YLE Teema

 

Runoraati

Runoraadin 10-vuotisjuhlakausi jatkuu!

Runoraadin juhlasyksy jatkuu. Loppukauden ohjelmassa on muun muassa maailmanlopun tunnelmia ja valoa. Saarikosken juhlavuoden kunniaksi uusitaan raati, jonka vierailevat jäsenet ovat runoilijoiden lapsia.

Runoraati on leikki, jolla on vakava tarkoitus – koukuttaa kansalaisia keskustelemaan runoista, taiteista, tunteista ja ajatuksista. Juke Box Jury eli Levyraati on BBC:n formaatti, joka syntyi vuonna 1956, mutta sen jatkokehitelmä Runoraati on alkuperäinen suomalainen keksintö. Minna Joenniemi jatkojalosti tutusta pisteleikistä runoversion, jossa runoilija esittää valitsemansa runon valitsemassaan ympäristössä. Runoilijasta tehdään myös esittely. Ensimmäinen Runoraati esitettiin joulukuussa 2002 Valopilkku-ohjelman osana.

Nyt Runoraadilla on takanaan 10 vuotta epätavanomaista ja epäsäännöllistä tv-toimintaa, jonka ansioista Yle on taltioinut yli 100 nykyrunoa tuleville sukupolville, järjestänyt lausuntakaraokeja, juhlistanut runolla 100-vuotista naisten äänioikeutta ja rauhanliikettä, haastanut elokuvantekijät tekemään eroottisia runovideoita ja tehnyt paljon muuta yllättävää. Pisteleikkiä on sovellettu myös kuvataiteen, draamatekstin ja arkkitehtuurin arvioimiseen.

Runoraati on ainutlaatuinen maailmassa. Sitä ei olisi ilman suomalaisten runoilijoiden heittäytymiskykyä. He seisovat sanojensa takana. Kiitos!

Lisää tietoa Runoraadin omassa blogissa:
blogit.yle.fi/runoraati
toimitussihteeri Minna Joenniemi, minna.joenniemi(at)yle.fi

 

Lisää Elävässä arkistossa:

Kymmenen vuotta Runoraatia

Suosittele862 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook