YLE Teema

 

Kino Klassikko

Varo vapaamatkustajia

Julkaistu maanantaina 21.06.2010 0 kommenttia 192 suositusta

lauantai 28.12. klo 1.38

Brittiläissyntyinen näyttelijä Ida Lupino (1918-1995) teki 48 elokuvaroolia ja ohjasi yhdeksän elokuvaa. Hän on myös ensimmäinen nainen, joka ohjasi film noir -elokuvan Varo vapaamatkustajia. Siinä mies pelkistettiin samanlaiseksi vaaralliseksi, epärationaaliseksi voimaksi, jona naiset yleensä esitettiin miesten ohjaamissa noir-filmeissä.

Lupino ei kavahtanut aikansa kannalta uskaliaita teemoja elokuvissaan. Hän käsitteli avoimesti ja totuudenmukaisesti esimerkiksi aviottomia äitejä, kaksinnaineita ja myös raiskauksen ja addiktion jälkiseurauksia. Ida Lupino ansaitsisi tulla nostetuksi esille laajemmassa yhteydessä.

1950-luvulle tultaessa film noir oli pikku hiljaa lähtenyt ylikierroksille. Etsivät ja petolliset aviopuolisot oli jätetty norkoilemaan omiin oloihinsa, ja huomio siirtyi psykopaatteihin ja erilaisiin rikollisiin obsessioihin (paras esimerkki on Joseph H. Lewisin asefetisistinen Gun Crazy, 1950). Varo vapaamatkustajia eli The Hitch-Hiker perustuu todellisiin tapahtumiin: mies liftasi ja tappoi useita kyyditsijöitään Kaliforniassa. Lupinon tuotantoyhtiö tarttui aiheeseen ja teki siitä hyytävän sovelluksen jopa ennen kuin todellinen esikuva sai hörpätä osavaltion tarjoamaa kaasua.

Kaksi kaverusta, joita esittävät Frank Lovejoy ja Edmond O’Brien, liikkuvat kalastusmatkalla Meksikon suunnalla ja poimivat kyytiinsä liftarin. Nopeasti käy ilmi, että William Talmanin esittämä vapaamatkustaja onkin mielipuolinen sadisti. Tilanne muuttuu klaustrofobiseksi painajaiseksi auton rajallisessa tilassa. Painajainen jatkuu miesten joutuessa patikoimaan autiomaassa. Trillerinä tämä on kipakka, tiukasti aiheessaan pysyvä rujo jalokivi.

Ida Lupino esiintyi itse useammin film noireissa kuin ohjasi niitä. Ohessa muutama hieno roolisaavutus tältä saralta: High Sierra 1941, Moontide 1942, Roadhouse 1948, Private Hell 36, 1954, The Big Knife 1955.

 (Kirjoittanut Johan Förnäs)

Lisätietoa ohjelmasta

Varo vapaamatkustajaa (The Hitch-Hiker), USA 1953

Ohjaus: Ida Lupino

Käsikirjoitus: Robert L. Joseph, Ida Lupino, Daniel Mainwaring, Collier Young

Kuvaus: Nicholas Musuraca

Musiikki: Leith Stevens

Näyttelijät: Edmond O'Brien, Frank Lovejoy ja William Talman

Tuotanto: The Filmakers

Elokuva on aikoinaan ollut kokonaan kielletty Suomessa (Päätös 1953)

Suosittele192 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook