YLE Teema

 

Veitsen terällä: Etäpesäke maksassa

Julkaistu torstaina 18.03.2010 0 kommenttia 333 suositusta

Heikki Kellokankaalla todettiin paksusuolen syöpä ja etäpesäke maksassa vajaa vuosi sitten. Syöpäkasvain on jo leikattu, ja nyt kirurgi Sari Grönlund poistaa maksan etäpesäkkeen uudella termoablaatiolaitteella.

keskiviikko 1.12. klo 16.30, uusinta la klo 17.00

Heikki Kellokankaalla todettiin paksusuolen syöpä vajaa vuosi sitten. Samaan aikaan maksasta löydettiin etäpesäke. Ensin leikattiin syöpäkasvain, sitten kolme kuukautta sytostaatteja ja nyt kirurgi Sari Grönlund leikkaa maksan etäpesäkkeen.

Heikin yleiskunto on hyvä, ja siksi uusi leikkaus on nyt mahdollinen. Etäpesäke voidaan yleensä leikata vain noin joka viidenneltä potilaalta. Paksusuolen syöpä lähettää tyypillisesti etäpesäkkeitä maksaan, myös keuhkoihin, aivoihin ja luustoon. Heikillä löydettiin yksittäinen pesäke maksasta. Etäpesäke on aivan maksan reunassa ja se voidaan leikata noin senttimetrin tervekudosmarginaalilla. Leikkauksen yhteydessä ultraäänellä katsotaan, onko etäpesäkkeitä tullut lisää. Jos näin ei ole käynyt ja maksan etäpesäke saadaan kokonaan poistettua, niin tämä poistettu pesäke ei enää huononna hoitoennustetta. Ennuste on leikkauksen jälkeen sama, mitä paksusuolen syövässä. Paksusuolen syövän hoitoennusteeseen vaikuttaa olennaisesti se, onko kasvain levinnyt läheisiin imusolmukkeisiin. Maksan etäpesäke voidaan poistaa lukuisilla eri menetelmillä. Tässä leikkauksessa käytetään uutta termoablaatiolaitetta. Se perustuu radioaaltotekniikkaan, joka kuumentaa kudosta niin, että pienimmät verisuonet menevät tukkoon. Näin maksa ei vuoda verta, kun pesäke poistetaan veitsellä. Menetelmä on ollut käytössä Suomessa vuoden verran.

 

Mitä Heikille kuuluu leikkauksen jälkeen?

HeikKi Kellokankaan leikkauksesta toipuminen ei alkanut kuten piti. Heikki oli tulehdusten takia sairaalassa reilut kolme viikkoa. Nyt, puolentoista kuukauden päästä leikkauksesta, tulehdus- ja maksa-arvot ovat normaalit. Olokin on paljon pirteämpi, kun antibioottikuuri päättyi viikko sitten. Heikki käy haavahoidossa pari kertaa viikossa omassa terveyskeskuksessa. Leikkaushaava puhdistetaan ja sitä hoidetaan muun muassa hunajalla.  ”Mielialakin korjaantuu päivä päivältä. Nyt on jo ihan hyvä mieli,” kertoo Heikki. Talven kovat pakkaset hiukan rajoittavat ulkoilua. Kun säät sallivat, Heikki tekee vaimonsa Marketan kanssa 5-8 kilometrin kävelylenkkejä. Hyvän yleiskunnon salaisuus on pitkissä päivittäisissä kävelylenkeissä ja kuntosaliharjoituksissa. Heikki kaipaa jo kovasti kuntosalille. Haava paranee hyvää vauhtia, ja jos lääkäri vaan antaa luvan, niin Heikki saattaa päästä salille jo tänä keväänä.

 

Lääkäriltä kysyttyä vuonna 2009

Kiitos ohjelmastanne! Olen sairastanut paksusuolensyöpää ja tietenkin etäpesäkkeet pelottavat. Ohjelmasta tuli mieleen, että onko muita vaihtoehtoja kuin poistaa maksan etäpesäke? Miten menetelmä valitaan ja millä perusteella? Mitä olennaisia eroja näissä leikkausmuodoissa on? Nim. Jaakko 65v.

Maksan etäpesäkkeiden täydellinen poistaminen edellyttää useimmiten leikkausta. Leikkaus voidaan tehdä useita menetelmiä käyttäen ja sen laajuus riippuu etäpesäkkeen sijainnista ja niiden lukumääristä. Joissain tapauksissa etäpesäkettä voidaan hoitaa ns. radiologisella thermoablaatiolla eli röntgenlääkäri vie ihon läpi maksaan ohjelmassa nähdyn kuumennusterän ja ultraäänikontrollissa käsittelee pesäkkeen niin, että se ja syöpäsolu menevät kuolioon. Tällä menetelmällä voidaan saada hyvä vaste, jos etäpesäke on yksittäinen ja alle 5 cm. Leikkausmenetelmä valitaan kyseisen sairaalan hoitokäytännön mukaisesti. Käytetty menetelmä ei ole niin keskeinen, tärkeintä on, että syöpäpesäke tulee kokonaan poistetuksi.

Hei, ystäväni sairastaa syöpää ja hänen kohdallaan etäpesäkettä ei enää leikata tai hoideta. Millaisia riskejä liittyy maksan etäpesäkkeen poistamiseen? Missä tapauksessa päädytään siihen, ettei potilasta enää hoideta? Huolestunut ystävä

Etäpesäkkeen poistoon liittyy kaikki samat riskit kuin muihinkin leikkauksiin. Maksakudos on hyvin verisuonitettu, joten maksakirurgiaan liittyy verenvuotoriskejä erityisesti. Potilaan yleistila (muut sairaudet), maksapesäkkeiden lukuisuus tai niiden hankala sijainti voivat olla esteenä leikkaushoidolle. Syövän nopea eteneminen ja leviäminen maksan ulkopuolelle on myös vasta-aihe leikkaushoidolle.

Löydä lisää:

Veitsen terällä, maksa
Suosittele333 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook