YLE Teema

 

Veitsen terällä: Eturauhasen sädehoito

Julkaistu keskiviikkona 25.08.2010 0 kommenttia 250 suositusta

Brakyterapia on eturauhassyövän kudoksensisäistä sädehoitoa. Ohjelmassa seurataan, miten tämä kertaluonteinen hoito toteutuu.

keskiviikko 18.12. klo 20.00

Puumalalainen 67-vuotias Esko Husu sai yllättävän tiedon metsätöihin, neulanäytteestä löytyi eturauhassyöpää. Hiljakseen kohonnut PSA-arvo, oli Eskon ainoa viite, mikä viesti eturauhasongelmista. Kohonnut PSA-arvo ei kuitenkaan aina merkitse eturauhassyöpää.

Eskon syöpähoidoksi sopi brakyterapia eli kudoksen sisäinen sädehoito, jossa kirurgi ja fyysikko mallintavat eturauhasen, tekevät annossuunnitelman ja asentavat säteilevät jodijyväset eturauhaseen. Jyväset jäävät eturauhaseen. Mikäli eturauhasessa todetaan myöhemmin liikakasvua, jyväset eivät ole esteenä eturauhasen höyläämiselle. Ohjelmassa seurataan, miten Esko Husu toipuu operaatiosta.

 

Mitä Eskolle kuuluu nyt?

"Maanantai-iltana tultiin vaimon kanssa Riikasta. Oltiin neljän päivän reissulla tuttavapariskunnan kanssa. Olen käynyt useita reissuja sinne, eikä ikinä ole tullut vatsatautia. Nyt tuli joku ja vielä viime yönä se juoksutti. En kyllä eturauhasen takia ole joutunut juoksemaan vessassa", kertoo Esko ja mainitsee hieman pettyneenä, että lääkärintodistus eturauhasen säteilevistä jodijyväsistä oli turhaan reissussa mukana. Tällä kerralla tullin säteilymittarit eivät hälyttäneet. "Unohdin virtsansuihkua edistävät lääkkeet kotiin ja hyvin tulin reissussa, ja nyt sen jälkeenkin, toimeen. Tuntui silloin vähän, että virtsa jarruttelee tullessaan. Nyt en siis enää syö mitään lääkkeitä tähän, enkä muuhunkaan vaivaan", lisää Esko ja toteaa vielä, että seksikin sujuu ilman mitään apuvälineitä, vaikka erektiovaikeuksia saattaa toimenpiteen jälkeen esiintyä. "PSA-arvo oli operaation jälkeen vain 1,7", iloitsee Esko.

Eskon vointi on ollut hyvä operaation jälkeen. "Moottori- ja raivaussahalla olen tehnyt töitä ihan niin kuin ennenkin metsällä. Kyllähän sen tuntee, että lähellä peräsuoltakin on varmaan jokunen jyvä, mutta ei se ole kipua. Tuntemus vain", kiteyttää Esko. "Illalla meinattiin mennä Tertun kanssa laskemaan verkot, jos vaikka tulisi jotain", suunnittelee kylillä kovana kalamiehenä tunnettu Esko.

 

Katsojien kysymyksiä urologian ylilääkäri Sirpa Aaltomaalle vuonna 2009

Millaisia perusteluja voisi löytyä, ettei tämä brakyterapia sovi hoidoksi? Onko syövän oltava hidaskasvuinen? Minulle ei edes ehdotettu tällaista ja laitettiin suoraan leikkausjonoon. terveisin Veikko

Tämä hoito käy potilaalle, jonka syöpä on paikallinen, rauhallisesti kasvava.

Kiitos hyvistä ohjelmista! Tämä hoito näytti aika yksinkertaiselta, hoidetaanko muita syöpiä samalla tavalla sädettämällä? En ole ainakaan kuullut. Voisiko muita elimiä sädettää samoin? tuleva sairaanhoitaja

Ihan samaa jyväsädehoitoa on käytetty myös virtsarakkosyövässä kokeellisena hoitona.

Olen saanut vähän kahtalaista tietoa siitä, pitäisikö PSA-arvot mitata säännöllisesti. Ei kai siitä haittaakaan ole? Miksei PSA-arvojen mittaus ole valtakunnallinen ikäluokkaan kohdistuva rutiini? terveisin pappa

PSAn seuranta ikäryhmiin kohdistettuna ts seulonta on monisyinen ja monimutkainen asia, ja ainakaan toistaiseksi sellaista ei ole järjestetty.

Suosittele250 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook