YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

TV-arkiston Kino: Rakastunut rampa

Julkaistu perjantaina 18.03.2011 2 kommenttia 204 suositusta

tiistai 5.4. klo 21.50

TV-arkisto näyttää Vesku Loirin ja Leena Uotilan palkitut roolityöt pitkästä aikaa televisiossa, kun Rakastunut rampa saa uusintaesityksen yli 30 vuoden tauon jälkeen.

Joel Lehtosen romaani Rakastunut rampa ilmestyi vuonna 1922, ja se sai hyvin ristiriitaisen vastaanoton. Päähenkilö Sakris Kukkelman on rampa ja groteski kylähullu, joka lukee Nietzscheä ja kuvittelee itsensä romanttiseksi sankariksi. Romaanin irvokkuus, pessimistisyys ja elämänkielteisyys antavat yhä hätkähdyttävän ankaran kuvan ihmisyydestä.

Kunnianhimoiseen elokuvahankkeeseen kävi käsiksi kaksi ensikertalaista: TV2:n dokumenttiohjaaja Esko Favén ja Tampereen Draamastudion oppilas Tarja Laine, joka vastasi elokuvan henkilöohjauksesta. Vaikka elokuvahanke typistyi rahoitusvaikeuksien jälkeen, se sai kuitenkin ensi-iltansa joulukuussa 1975. Nimekkäät näyttelijät tekevät vaikeat roolinsa antaumuksella ja ammattitaidolla: Vesa-Matti Loirin Sakris Kukkelman kuuluu hänen hienoimpiin roolisuorituksiinsa, vaikka paineet ovat Uuno Turhopuro –suosion alla olleet varmaankin melkoiset. Tippaakaan Veskulle ei häviä Leena Uotila Sakriksen ihastuksen kohteeksi joutuneen Nelman roolissa. Sekä Loiri että Uotila palkittiin pääosa-Jusseilla. Kuvaaja Kari Sohlberg sai työstään valtion elokuvataiteilijapalkinnon.

Joel Lehtosen alkuteoksen tavoin elokuva on rujo ja pessimistinen, mutta ihmisvihan ja groteskiuden tilalle on astunut ymmärrys ja sadunomainen vire.
Rakastunut rampa on esitetty televisiossa viimeksi vuonna 1980, ja samalta ajalta on myös pieni esipuhe, jossa ohjaaja Esko Favén esittelee illan elokuvan.

Lisätietoa ohjelmasta

Esko Faven esittelee illan elokuvan (1980) 5’28

Rakastunut rampa (1975) 75’33 –K11-
Ohjaus: Esko Favén – Tarja Laine. Osissa: Vesa-Matti Loiri, Leena Uotila, Ritva Valkama, Heikki Nousiainen, Ritva Juhanto.

Suosittele204 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

HPa

Kiva yllätys! Tätä ei olekaan julkaistu missään kotiformaatissa toistaiseksi.
Kuvatiin kotinurkilla Turussa aikoinaan ja tuli itsekin pikkupoikana roikuttua filmiryhmän mukana. Pääsinpä pikkuveljen ja naapurin pojan kanssa jopa yhteen kohtaukseen Veskun kanssa! Myös velipojan koira sai roolin metsästäjän koirana:)
Synkkä ja ikävä tarina, mutta nostalgiset muistot ja tutut maisemat.

Atro Niiniluoto

Veskulle tuo rooli on osuva. Kyllä rampa voi rakastua siinä missä muutkin.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook