YLE Teema

 

Kulttuuridokumentti

Žižek!

Julkaistu keskiviikkona 02.12.2009 0 kommenttia 405 suositusta

Vauhdikas dokumentti yliopistomaailman supertähdestä Slavoj Žižekistä, joka tuntee yhtä hyvin Hollywoodin, Marxin kuin tuhmat vitsit.

sunnuntai 12.6. klo 22.15

Slovenialainen psykoanalyytikko ja kulttuurifilosofi Slavoj Žižek on nykyhetken kuumimpia ajattelijoita. Hullun professorin oloinen provokaattori osaa ärsyttää. Hän kerää myös rocktähtien veroista palvontaa kaikkialla, mihin hän saapuu luentoja pitämään.

Žižek tekee filosofiasta ja ideologiakritiikistä niin mielenkiintoista, ajankohtaista ja poleemista, että hänestä on tullut yliopistomaailman supertähti. Häntä on kutsuttu läntisen maailman vaarallisimmaksi filosofiksi, kulttuuriteorian Elvikseksi - ja myös kulttuurikritiikin Boratiksi!

Marras-joulukuun vaihteessa 2009 Žižek saapui Helsinkiin ja keräsi niin yliopiston kuin nykytaiteen museon luentosalit ääriään myöten täyteen. Toisen luennon aiheena oli nykypäivän kommunismi, toisen Hollywood-elokuva. Žižek liikkuukin yhtä luontevasti Karl Marxin kuin Groucho Marxin, Wagnerin oopperoiden kuin tuhmien vitsien maailmassa.

Žižekin ajattelu on omaperäinen sekoitus lacanilaista psykoanalyysia, marxismia ja populaarikulttuurikritiikkiä. Hän osoittaa, kuinka ideologiat ohjaavat näkymättömästi maailmaa. Kommunistiksi itseään kutsuva neuroottinen filosofi on paitsi kiistelty ajattelija myös loistava ja itseironinen puhuja. Hän palauttaa vastakkainasettelut poliittiseen keskusteluun.

Elokuvapiireissä Žižek on noussut julkkikseksi mainion kolmiosaisen tv-sarjan Elokuvan kätketty kieli (The Pervert's Guide to Cinema) myötä.

Astra Taylorin ohjaama dokumentti Žižek! tarkastelee kulttifilosofin ristiriitaista persoonaa, akateemista työtä ja julkista elämää. Žižekiä seurataan muun muassa New Yorkissa, Buenos Airesissa ja kotona Ljubljanassa. Tuloksena on sekä eloisa filosofian luento että rosoinen ja moniulotteinen henkilökuva.

(kirjoittanut Kati Sinisalo)

 

Lisää aiheesta:

Katso: Ajattelen siis katson: Žižek puhuu! (Viisi klippiä)

Lue: Kati Sinisalo blogi: Žižek puhuu! ...ja puhuu ja puhuu ja puhuu...

Lisätietoa ohjelmasta

Žižek! Ohjaus: Astra Taylor. Tuotanto: The Documentary Campaign, 2005.

Suosittele405 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Elokuvan kätketty kieli (K15)

Mitä elokuvat kertovat meistä ja perversioistamme? Kulttifilosofi ja psykoanalyytikko Slavoj Žižek avaa jäljittelemättömällä tavallaan Hollywood-elokuvien kätketyn kielen kolmiosaisessa sarjassa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook