YLE Teema

 

Veitsen terällä: Suonikohjuleikkaus

Julkaistu keskiviikkona 24.03.2010 1 kommenttia 395 suositusta

Sirkka Lampinen kärsi vasemman jalan turvotuksesta ja kivuista pari vuotta. Kun jalkaan tuli ihomuutoksia, hän pääsi pian perinteiseen suonikohjuleikkaukseen. Kenelle soveltuvat uudet menetelmät, kuten vaahtoruiskutus?

keskiviikko 8.12. klo 16.30, uusinta la klo 17.00

Kuopiolainen Sirkka Lampinen kärsi vasemman jalan jomottavista ja kuumottavista kivuista pari vuotta. Sairaalafarmaseutin seisomatyö pahensi jalan väsymistä ja turvotusta.

Suonikohjujen riskitekijöitä ei vielä varmuudella tunneta. Se tiedetään, että useat raskaudet ja perintötekijät altistavat suonikohjuille. Laskimoiden vajaatoiminnassa pintalaskimoiden pinta heikkenee ja suonen sisällä olevat läpät eivät enää pidä - näin veri pääsee virtaamaan väärään suuntaan laskimoissa. Tämän seurauksena paine laskimoissa kohoaa.

Suonikohjut voivat aiheuttaa erilaisia ihomuutoksia, kuten ihon tummenemista, kutisevaa ihottumaan tai pahimmillaan jopa säärihaavan. Sirkan vasemmassa jalassa, suonikohjualueella, on hilseilevää ihottumaa ja pigmentaatiota. Nämä ihomuutokset pahenivat viime syksynä, ja Sirkka pääsi pian perinteiseen suonikohjuleikkaukseen. Kirurgi Marianne Jaroma tekee perinteisen leikkauksen, koska Sirkan viallinen pitkä pinnallinen laskimo on läpimitaltaan hyvin laaja. Perinteisessä leikkauksessa poistetaan kokonaan tämän laskimon vialliset osat.

Uudet hoitomuodot, kuten vaahtoruiskutus, laser ja radiofrekvenssi ovat potilaalle kevyempiä hoitoja. Niissä ei tule nivushaavaa eikä muitakaan haavoja kuten leikkauksessa. Vaahtoruiskutusta ei voida tehdä potilaalle, jolla viallisen laskimon läpimitta on liian suuri. Radiofrekvenssi ja laser ovat melko uusia menetelmiä, ne ovat vasta tulossa Kuopion yliopistolliseen sairaalaan. Uusia hoitomuotoja ei voida myöskään käyttää potilaalla, jolla viallinen suoni on hyvin mutkainen tai se on hyvin pinnalla. Hoidossa on tällöin palovamman riski. 

Sirkka on tyytyväinen leikkaukseen: toimenpide meni hyvin, sääri tuntuu ja näyttää hyvältä jo kolmen viikon sairausloman jälkeen. Tukisukan kanssa on vaan ollut hiukan opettelemista. Suonikohjujen mahdollisesta uusiutumisesta ei ole vielä varmaa tietoa. Mutta jos kaikki vialliset kohdat saadaan poistettua, vajaatoiminta ei ehkä tule esille muissa suonissa. Suonikohjuja voi yrittää välttää mm näin: liiku runsaasti, vältä ylipainoa ja tupakkaa!

Mitä Sirkalle kuuluu leikkauksen jälkeen?

Sirkka Lampisen leikkauksesta toipuminen on sujunut hyvin. Sirkka on ensimmäistä viikkoa töissä kolmen viikon sairausloman jälkeen. "Työt ovat alkaneet hyvin, ei ole jalat kipeytyneet, " kiteyttää Sirkka.

Seisomatyöstä huolimatta jalat jaksavat hyvin, kiitos tukisukan! Sairaalassa, heti leikkauksen jälkeen, laitettiin tukisukka, jota pidettiin yötä päivää. Nyt Sirkka käyttää sukkaa päivisin vielä neljä viikkoa. Tukisukan puristushoito ehkäisee muun muassa kivuliaat verenpurkaumat.

Sirkka on tyytyväinen tulokseen: "jalka on jo nyt nätin näköinen, vaikka ihottuma-alue ei ole vielä täysin parantunut. Vähän on vielä muhkuraisuutta ja leikkauksen jälkeisiä mustelmia."

Särkyä ei siis enää ole, vain pientä pinta-arkuutta. Sirkka uskoo, että jalka on täysin toipunut kesään mennessä ja mikä mukavinta, niin suonikohjuja ei tarvitse enää peittää puuterilla, vaan voi huoletta kulkea hameessa.

Lääkäri vastasi kysymyksiin vuonna 2009

Millaisia ovat nuo ohjelmassa mainitut uudet suonikohjuhoidot? Mitä niissä tehdään?

Uusilla suonikohjuhoidoilla tarkoitetaan vaahtoruiskutushoitoa sekä laser- tai radiotaajuushoitoa. Molemmat ovat perinteistä leikkaushoitoa kevyempiä hoitomuotoja. Vaahtoruiskutushoito annetaan polikliinisesti eikä sen jälkeen tarvita sairauslomaa tai sairaalassaoloa. Siinä hoidettavaan suoneen ruiskutetaan ultraääniohjauksessa vaahdotettu lääkeaine, joka tuhoaa laskimon sisäpinnan ja aiheuttaa ajan myötä laskimon tukkeutumisen. Halutun lopputuloksen saavuttaminen saattaa vaatia useita hoitokertoja. Laser- ja radiotaajuushoidossa viallinen suoni hoidetaan suoneen uitettavalla kuidulla, johon johdettu laser- tai radiotaajuusenergia tuhoaa hoidettavan suonen. Toimenpide voidaan tehdä paikallispuudutuksessa. Hoitomuoto valitaan potilaskohtaisesti, kaikki hoitomuodot eivät sovi kaikille potilaille.

Miten tehokkaita nämä uudet hoitomuodot ovat?

Laser- ja radiotaajuusablaatiohoitojen tulokset ovat kutakuinkin samankaltaiset kuin perinteisessä leikkaushoidossakin. Vaahtoruiskutushoidon tulokset ovat hieman huonommat, mutta hoitomuotona se on potilaalle kevyin.

Miten hoitomuodot valitaan, kenelle sopii millainen hoito?

Hoitomuodot valitaan potilaskohtaisesti. Leikkaushoito sopii periaatteessa kaikille. Hoitomuoto valitaan ultraäänitutkimuksella selvitetyn laskimoanatomian ja potilaan perussairauksien ja liikuntakyvyn mukaan.

Miten helposti suonikohjut uusiutuvat?

Jos potilaan laskimovajaatoiminta kartoitetaan huolellisesti ultraäänitutkimuksella ennen toimenpidettä ja potilaalle valitaan sopiva hoitomuoto, pitäisi suonikohjujen uusiminen olla harvinaista.

Hei. Katsoin mielenkiinnolla ohjelman Veitsen terällä suonikohjuista. Itselläni on samanlaisia ongelmia ja olenkin saanut viimeksi vaahdotushoidon oik. jalkaan. Aluksi kaikki oli hyvin, mutta kun pari vuotta oli kulunut vaikutti siltä, että osa vaahdosta on väärässä paikassa. Eli minusta vaahdotus oli epäonnistunut. Oireet ovat sellaiset. - Yritin päästä terveysaseman kautta näyttämään epäonnistumista HUS:n lääkärille, mutta tie nousee pystyyn - sitäkautta ei pääse antamaan palautetta vaahdotuksia tekevälle lääkärille. Kysymys: Mitä kautta olisi mahdollista päästä antamaan palautetta lääkärille, joka ilmeisesti joka päivä tekee lisää vaahdotuksia? Samalla voisi katsoa voisiko elämän laatua heikentäville oireille tehdä jotain? Martti 67v.

Kysymyksessänne ette mainitse minkälaisia oireita teillä on nyt kaksi vuotta vaahdotuksen jälkeen. En myöskään tiedä mitä suonia Teiltä on hoidettu vaahdottamalla. Vaahtohoidon tarkoituksena on tuhota hoidettavan suonen sisäpinta siten, että se ajan kanssa menee tukkoon eli tilanne on samankaltainen, kuin jos tämä viallinen suoni olisi poistettu leikkaamalla. Kuitenkin osa vaahtohoidetuista suonista avautuu uudelleen ajan kuluessa ja ennen hoitoa olleet oireet saattavat palata. Vaahtohoitoa tehdessä vaahtoa ruiskutetaan suonen sisälle ultraääniohjauksessa, mutta on myös mahdollista, että pieniä määriä vaahtoa menee myös suonen ulkopuolelle. Tällöin oireena saattaa olla paikallinen ärsytysoire heti toimenpiteen jälkeen. Useimmiten tästä ei kuitenkaan ole minkäänlaista haittaa potilaalle. Vaahtomainen aine häviää vähitellen elimistöstä, eikä jää suoneen tai suonen ympärille pysyvästi. On epätodennäköistä, että oireenne aiheutuisivat näin kahden vuoden jälkeen siitä, että vaahtoa olisi mennyt väärään paikkaan. Ennemminkin luulen, että oireenne johtuvat siitä, että vaahtohoidettu suoni on avautunut uudelleen.

Jos Teillä on hankalia oireita, tulisi terveyskeskuksesta tehdä lähete verisuonikirurgian poliklinikalle kontrollia varten. Jos tämä ei jostain syystä onnistu, voitte varmaankin olla suoraan yhteydessä toimenpiteen tehneen yksikön poliklinikalle ja kysyä mahdollisuutta kontrolliajan järjestämiseksi.

Suosittele395 Suosittelee

Lähetä linkki

Kommentit

Kaksi kertaa leikattu

Olen 53-vuotias nainen ja minulta on leikattu suonikohjut molemmista jaloista 17-vuotiaana ja 34-vuotiaana. Molemmissa nivusissa on 5-7 cm leikkausarpi. Perinteinen leikkaus on todella kivulias ja parantuminen kestää kauan. Tällä hetkellä jalat ovat aika hurjan näköiset ja niitä särkee. Minulla ei ole ylipainoa ja urheilen/liikun paljon. Mistä löydän todellisen ammattilaisen satojen lääkäreiden joukosta, joka osaisi kartoittaa oikein hoitomuodon ja tehdä myös toimenpiteen Etelä-Suomessa. Haluasin mennä hoitoon, nyt kun vielä olen kunnossa eikä ikä vielä paina

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook