YLE Teema

 

Kesäkino 2013

Varjoja paratiisissa (S)

Julkaistu maanantaina 24.06.2013 0 kommenttia 60 suositusta

Kesäkino tutkii työväen vähäpuheista mutta syvää tunne-elämää.

lauantai 10.8. klo 21.00-23.55

Varjoja paratiisissa on roskakuskin ja Valintatalon kassan rakkaustarina. Aki Kaurismäen ohjaaman elokuvan unohtumattomia pääosia, Nikanderia ja Ilonaa, esittävät Matti Pellonpää ja Kati Outinen. Lopputulos on runollista realismia suomalaisittain, kirkas ja pelkistetty kertomus kahden yksinäisen ihmisen kohtaamisesta.

Vähäpuheinen ja suoraselkäinen Nikander työskentelee roskakuskina suuressa jätefirmassa. Eräänä iltana hän poikkeaa kotimatkallaan valintamyymälään, jonka kassalla Ilona on töissä. Katseet kohtaavat. Ensitreffeillä Nikander vie Ilonan bingoon. ”En usko, että tulee onnistumaan”, Ilona toteaa.

Vuonna 1986 ensi-iltaan tullut Varjoja paratiisissa avasi Kaurismäen työläistrilogian, jota ohjaaja luonnehti myös häviäjien trilogiaksi. Ne muut osat olivat Ariel (1988) ja Tulitikkutehtaan tyttö (1990). Kaurismäen kansainvälinen menestys alkoi Varjoista: elokuva esitettiin Cannesin elokuvajuhlilla keväällä 1987, ja se sai Pariisissa teatteriensi-iltansa keväällä 1988.

Elokuvaa kiitettiin myös Suomessa. Helsingin Sanomien Helena Ylänen nimesi sen mestariteokseksi, ja Aamulehdessä Matti Apunen kirjoitti: ”Varjoja paratiisissa on Akin rohkein elokuva, joka lupaa tulevaisuudelta paljon."

Aki Kaurismäki on todennut Matti Pellonpäästä ja Nikanderin hahmosta: "Se on meidän yhteinen lapsemme, joka sittemmin on ollut Arielissa ja Boheemielämässä ja Tatjanassa. Ne on kaikki tämän saman hahmon variaatioita. Peltsi ei ollut Nikander, enkä minä ole Nikander, mutta molemmissa on paljon Nikanderia."

Kesäkinon työläisiltaa jatkavat Risto Jarvan Työmiehen päiväkirja ja Juho Kuosmasen Kestomerkitsijät.

Lisätietoa ohjelmasta

Varjoja paratiisissa, Suomi 1986. O: Aki Kaurismäki. N: Matti Pellonpää, Kati Outinen, Sakari Kuosmanen, Esko Nikkari.

Suosittele60 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Työmiehen päiväkirja (12)

Ei yksin leivästä, ei yksin rakkaudesta: Risto Jarvan päätöihin lukeutuva elokuva on arkisilla huolilla ja ristiriidoilla sävytetty hitsaajan ja konttoristin rakkaustarina. Nuorta avioparia esittävät Elina Salo ja Paul Osipow.

Kestomerkitsijät (7)

Juho Kuosmasen lyhytelokuva syksyisellä maantiellä työtään tekevistä ihmisistä, jotka puhuvat puolittaisilla lauseilla ja ilmaisevat tunteitaan äkkijyrkästi.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook