YLE Teema

 

You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

Veitsen terällä: Paksuosuolisyöpä

Julkaistu keskiviikkona 25.08.2010 0 kommenttia 237 suositusta

Yhä useammat sairastuvat paksusuolensyöpään. Miten syöpää sairastavan Einari Miettisen leikkaus onnistuu? Ohjelma sisältää ainutlaatuista kuvamateriaalia syövän hoidosta.

keskiviikko 1.9. klo 16.30, uusinta la klo 17.00

Paksu- ja peräsuolensyöpiin sairastuu vuosittain noin 2500 suomalaista. Suolistosyövät ovat elintasosairauksia, joiden määrät ovat olleet nousussa viime vuosina.

Paksusuolen syövän yleisin hoito on leikkaus, jossa kasvain poistetaan. Syöpähoidot ovat kehittyneet nopeasti ja yhä useampi paranee suolistosyövästä leikkauksen ja solunsalpaajien avulla. Leikkauspotilaista syöpä uusii noin 40 % viiden vuoden seurantajakson aikana. Paranemisen kannalta on tärkeää, että kasvain löydetään mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Einari Miettisen paksusuolen syövän ensimmäinen oire oli ulosteen mukana tullut veri. Kasvain löydettiin suolen tähystyksessä. Leikkauksessa osa Einarin paksusuolesta poistetaan ja suolenpäät liitetään takaisin yhteen. Ohjelmassa seurataan 74-vuotiaalle Einarille tehtävää leikkausta ja siitä toipumista.

Veitsen terällä- ohjelmassa seurataan paksusuolensyövän kirurgista hoitoa. Ainutlaatuiset endoskooppikameran kuvat leikkauksesta vievät katsojat matkalle ihmisen suolistoon. Ohjelmassa seurataan myös patologin työskentelyä syövän esiintymisen tutkimisessa. Patologisten tutkimusten perusteella päätetään muun muassa leikkauksen jälkeen annettavista jatkohoidoista.

 

Mitä Einarille kuuluu nyt?

"Toivotaan, että syöpä ei enää millään alueella nostaisi päätään", miettii Einari Miettinen tulevaisuudestaan. Leikkauksen jälkeen Einari on käynyt säännöllisestä tarkastuksissa ja suolen tähystyksissä. Seurannan avulla pyritään havaitsemaan uusiutunut syöpä mahdollisimman nopeasti. Onneksi kokeissa ei ole löytynyt mitään hälyttävää ja seuranta jatkuu säännöllisenä usean vuoden ajan.

Einarille ei määrätty leikkauksen jälkeen lainkaan jatkohoitoja. Paraneminen vaativasta operaatiosta on sujunut hyvin, mutta vähäistä kipua leikkaushaavassa on hetkittäin ollut. "Sellaista pientä pistelyä vatsassa välillä tuntuu", kuvailee Einari tuntemuksiaan. Einarin hyvästä paranemisesta kertoo sekin, että kesä on mennyt mökillä taimikon hoidossa. "Se raivaus vasta onkin fyysistä hommaa", Einari päivittelee ja moittii kulunutta kesää liian kuumaksi. Alkusyksy kuluu vielä mökillä samoissa hommissa ja siinä sivussa kalastellen.

 

Katsojien kysymyksiä lääkäri Saija Vuoliolle vuonna 2009

Isoäidilläni oli aikoinaan hyvänlaatuinen paksusuolensyöpä, äidilläni leikattiin pahanlaatuinen paksusuolensyöpä 10 vuotta sitten, nyt se uusiutui ja leikattiin eilen. Mikä on ero tässä tapauksessa hyvällä ja pahalla? Miten yleistä on uusiutuminen näinkin pitkän ajan kuluttua, olihan hän saanut jo ns. terveen paperit, joten järkytys uusiutumiselle oli suuri. Onko aihetta tutkia tästä eilen leikatusta löydöksestä myös mahdollinen periytyminen meille jälkipolville? Suvussahan saattaa olla muitakin tapauksia,muttemme tiedä niistä. huolestunut tytär

Hyvänlaatuista syöpää ei ole olemassa. Vaikea sanoa mitä tuollaisella termillä on tarkoitettu. Syöpäkasvain on aina pahanlaatuinen. Paksusuolisyöpä, niin kuin mikä tahansa syöpä, saattaa uusia pitkänkin ajan jälkeen. Tosin se on harvinaista. Kyseessä voi olla tavallaan ihan uusi syöpäkasvain, jos se tulee eri kohtaan suolessa. Periytymisalttiutta voi olla, jos samassa perheessä lähisukulaisilla (sisaret, vanhemmat) on suolistosyöpätapauksia. Perinnöllisyysasiasta kannattaa keskustella äitiänne hoitavan lääkärin kanssa.

Minulta poistettiin suolta jokin aika sitten. Siihen liittyen on herännyt seuraava kysymys: Voiko tuossa toimenpiteessä syntyä jonnekin kohtaan suolta tiukka mutka, mistä sisällön on hankalampi edetä? Raili

Joskus suoliliitos voi ahtautua. Se on melko harvinaista. Asia selviää tähystyksellä tai varjoainekuvalla. Leikkauksen jälkeen voi tulla myös kiinnikkeitä suolten välille, joka voi vaikuttaa ruuan kulkuun.

Miten kuitujen syömisen pitäisi auttaa suolen toimintaa? Estääkö runsas kuitujen syönti paksusuolen syöpään sairastumista? Julkisuudessa on nykyään paljon tutkimuksia, jossa yhteyttä paksusuolisyövän ja vähäkuituisen ja punaista lihaa sisältävän ruokavalion kanssa ei ole löydetty. Hiilareitaan vahtiva

Kuituja syömällä ulosteen massa lisääntyy, jolloin sen ajatellaan vaikuttavan positiivisesti ulosteen läpikulkuun. Meillä ei ole tietoa mikä paksusuolisyövän aiheuttaa. Näin ollen emme myöskään tiedä miten siihen sairastumisen voisi estää. Monipuolinen terveellinen ruokavalio on suositeltava.

Äitini on sairastanut paksusuolensyöpää, kuinka perinnöllinen tämä sairaus on? Voidaanko perimästä selvittää altistumiseni sairaudelle? Martti

Jos lähisuvussa (vanhemmilla, sisaruksilla) on useita suolistosyöpätapauksia, niin kyseessä voi olla periytyvä alttius. Yhden tapauksen perusteella sellaista ei voi päätellä. Periytyvyyttä voidaan selvittää leikatusta kasvaimesta jos on aihetta epäillä perinnöllisyyttä aiemmin mainitsemastani syystä.

Olen 54-vuotias mies. Minulla todettiin syöpä paksusuolessa tähystyksessä. Kuinka nopeasti se pitäisi leikata? Onko sairauteen mitään muuta hoitoa? Esko

Leikkaus on ainoa mahdollisuus saada todettu syöpä parantavasti pois. Muutamien päivien/ viikkojen odottaminen ei liene ennusteen kannalta merkittävää, mutta on toki odottajalle hankala. Meidän sairaalassa pyritään järjestämään leikkaukset 1-3 viikon kuluessa siitä, kun kaikki tutkimukset ovat valmiit.

Onko verinen uloste aina merkki syövästä? Miehestään huolestunut

Ei ole. Veriulosteen voi aiheuttaa mm peräpukamat, peräaukon haavauma, suolen limakalvon tulehdus. Jos oire pitkittyy tai siihen liittyy muitakin oireita (vatsakipu, suolen toiminnan muutos, laihtuminen, jne) niin on syytä hakeutua tutkimuksiin.

Suosittele237 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook