Valokuvauksen huiput
Julkaistu maanantaina 09.01.2012 14 kommenttia 268 suositusta
BBC:n kuusiosaisessa dokumenttisarjassa perehdytään valokuvaamisen ja valokuvataiteen historiaan alkuvaiheiden pioneereista 2000-luvun uuteen tekniikkaan.
Osa 1. Varjojen vangitsijat. Avausosassa tutustutaan kahden alan uranuurtajan Henry Fox Talbotin ja Louis Daguerren menetelmiin. Mutta mihin valokuvausta tarvitaan?
Osa 2. Taiteilijoita ja dokumentaristeja. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen valokuvasta tuli tärkeä aikakauden tulkitsija. Objektiivisen dokumentaation lisäksi valokuva sukelsi myös surrealismin pyörteisiin.
Osa 3. Oikeassa paikassa oikeaan aikaan? Normandian maihinnousu, holokausti ja atomipommin pudotus Hiroshimaan - miten jälkipolville on tallennettu historiaa kameran etsimen takaa?
Osa 4. Valokuvakertomukset. 1950-luvulla Robert Frank vaelsi pitkin Yhdysvaltoja tallentaen valokuviinsa amerikkalaisen unelman kääntöpuolta. Tuolloin ammattikuvaajat alkoivat pohtia värivalokuvan mahdollisuuksia.
Osa 5. Perhekuvia. Kuvattuaan tarpeeksi teitä ja katuja valokuvaajat käänsivät kameransa perheeseen ja itseensä. Diane Arbusin kuvissa esiintyy myös yhteiskunnan marginaalissa eläviä ihmisiä.
Osa 6. Valokuvan arvo. Vuonna 2006 Edward Steichenin valokuvasta maksettiin 2,9 miljoonaa dollaria, samana vuonna maailmassa otettiin 29 miljardia kuvaa. Mihin uusi tekniikkaa on valokuvaajia viemässä?
Lisätietoa ohjelmasta
Valokuvauksen huiput 1-6 (The Genius of Photography), Britannia 2007. Tuotanto Wall to Wall/BBC.
Löydä lisää:
William Klein, Sally Mann, valokuva, Robert Frank, Diane Arbus, Martin Parr, Jeff Wall, Nan Goldin, Garry Winogrand, Larry Clark, Richard Avedon, Jacques Henri Lartigue, Henri Cartier Bresson, Robert Capa, W. Eugene Smith, The Family of ManLähetä linkki
Katso myös...
Elokuvan tarina
Mark Cousinsin 15-osainen dokumenttisarja kertoo elokuvataiteen kehityksestä 1800-luvun lopulta 2000-luvulle asti. Persoonallinen tutkimusmatka ulottuu 12 vuosikymmenelle ja kuudelle mantereelle, Japanista Dakariin, Hollywoodista Hongkongiin ja Mélièsistä Avatariin.
1.9. Teemalauantai: Oi Kuu!
Teemalauantait palaavat kesätauolta täysikuun loisteessa. Kuun lisäksi aiheena on 110 vuotta sitten ensi-iltansa saanut Georges Mélièsin fantastinen Matka Kuuhun, joka on restauroitu upeissa väreissä ja varustettu Air-yhtyeen musiikilla. Illan päättää 2000-luvun kuumatka, Duncan Jonesin moderni tieteiselokuva Kuu.
Kommentit
Hienoa että tulee edes jotain valokuvaukseen liittyvää ohjelmaa, lisää vaan kiitos:)
Joo, kiitos Ylelle tästä sarjasta. Lisää vain vastaavanlaisia,
Valokuvauksen huiput -sarja on umpirautaa. Aika harvinaista herkkua; tuskastuttavan harvoin Teema näitä helmiä löytää.
Tämä on todella laadukas sarja. Juuri tällaista odotan Yle Teemalta!
Voisiko mainiot pari vuotta sitten näyetetyt dokumentit David Lachapellesta ja Helmut Newtonista uusia? Muitakin dokumentteja valokuvaukseen liittyen näkisin mieluusti.
Todella hieno sarja. Lisää vain tällaisia.
Hieno sarja. Lisää valokuvauksesta:)
Upea ohjelma, katsisn tänään tuon viimeisen osan. Ryhdyin sitten selvittämään täältä lisää tietoa ohjelmasta, ja vasta nyt havaitsin että kyseessä olikin tällainen upea BBC:n sarja valokuvauksen historiasta! Eikä osia saa enää nähdä, ei ole esitysoikeuksia. Valtavan hieno ohjelma oli tämä viimeinen, joka nyt osaltani jäi ainoaksi. Mutta suurkiitos tästä!
Tällä ohjelmasarjalla on suuri yleissivistyksellinen merkitys. Valokuva on yhä tärkeämpi osa taidekenttää. Lisäksi kuvan käyttötavat ovat laajenemassa kuten kaikki tietävät. Tematiikka kiinnostaa laajasti, kun vain huomaisi aina ennalta selvittää katsomisen arvoiset ohjelmat...!
Toivon että YLE lähettäisi tällaisia laatuohjelmia lisää. Toivon myös että tämä sarja uusittaisiin.
Yst. terveisin kuvataiteen harrastaja Varsinais-Suomesta
Tämä todella hieno sarja taisi palautteen perusteella jäädä varsin monelta katsojalta ajoissa huomaamatta. Sarja kyllä uusitaan aikanaan, toivottavasti se silloin löydetään paremmin.
juu totaalinen huti tuli. Pikaista uusintaa toivoen.
Niinhän siinä kävi, että yksi jakso jäi näkemättä. Toivotaan, että joskus päästään siihen että ohjelmia saa katsoa silloin kun haluaa, eikä tiettyyn aikaan sidottuna. Toki ymmärrän tekijänoikeuksien monimutkaisuuden ja se on hyvä selitys sille, miksei Yle voi näyttää kaikkea netissä, mutta kyllä ainakin minä olisin valmis maksamaan hieman lisää sen tyyppisestä kulttuuritarjonnasta, jossa aika olisi omassa hallinnassa. Aikaa kuitenkin on rajallisesti, eikä yksi ihminen voi viihdettä ja kulttuuria aikaansa enempää kuluttaa.
Uusintaa toivotaan. Monet laatusarjat jäävät huomaamatta, koska YLEn ohjelmapuffaus suuntautuu kotimaisiin, "uudistettuihin" sarjoihin.
- P.
Kiitokset uusinnasta, ensimmäisellä kierroksella ehdin katsoa vain muutaman jakson!
Sarja löytyy myös DVD:nä esimerkiksi Amazonista, kannattaa lukea myös sarjaan liittyvä samanniminen kirja. Hieno sarja, hieno kirja.
Selaa ohjelmia aiheiden mukaan
Selaa ohjelmapaikkoja
Suositelluimmat jutut
KESKIVIIKKONA 25.1.2012