YLE Teema

 

Viden om... syksyllä 2010

Julkaistu perjantaina 18.06.2010 0 kommenttia 210 suositusta

Viden om -sarja valottaa uusimpia tutkimuksia eri kanteilta. Sarjassa nähdään mitä erilaisimpia aiheita syväjäädytetyistä ruumiista muuttolintujen suunnistukseen.

Huippunopeat junat

maanantai 13.12. klo 16.00

30.8. Viden Om: Kuinka muuttolinnut suunnistavat?
Uusimmissa tutkimuksissa on saatu selville, kuinka muuttolinnut osaavat suunnistaa pimeässä. Niillä on silmän verkkokalvolla kompassi. Kuinka tämä lintujen magneettiaisti toimii?

 

6.9. Viden Om: Kilpailu pohjoisnavan öljystä
Millaisia öljykenttiä kenties sijaitsee Grönlannin ja pohjoisnavan lähivesillä? Tanskalaisten etsijöiden lisäksi öljystä ovat kiinnostuneet myös Yhdysvallat ja Venäjä.

 

13.9. Viden Om: Saukonkakan viivakoodi
Tiedemiehet ovat kehittäneet kannettavan DNA-skannerin, jolla saadaan sekunneissa selville kasvien tai eläinten DNA-koodi. Laitteella pystytään kartoittamaan kulloisellakin alueella elävän eläinkannan runsaus.


20.9. Viden Om: Hiilidioksidi maan alle
Hiilivoimaloista tulee ilmakehään noin kolmasosa ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä. Tanskassa on ryhdytty toimiin kaiken hiilidioksidin varastoimiseksi maan alle 700 metrin syvyyteen.

 

27.9. Viden Om: Tekniikan keinoin terroria vastaan
Millainen on pommikoirien seuraaja, elektroninen laite, joka pystyy tunnistamaan onko lähistöllä räjähdysaineita? Biotunnisteiden lisäksi ohjelmassa esitellään runsaasti uutta terrorismintorjuntavälineistöä.

 

4.10. Viden Om: Hohtavat syöpäsolut
Maneeteista on löydetty vihreältä hohtava proteiini, jonka ansiosta tutkijat voivat muun muassa seurata syöpäsolujen kasvua. Proteiinia voidaan käyttää myös malarian vastaiseen taisteluun.

 

11.10. Viden Om: Valvonnan alaisina
Terrorismin uhka on lisännyt valvontaa yhteiskunnassamme. Matkapuhelimia voidaan jäljittää, ja me jätämme toiminnastamme digitaalisia jalanjälkiä enemmän kuin uskommekaan.


18.10. Viden Om: Saturnus ja uudet horisontit
Avaruusluotain Cassini-Huygens on lähettänyt Maahan upeita kuvia Saturnuksen renkaista ja kuista ja tehnyt täysin yllättäviä löytöjä. Entä mihin ihmiskunta suuntaa seuraavaksi?

 

25.10. Viden Om: Sähköä kehoon
Saadaanko Parkinsonin tauti kuriin sähköhoidoilla ja kuinka sähköllä voidaan lievittää masennusta? Toimittaja Ann Marker tutustuu sähkövirran käyttöön lääkärien apuvälineenä.

 

1.11. Viden Om: Synteettistä elämää
Tutkijat ovat pian valmiita kirjoittamaan elämän koodin eli valmistamaan keinotekoisesti DNA:ta. Aluksi on tarkoituksena suunnitella yksinkertaisia bakteereita, mutta mihin kaikkeen sen jälkeen kyetäänkään?

 

8.11. Viden Om: Entsyymijahdissa Grönlannissa
Tanskalaistutkijat ovat löytäneet Grönlannin jääkylmästä Ikkavuonosta bakteereita, jotka tuottavat aiemmin tuntemattomia entsyymeitä. Entsyymeille on löydetty jo käyttötapoja ympäristökuormituksen vähentämiseksi.

 

15.11. Viden Om: Higginsin hiukkasen etsintä
Hiukkasfysiikan standardimallin puuttuvaa palaa eli Higgsin hiukkasta ei ole vielä löydetty. Kuka löytää sen ensiksi ja mitä tapahtuu, jos sen olemassaoloa ei voida kokeellisesti osoittaa?

 

22.11. Viden Om: Raaka-aineita Kuusta
Kuu tulevaisuuden energialähteenä kiinnostaa suurvaltoja entistä enemmän. Mutta kuinka löydetyt raaka-aineet saadaan kuljetetuksi kannattavasti Maahan? Tanskalaistutkijat ovat keksineet keinon.

 

29.11. Viden Om: Kattegatin uusi kivisärkkä
Tanskalaiset ovat rakentaneet keskelle Kattegatia 35 miljoonaa Tanskan kruunua maksaneen kivisärkän. Tarkoituksena on palauttaa kadonnut vedenalainen maailma entiseen kukoistukseensa. Kuinka työ eteni?

 

6.12. Viden Om: Syväjäädytetyt ruumiit
Parinsadan amerikkalaisen ruumista säilytetään -196 asteen lämpötilassa odottamassa, että heidät aikanaan herätetään henkiin. Mitä keholle tapahtuu jäätyessä, ja voiko elintoiminnot joskus todella uudelleenkäynnistää?

 

13.12. Viden Om: Huippunopeat junat
 Japanissa ja Ranskassa ovat 300 kilometriä ja enemmänkin tunnissa kiitävät junat osoittautuneet menestykselliksi. Millaisia ovat Tanskan suunnitelmat huippunopeiden junien käyttöönotosta?

 

 

Katso myös Tiededokumentti 4.10. kello 20.30.
Tiededokumentti: Viden om: Hylkyjahdissa Itämerellä

Itämeressä on arviolta 30 000 laivanhylkyä. Ruotsalaistutkijat ovat kehittäneet uuden keinon merenpohjan kartoittamiseksi ja ovat löytäneet hylkyjä, joista aiemmin ei ole tiedetty mitään.

Lisätietoa ohjelmasta

Alkuperäinen nimi: Viden Om – Soskenderækken styrer

Tuotanto: Danmarks Radio, Tanska, 2009

Sarjan verkkosivut (tanskaksi)

Suosittele210 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook