YLE Teema

 

Kulttuuridokumentti

Valokuvauksen huiput

Julkaistu maanantaina 09.01.2012 14 kommenttia 267 suositusta

sunnuntai 7.10. klo 12.00

BBC:n kuusiosaisessa dokumenttisarjassa perehdytään valokuvaamisen ja valokuvataiteen historiaan alkuvaiheiden pioneereista 2000-luvun uuteen tekniikkaan.

Osa 1. Varjojen vangitsijat. Avausosassa tutustutaan kahden alan uranuurtajan Henry Fox Talbotin ja Louis Daguerren menetelmiin. Mutta mihin valokuvausta tarvitaan?

Osa 2. Taiteilijoita ja dokumentaristeja. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen valokuvasta tuli tärkeä aikakauden tulkitsija. Objektiivisen dokumentaation lisäksi valokuva sukelsi myös surrealismin pyörteisiin.

Osa 3. Oikeassa paikassa oikeaan aikaan? Normandian maihinnousu, holokausti ja atomipommin pudotus Hiroshimaan - miten jälkipolville on tallennettu historiaa kameran etsimen takaa?

Osa 4. Valokuvakertomukset. 1950-luvulla Robert Frank vaelsi pitkin Yhdysvaltoja tallentaen valokuviinsa amerikkalaisen unelman kääntöpuolta. Tuolloin ammattikuvaajat alkoivat pohtia värivalokuvan mahdollisuuksia.

Osa 5. Perhekuvia. Kuvattuaan tarpeeksi teitä ja katuja valokuvaajat käänsivät kameransa perheeseen ja itseensä. Diane Arbusin kuvissa esiintyy myös yhteiskunnan marginaalissa eläviä ihmisiä.

Osa 6. Valokuvan arvo. Vuonna 2006 Edward Steichenin valokuvasta maksettiin 2,9 miljoonaa dollaria, samana vuonna maailmassa otettiin 29 miljardia kuvaa. Mihin uusi tekniikkaa on valokuvaajia viemässä?

Lisätietoa ohjelmasta

Valokuvauksen huiput 1-6 (The Genius of Photography), Britannia 2007. Tuotanto Wall to Wall/BBC.

Suosittele267 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Elokuvan tarina

Mark Cousinsin 15-osainen dokumenttisarja kertoo elokuvataiteen kehityksestä 1800-luvun lopulta 2000-luvulle asti. Persoonallinen tutkimusmatka ulottuu 12 vuosikymmenelle ja kuudelle mantereelle, Japanista Dakariin, Hollywoodista Hongkongiin ja Mélièsistä Avatariin.

1.9. Teemalauantai: Oi Kuu!

Teemalauantait palaavat kesätauolta täysikuun loisteessa. Kuun lisäksi aiheena on 110 vuotta sitten ensi-iltansa saanut Georges Mélièsin fantastinen Matka Kuuhun, joka on restauroitu upeissa väreissä ja varustettu Air-yhtyeen musiikilla. Illan päättää 2000-luvun kuumatka, Duncan Jonesin moderni tieteiselokuva Kuu.

Kommentit

Anonyymi

Hienoa että tulee edes jotain valokuvaukseen liittyvää ohjelmaa, lisää vaan kiitos:)

Hatsa

Anonyymi kirjoitti:
Hienoa että tulee edes jotain valokuvaukseen liittyvää ohjelmaa, lisää vaan kiitos:)

Joo, kiitos Ylelle tästä sarjasta. Lisää vain vastaavanlaisia,

Anonyymi

Valokuvauksen huiput -sarja on umpirautaa. Aika harvinaista herkkua; tuskastuttavan harvoin Teema näitä helmiä löytää.

Juho

Tämä on todella laadukas sarja. Juuri tällaista odotan Yle Teemalta!

Anonyymi

Voisiko mainiot pari vuotta sitten näyetetyt dokumentit David Lachapellesta ja Helmut Newtonista uusia? Muitakin dokumentteja valokuvaukseen liittyen näkisin mieluusti.

kalliphoto

Todella hieno sarja. Lisää vain tällaisia.

Anonyymi

Hieno sarja. Lisää valokuvauksesta:)

Kuvataiteen harrastaja

Upea ohjelma, katsisn tänään tuon viimeisen osan. Ryhdyin sitten selvittämään täältä lisää tietoa ohjelmasta, ja vasta nyt havaitsin että kyseessä olikin tällainen upea BBC:n sarja valokuvauksen historiasta! Eikä osia saa enää nähdä, ei ole esitysoikeuksia. Valtavan hieno ohjelma oli tämä viimeinen, joka nyt osaltani jäi ainoaksi. Mutta suurkiitos tästä!

Tällä ohjelmasarjalla on suuri yleissivistyksellinen merkitys. Valokuva on yhä tärkeämpi osa taidekenttää. Lisäksi kuvan käyttötavat ovat laajenemassa kuten kaikki tietävät. Tematiikka kiinnostaa laajasti, kun vain huomaisi aina ennalta selvittää katsomisen arvoiset ohjelmat...!

Toivon että YLE lähettäisi tällaisia laatuohjelmia lisää. Toivon myös että tämä sarja uusittaisiin.

Yst. terveisin kuvataiteen harrastaja Varsinais-Suomesta

YLE Teema

Tämä todella hieno sarja taisi palautteen perusteella jäädä varsin monelta katsojalta ajoissa huomaamatta. Sarja kyllä uusitaan aikanaan, toivottavasti se silloin löydetään paremmin.

Anonyymi

juu totaalinen huti tuli. Pikaista uusintaa toivoen.

totaalinen amatööri

Niinhän siinä kävi, että yksi jakso jäi näkemättä. Toivotaan, että joskus päästään siihen että ohjelmia saa katsoa silloin kun haluaa, eikä tiettyyn aikaan sidottuna. Toki ymmärrän tekijänoikeuksien monimutkaisuuden ja se on hyvä selitys sille, miksei Yle voi näyttää kaikkea netissä, mutta kyllä ainakin minä olisin valmis maksamaan hieman lisää sen tyyppisestä kulttuuritarjonnasta, jossa aika olisi omassa hallinnassa. Aikaa kuitenkin on rajallisesti, eikä yksi ihminen voi viihdettä ja kulttuuria aikaansa enempää kuluttaa.

Pertti

Uusintaa toivotaan. Monet laatusarjat jäävät huomaamatta, koska YLEn ohjelmapuffaus suuntautuu kotimaisiin, "uudistettuihin" sarjoihin.
- P.

Anonyymi

Kiitokset uusinnasta, ensimmäisellä kierroksella ehdin katsoa vain muutaman jakson!

Anonyymi

Sarja löytyy myös DVD:nä esimerkiksi Amazonista, kannattaa lukea myös sarjaan liittyvä samanniminen kirja. Hieno sarja, hieno kirja.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook