YLE Teema

 

Teeman Elävä arkisto

TV-arkiston rokkikino: Rokkidiggari

Julkaistu tiistaina 12.04.2011 5 kommenttia 246 suositusta

tiistai 7.6. klo 21.45

Harvoin esitetyssä rokkielokuvassa vuodelta 1981 musisoivat mm. Hurriganes, Sleepy Sleepers, Kojo ja Mistakes.

Jouko Lehmuskallion harvinainen musiikkielokuva Rokkidiggari sai ensi-iltansa 25. syyskuuta 1981, eli tasan kaksi viikkoa Kaurismäkien Saimaa-ilmiön jälkeen. Vertailukohde ei ollut hajanaiselle elokuvalle kovinkaan edullinen, eikä Rokkidiggarin vastaanotto ollut mitenkään mairitteleva.

Varsinaista juonta elokuvassa ei ole. Sen kehyskertomuksessa virvoitusjuomatehtaan työntekijä (Kaiffari Mannerheimo) sekoaa rokkiin, ja lauma valkotakkisia heppuja jahtaa häntä pitkin keikkapaikkoja ja Helsingin katuja. Lyhyet välikkeet on toteutettu mykän elokuvan komiikan keinoilla, eikä niihin liity dialogia, vaan taustalla soi kaiken aikaa keikkailevien bändien musiikki.

Pääpaino on musiikkitaltioinneissa, jotka ovat olleet elokuvan tekemisen varsinainen syy. Siinä missä Saimaa-ilmiö kuvaa hyvin keskittyneesti kolmen suomirokkia soittavan suosikkibändin intiimiä kiertuetta, Rokkidiggari on hajanaisuudessaan ehkä todenmukaisempaa ajankuvaa: keikoilla nähdään ja kuullaan monentasoista rokkia laidasta laitaan.

Voimansa tunnossa olleet Hurriganes, The Ronski Gang ja Sleepy Sleepers tahkoavat juurevaa 1970-lukulaista rokkisointia ja klassikkobiisejä, Pave Maijasen Mistakes esittää uutta kasarirokkia, Kojo englanninkielistä tanssisoulia. Boppin’ Pete Trio ja Falcons muistuttavat rockabillyn ja fiftarimeiningin suosiosta. Näiden lisäksi Rokkidiggarissa päästään etnojazzin tunnelmiin Piirpaukkeen kera sekä diskofiiliksiin Einin keikalla.

Kattauksesta puuttuu oikeastaan vain punkista noussut uusi aalto, joka olisi luonut klassisen vastakohdan 1950-luvun rasviksille, ja täydentänyt 1980-luvun alun käyttörokin ryhmäkuvan vielä rehellisemmäksi.

Lisätietoa ohjelmasta

Rokkidiggari (1981). Ohjaus ja käsikirjoitus: Jouko Lehmuskallio. Näyttelijät: Kaiffari Mannerheimo, Jari Kauppinen ja Mikko Kuoppamäki. Esiintyjät: Hurriganes, Mistakes, Eini ja Boogie, Kojo, Sleepy Sleepers, Boppin’ Pete Trio, Falcons, Piirpauke ja The Ronski Gang.

Suosittele246 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Saimaa-ilmiö

Aki ja Mika Kaurismäen dokumentissa aikansa suomirockin huiput Juice Leskinen Slam, Hassisen kone ja Eppu Normaali seilaavat Saimaan aalloilla kolmen bändin Tuuliajolla-kiertueella kesällä 1981.

Täältä tullaan elämä (16)

Tapio Suomisen ohjaama elokuva Täältä tullaan elämä oli vuoden 1980 katsotuin kotimainen, ja yhä edelleen se vetoaa katsojiin vimmaisella vilpittömyydellään.

Kommentit

Atro Niiniluoto

Tosiaan hajanainen, mutta silti vauhdikas. Kiva ehtiä nähdä myös Eini, joka ei varsinaisesti ole rokkari. Maijasen Paven tunnistin heti, vaikka olen ollut pienempi Mistakesin pinnalla olon aikaan. Hurriganesilta tunnistin monta biisiä, joiden mukana voi laulaa.

Cosmo

Tahtoisin tietää tuon Piirpaukkeen kappaleen nimen, kukas tietäis?

lasa

Cosmo kirjoitti:
Tahtoisin tietää tuon Piirpaukkeen kappaleen nimen, kukas tietäis?

swedish reggae

lala

Minkä nimiset biisit Eini tässä laulaa, osaako joku kertoa?

Toimittaja takaisin koulun penkille

"Kattauksesta puuttuu oikeastaan vain punkista noussut uusi aalto, joka olisi luonut klassisen vastakohdan 1950-luvun rasviksille, ja täydentänyt 1980-luvun alun käyttörokin ryhmäkuvan vielä rehellisemmäksi."

Boppin' Peten ja Falconsin diggarit eivät hekään enää olleet "rasviksia" vaan lähinnä rockabilly-yleisöä, joka oli jo jakautumassa teddyihin, rokkareihin ja psykobillyyn. Outoa, että toimittaja kyllä tietää punkin johtaneen uuteen aaltoon, mutta että "rasviksia" vielä 1981 :) Toimittaja myös valittaa uuden aallon puuttumista elokuvasta - eikö sitä ryyppäämistä ja huonoja vitsejä ollut jo siinä Saimaa-ilmiössä aivan tarpeeksi?

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook