YLE Teema

 

Žižek ja elokuvan kätketty ideologia (16)

Julkaistu torstaina 07.11.2013 1 kommenttia 74 suositusta

"Traagista tilanteessamme on se, että kun kuvittelemme pakenevamme ideologiaa unelmiin, olemmekin ideologian vankeja."

keskiviikko 20.11. klo 21.30

Kulttuuriteorian Elvikseksi ja filosofian supertähdeksi kutsuttu Slavoj Žižek analysoi ainutlaatuiseen tapaansa Hollywood-elokuvia Sound of Musicista Titaniciin uudessa komeassa dokumenttielokuvassa. Žižek ottaa käsittelyyn niin natsien ja Stalinin propagandaelokuvat kuin Tappajahain ja Batmanin. Elokuvien kätketyistä ideologisista viesteistä puhuessaan hän asettuu konkreettisesti näiden elokuvien maailmoihin - uponneen Titanicin pelastusveneestä Taksikuskin Travisin yksinäiseen asuntoon.

Elokuvan Žižek ja elokuvan kätketty ideologia (The Pervert's Guide to Ideology, 2012) on ohjannut Sophie Fiennes. Žižek ja Fiennes tekivät yhdessä myös kolmiosaisen sarjan Elokuvan kätketty kieli (The Pervert's Guide to Cinema), joka on esitetetty Teemalla. Elokuva saa nyt tv-ensi-iltansa. Se sai teatteriensi-iltansa USA:ssa marraskuun alussa.

Ennen elokuvaa esitetään Festivaalipuhetta, jossa kulttuurintutkija Hanna Kuusela puhuu julkkisfilosofista ja tämän huonojen vitsien nerokkuudesta.

Vakavasti vitseistä: Hanna Kuusela kirjoittaa Žižekistä.

Žižek Teeman ruutukasvona: katso viisi klippiä!

Lisätietoa ohjelmasta

Žižek ja elokuvan kätketty ideologia (The Pervert's Guide to Ideology), Britannia 2012. Dokumenttielokuva, ohajus Sophie Fiennes. (16)

Suosittele74 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Jeanne d'Arcin kärsimys (12)

Tanskalaisen Carl Theodor Dreyerin mestariteos, yksi maailman kuuluisimmista mykkäelokuvista, nähdään televisiossa ensi kerran 30 vuoteen. Tämän esityksen musiikin on säveltänyt Richard Einhorn.

Vakavasti vitseistä

Slavoj Žižekin vitsit paljastavat vastakkainasetteluja, joita yhteiskunta ei kykene käsittelemään, kirjoittaa kulttuurintutkija Hanna Kuusela.

Kommentit

Anonyymi

Aivan mahtava dokkari. Avasi ajattelua, kai? Lisää vaan Zizekkiä ruudun täytteeksi.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook