YLE UutisetUrheiluOhjelmaopasTietopalveluDigitv.fi
YLE Teema | Teemagallerian etusivu
YLE Teema
Etusivu
Maalari
Kuvittaja
Ateljee
Teosgalleria
Henkilöhistoria
Haastattelut
Triviat
Vieraskirja
Edelfelt-ohjelmat
Mobiilipalvelut
MMS-Kuvagalleria
Teosluettelo
Linkit
Palaute
Tekijät
Lähteet
Ohjeet
Albert Edelfelt - kohtaamisia
Kuva: VTM/Kuvataiteen keskusarkisto. Edelfelt ateljeessaan Liisankadulla, n. 1905.
Esittely

YLE Teeman Teemagalleriassa avattiin syyskuussa 2004 Albert Edelfeltin taiteesta ja elämästä kertova näyttely. Teemagalleriassa esitellään jatkossa myös muita suomalaisia taiteilijoita.

Maalari Albert Edelfelt (1854-1905) on yksi merkittävimmistä suomalaisista kuvataiteilijoista ja taide-elämän vaikuttajista. Hän oli ennen kaikkea maalari, mutta myös kuvittaja ja graafikko.

Tämä Albert Edelfelt -teemagalleria tarkastelee taiteilijan työtä ja elämää kohtaamisia -teeman kautta. Edelfeltin tallentamasta laajasta kirjosta ihmisiä hahmottuu kulttuurihistoriallisestikin merkittävä kokonaisuus. Hänen ikuistamikseen päätyivät muun muassa runonlaulaja Larin Paraske, oopperalaulaja Aino Ackté, Venäjän keisari Nikolai II ja tiedemies Louis Pasteur. Sosiaalisesti taitavalle ja sivistyneelle Edelfeltille muotokuvamaalaaminen sopi hyvin.

Teemagalleria tarjoaa laajan kokoelman Edelfeltin maalauksia, kuvituksia ja piirustuksia, joita voi tarkastella lähemmin teosgalleriassa. Nettisivustolla on runsaasti Edelfelt-tutkijoiden haastatteluja, esimerkiksi Marina Catani pohtii taiteilijan työn voimakkaita tunnetilojen muutoksia Kuningatar Blanka –teoksen kautta, Anna Kortelainen valottaa salaperäisen Virginien alkuperää ja Erkki Anttonen avaa esille Edelfeltin vähemmän tunnettua kuvittajan uraa.

Sivustollamme voi myös perehtyä Luxembourgin puistossa –teoksen synnyn yksityiskohtiin ja testata tietämystään Edelfelt-aiheisissa trivioissa.

Ethän unohda jättää viestiä vieraskirjaan!


Ateneum
Teokset on suojattu tekijänoikeuslain perusteella. Teosten kopiointi kovalevylle, levykkeelle, paperille, kalvolle tai muulle materiaalille on kiellettyä. Teosten edelleen levittäminen, esittäminen ja näyttäminen yleisölle sekä muu saattaminen yleisön saataviin on kiellettyä ilman erillistä lupaa tekijänoikeuden haltijoilta. Kaikki oikeudet pidätetään.