YLE Teema

 

Yang ban xi: Maon oopperan nousu ja tuho

Julkaistu keskiviikkona 28.10.2009 0 kommenttia 152 suositusta

Maon vaimon ideoimat oopperat elävät vielä tämänkin päivän Kiinassa

Yang ban xi: Maon oopperan nousu ja tuho

Yang ban xi: Maon oopperan nousu ja tuho on ainutlaatuinen dokumentti, jossa perehdytään Kiinan kulttuurivallankumouksen aikaisten propagandaoopperoiden, Kahdeksan mallioopperan, historiaan ja rooliin nyky-Kiinan musiikkitraditiossa.

Mallioopperat, kiinaksi Yan Bang Xi, saivat muotonsa kulttuurivallankumouksen vuosina kuusikymmen- ja seitsemänkymmenlukujen vaihteessa. Niiden taiteellisena ja ideologisena äitinä pidetään puhemies Maon vaimoa, näyttelijä Jiang Qing'itä (1914 - 1991).

Kulttuurivallankumouksen aikana tehtiin toki muutakin musiikkia, mutta usein Kahdeksan mallioopperaa nostetaan edustamaan koko aikakauden musiikillista ilmastoa.

Yan Ting Yuen taidokkaasti ohjaama dokumenttielokuva raottaa katsojille mallioopperoiden maailman esirippua esitellen niiden perimmäistä tarkoitusta - sovittaa perinteistä kiinalaista musiikki- ja teatteritaidetta uutta yhteiskuntajärjestystä julistavaan muotoon.

Musiikillisesti ja taiteellisesti nämä oopperat ammensivat perinteestä, mutta niiden henkilöhahmot ja juonenkulut sijoittuvat uuteen sosialistiseen maailmaan. Mielenkiintoista on se, että mallioopperat ovat osa elävää musiikkikulttuuria vielä tänäkin päivänä. Ilmeisesti syntyajankohdastaan ja sen painolastista huolimatta tällä musiikilla on oma nostalgia-arvonsa, sillä nykyinen keski-ikäinen kiinalaissukupolvi vietti nuoruutensa kuuntelemalla näitä vallankumousoopperoita.
 

Lisätietoa ohjelmasta

(Yang Ban Xi: The 8 Model Works, Alankomaat 2005, 90 min.)

O: Yan-Ting Yuen

Lisää dokumentista englanniksi

Suosittele152 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook