YLE Teema

 

Tiedetorstai

Tiedetorstai muodostuu neljän ohjelman kokonaisuudesta, jossa käsitellään teknologiaa, arkitiedettä, terveyttä ja esitetään tiededokumentti.

Tiedetorstain kaksi isoa teemaa ovat tänä syksynä Tähtien yö ja Ilmastonmuutos.

YK:n tähtitieteen vuotta juhlistetaan yhdessä ammattilaisten ja tähtitieteen harrastajien kanssa suorassa lähetyksessä 24.9. Jari Mäkisen johdolla Artjärveltä. Koko ilta ja alkuyö vietetään tähtien seurassa: tuore reportaasi käsittelee Saturnusta ja lisäksi nähdään tiededokumentit Liikkuva maa, Galileo Galilei ja Tähtitaivaan lumoissa.

Joulukuussa Kööpenhaminassa pidettävässä kokouksessa 170 maan on tarkoitus päivittää ilmaston muutosta ehkäisevä Kioton sopimus. YLE Teema osallistuu keskusteluun lähettämällä 3.12. aiheesta Teemaillan. Tutkivan jutun Ella Kanninen johdattaa ajankohtaiseen teemaan ja heti perään nähdään tuore tiededokumentti Kiistely ilmastosta.

Suosittu Veitsen terällä -sarja näyttää uusissa jaksoissa (3.9.) tuttuun tapaan erikoiskameralla kuvattua materiaalia leikkaustilanteista. Tutkivan jutun uudet jaksot alkavat 15.10. Hienoja tiededokumentteja ovat myös kaksiosainen Kuuleeko avaruus? (1.10. ja 8.10.)sekä lokakuussa alkava neliosainen sarja Saammeko vauvan (15.10.).

Syksyn tiededokumentit

marraskuu

12.11. Tiededokumentti: Darwinin puutarhassa
Vaarallisia ajatuksia. Saavuttuaan maailmanympärimatkalta Darwin teki puutarhassaan nerokkaita kokeita evoluutio-oppinsa tueksi. Jimmy Doherty jäljittelee kokeita Darwinin omilla tiluksilla. Osa 1/3.

19.11. Tiededokumentti: Darwinin puutarhassa
Myrsky puhkeaa. "Lajien synty" ilmestyi vuonna 1859, mutta Darwin jatkoi yhä hellittämättömästi kokeitaan. Jimmy Doherty toistaa Darwinin mm. lihaa syövillä kärpäsloukuilla tekemiä kokeita. Osa 2/3.

26.11. Tiededokumentti: Darwinin puutarhassa
Apinoista ja ihmisistä. Saatuaan kasvien evoluution periaatteet selviksi Darwin ryhtyi pohtimaan ihmisen kehityshistoriaa. Hänen teoriansa ihmisen polveutumisesta ovat nykypaleontologit pystyneet vahvistamaan. Osa 3/3.

joulukuu

3.12. Tiededokumentti: Kiistely ilmastosta
Osa 1/3. 1960-luvulla pelättiin happosateita ja ylikansoittumista, ilmastonmuutoksen pahimpana uhkana pidettiin uutta jääkautta.

10.12. Tiededokumentti: Kiistely ilmastosta
Osa 2/3. 1990-luvulla allekirjoitetussa Rion sopimuksessa sovittiin toimista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Mutta sitten nousi skeptikkojen kuoro julistamaan, ettei ilmasto lämpenekään.

17.12. Tiededokumentti: Kiistely ilmastosta
Osa 3/3. Nykyään ilmaston lämpenemistä ei moni enää kiistä, mutta mitä seurausvaikutuksia sillä on ja mitä ongelmille pitäisi tehdä? Ilmastosysteemin mutkikkuus on yllättänyt tiedemiehet.

Suosittele286 Suosittelee

Lähetä linkki

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook