merkittävissä sivurooleissa nähdään Matti Varjo ja Siiri Angerkoski, jonka uralla tämä jäi viimeiseksi elokuvaksi. Jussi-patsaita Kesyttömät veljekset kahmi aikoinaan peräti kolme kappaletta.

Tiistaina esitettävää elokuvaa ei uusita perjantaina eikä sunnuntaina, vaan sen sijaan perjantaina ja sunnuntaina esitetään muita elokuvia.

Lisätietoa ohjelmasta

Kesyttömät veljekset (K15) (Suomi, 1968) Rooleissa: Eero Melasniemi, Pertti Melasniemi ja Tarja Markus. Ohjaus: Erkko Kivikoski.

Suosittele170 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

TV-arkiston Kino: Kuuma kissa? (K15)

Erkko Kivikosken elokuvien sarjan aloittaa elokuvaharvinaisuus Kuuma kissa? joka kertoo hienosti opettajattaren ja nuoren oppilaan suhteesta. HUOM! Vain tiistaina

Kesällä kello 5 (S)

Erkko Kivikosken esikoiselokuva vuodelta 1963 kertoo nuoresta suhteesta, jonka aurinkoiset kesäpäivät kypsyttävät eroon. Uuden aallon hengessä tehdyssä elokuvassa soi Pentti Lasasen jazz ja hengittää kesäinen Helsinki.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook