YLE Teema

 

Valkoinen nauha (12)

Julkaistu keskiviikkona 07.08.2013 0 kommenttia 100 suositusta

maanantai 21.4. klo 15.45

Palkittu itävaltalainen elokuvaohjaaja Michael Haneke tekee tinkimättömiä elokuvia pahuuden olemuksesta. Elokuva Valkoinen nauha (Das weisse Band) kertoo arvoituksellisen tarinan siitä, mitä valta ja voimattomuus saavat aikaan. Valkoinen nauha sai ensiesityksensä toukokuussa 2009 Cannesin elokuvajuhlilla, jossa se voitti festivaalin pääpalkinnon Kultaisen palmun.

Ensimmäisen maailmansodan kynnyksellä pienessä saksalaiskylässä eletään ankaran säänneltyä ja hierarkista elämää. Kylän johtohahmot - lääkäri, paroni ja pastori - käyttävät valtaansa muihin asukkaisiin. Pastori sitoo synnin polulle hairahtuneille lapsille valkoisen nauhan käsivarteen muistuttamaan puhtaudesta.

Kylässä alkaa tapahtua outoja asioita. Lääkäri putoaa ansalankaan kompastuneen hevosen selästä, nainen putoaa lahonneiden lankkujen läpi kuolemaan, lapsi löytyy ruoskittuna ja pää alaspäin riipustettuna. Väkivaltaisuudet ja julmuudet vain pahenevat. Vanhemmat pahoinpitelevät lapsiaan ja lapset toisiaan.

Kylän oudoista tapahtumista kertoo vuosien jälkeen takaumina kylän opettaja. Niitä vasten voi hänen mukaansa ymmärtää myös myöhempiä tapauksia - tarinan ja sen kertomisen välissä on kaksi maailmansotaa.

Lisätietoa ohjelmasta

Valkoinen nauha (Das weisse Band - eine deutsche Kindergeschichte), Saksa 2009. O: Michael Haneke N: Christian Friedel, Ernst Jacobi, Leonie Benesch, Ulrich Tukur, Ursina Lardi,

Löydä lisää:

Saksa, Michael Haneke
Suosittele100 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook