YLE Teema

 

Veitsen terällä: Selkänikaman jäykistys

Julkaistu perjantaina 11.09.2009 0 kommenttia 379 suositusta

Kipeä selkä tekee ihmisen toimintakyvyttömäksi. Kuinka murtuneen selkänikaman hoito onnistuu nikamaan ruiskutettavan sementin avulla?

tiistai 26.11. klo 18.00

Lähes jokainen suomalainen kärsii elämänsä aikana selkäkivuista. Selän kipeytyminen vaikuttaa arkipäiväisiin askareisiin, työhön ja liikkumiseen. Jalkoihin ja jopa käsiin säteilevä voimakas kipu voi tehdä ihmisen jopa toimintakyvyttömäksi. Erityisesti vanhemmalla väestöllä selkävaivojen takana saattaa olla nikamamurtuma, jolloin kasaan painunut selkänikama aiheuttaa kovaa kipua.

Selkänikaman murtuman aiheuttajana on usein osteoporoosi, joka haurastuttaa luita. Suomessa tapahtuu vuosittain arviolta 40 000 luunmurtumaa, joissa on osasyynä luuston haurastuminen. Osteoporoosin myötä haurastunut nikama voi murtua hyvin vähäisenkin rasituksen, kuten aivastuksen, yhteydessä.

Aino Hyvönen, 78 on kärsinyt selkäkivuista usean vuoden ajan. Erilaisten hoitojen ansiosta selkä on ollut hetkittäin paremmassa kunnossa. Kolme vuotta sitten tehdyn leikkauksen jälkeen selkä kuitenkin kipeytyi uudelleen. Puolen vuoden ajan Aino onkin kärsinyt kovista selkäkivuista. Kivut haittaavat liikkumista ja valvottavat öisin. Lisäksi sisällä toimettomana istuminen vaikuttaa mielialaan. Tietokonekuvauksessa selässä havaittiin murtunut nikama. Kivun lievittämiseksi Ainolle päätettiin tehdä selkänikaman jäykistys. Veitsen terällä -ohjelmassa seurataan auttaako nikamasolmun sementointi Ainon kipuihin.

Selkänikaman jäykistyshoidossa selkään ruiskutetaan sementtiä. Sementin tarkoituksena on tukea murtunutta nikamaa sekä hoitaa kipua sementin tuottaman lämmön avulla. Veitsen terällä -ohjelmassa näytetään toimenpiteen eteneminen avulla kehon sisälle luotaavien läpivalaisukuvien avulla.

Toimittaja Hannamari Luukkanen

 

Mitä Ainolle kuuluu nyt?

"Se männöö niin kovvaa, ettei perässä pysy", kuvailevat ystävät Aino Hyvösen kauppareissuja. Alaselän nikamaan ruiskutettu sementti on siis vähentänyt kipuja ja parantanut Ainon liikkumista. Kaikkein selkein muutos on ollut se, että äkillinen, tuskainen kipu on selvästi vähentynyt. Aivan entisellään selkä ei kuitenkaan ole ja se väsyy helposti . "Esimerkiksi imuroidessa alaselkä tulee helposti kipeäksi", kuvailee Aino tuntemuksiaan.

Selkänikaman jäykistyshoito on auttanut palauttamaan liikunnan Ainon elämään. Touhukkaan suonenjokilaisen voi löytää haravoimasta sireenipensasta tai vaikkapa uimahallista. Uinti on syksyllä vaihtunut uuteen harrastukseen, vesikävelyyn. Itse asiassa Aino on juuri saapunut kylpylälomalta, jossa selkä sai kuntoutusta niin vesialtaassa kuin erilaisissa hoidoissa, kuten kevyessä hieronnassa. "Oli aivan ihana reissu ja tulomatkallakin aurinko paistoi ihanasti merellä", Aino muistelee.

 

Lääkäriltä kysyttyä vuonna 2009

Minulla on todettu alaselässä nikamamurtuma, suositteletko vertebroplastiaa hoidoksi kaikkiin murtumiin? Miksi hoito ei auta kaikkia? Tyyne, 47 vuotta

47 vuoden ikä minusta on vähän, joten vain jos selkeä osteoproosin aiheuttama murtuma ja MRI:ssä turvotus ja soveltuu muuten toimenpiteeseen voisi suositella. Vertebroplastiasta tarkan harkinnan jälkeen tehtynä hyötyy jopa 90%. Eri syistä jotkut potilaat eivät hyödy, mikä sinänsä koskee kaikkia toimenpiteitä.

Selkäkipuihin suositellaan avuksi liikuntaa. Minulla on välilevyn pullistuma alaselässä, mitkä olisivat hyviä liikuntamuotoja, jotka pitäisivät kivun poissa? Onko jotain mitä minun pitäisi erityisesti välttää, onko esimerkiksi jooga liian rankkaa selälle? Selkä on välillä aina hyvässä kunnossa, mutta kipeytyy yhtäkkiä kovasti, mistä tämä johtuu? nim. istumatyötä tekevä

Kävely, uinti, allaskävely, pyöräily vaikka kuntopyörällä sopivat. Pääasia, että selän lihakset vahvistuvat. Sopiva liikunta löytyy kokeilemalla. kuormitetut kiertoliikkeet kipeyttävät selän helposti jos on välilevyperäistä vaivaa.

Minulla on todettu osteoporoosi, voinko tehdä jotain välttääkseni selän nikamamurtumien tuloa? Epätietoinen

Tietoisuus osteoporoosista jo tekee varovaisemmaksi ja estää onnettomuuksia. Mitään todella raskasta ei kannata nostaakaan murtuman välttämiseksi. Lääkehoito, liikunta ja hyvä ravinto.

Miten selän nikamamurtumaa voi hoitaa ennen kuin harkitaan leikkausta tai selkänikaman jäykistyshoitoa? Selkä on todella kipeä, onko lepo pahasta? Marja

Osteoporoottista nikamamurtumaa seurataan kipulääkityksin ja tukiliivien kanssa. Vasta jos kipu jatkuu yli 2kk harkitaan kajoavia toimenpiteitä. Kipuselkää voi hoitaa suhteellisella levolla, mutta tärkeää olisi pitää kiinni päivittäisestä aktiviteeteista, ja pyrkiä kävelemään lihaskunnon ylläpitämiseksi.

Mitä tarkoitetaan noidannuolella?

Noidannuoli, lumbago acutum, on äkillinen selkäkipukohtaus jossa ei ole kipusäteilyä selkeästi jalkoihin, vaan paikallinen selkäkipu. Voi tulla pienestäkin venähdyksestä ja ajatellaan johtuvan välilevyn rappeutumasta. Paranee yleensä muutamassa päivässä-viikon sisällä. Peruskipulääkitys, kävely hyvää hoitoa.

Löydä lisää:

tiede, terveys, kirurgia
Suosittele379 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook