YLE UutisetUrheiluOhjelmaopasTietopalveluDigitv.fi
YLE Teema | Teemagallerian etusivu
YLE Teema
Etusivu
Maalari
Kuvittaja
Ateljee
Teosgalleria
Henkilöhistoria
Haastattelut
Triviat
Vieraskirja
Edelfelt-ohjelmat
Mobiilipalvelut
MMS-Kuvagalleria
Teosluettelo
Linkit
Palaute
Tekijät
Lähteet
Ohjeet
Albert Edelfelt - kohtaamisia
Yksityiskohta maalauksesta Pariisin Luxembourgin puistossa, 1887. Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kuvataiteen keskusarkisto.
Linkit

Mukana on laajasti Albert Edelfeltiin ja taiteen tyylisuuntiin sekä Edelfeltiä lähellä olleisiin taiteilijoihin ja aikalaisiin liittyviä linkkejä. Valinnoissa on paino ollut suomalaisella aineistolla.

Albert Edelfelt henkilönä

» Suomen kulttuurin arvostuksen airut
Edelfeltin ura kansainvälisesti tunnustetuksi taiteilijaksi. Taiteilijan kehitys ulkoilma- ja maisemamaalausten taitajasta historiallisten aiheiden, kansankuvausten ja muotokuvien kysytyksi maalariksi. Aimo Reitalan laaja artikkeli SKS:n julkaisemassa Kansallisbiografiassa.
» Aristokraatti kansanmies
Edelfelt Suomen historian kuvittajana ja kansan kuvaajana, korkealle asetettujen odotusten lunastajana ja kansainvälisesti tunnustettuna taiteilijana. Aikajana ja kuvia teoksista. Artikkelikokonaisuus on osa Opetushallituksen tuottamaa oppimateriaalia Suomen Kultakauden taiteilijoista.
» Suuri taiteilijapersoonallisuus
Edelfeltin tuotannon vaiheita realismin ja suomalaiskansallisen aatteen aikakaudella. Artikkeli valottaa Edelfeltin persoonallisuutta – hänen sinnikkyyttään, herkkyyttään ja radikalismiaan, sekä myös mm. ajatuksia Louis Pasteurin muotokuvasta ja Anders Zornin teoksista. Artikkelin on koostanut Riitta Pääkkönen, ja se on osa Vantaan aikuislukion verkkokurssin materiaalia Suomen taiteen kulta-ajasta.

Edelfeltin teoksia taidemuseoissa

Suomalaiset

» Valtion taidemuseo Ateneum, Helsinki
» Helsingin kaupunginmuseo
» Yliopistomuseo, Helsinki
» Pyynikinlinna, Tampere
» Kustaa Hiekan taidemuseo, Tampere
» Turun taidemuseo
» Hämeenlinnan taidemuseo
» K.H. Renlundin museo, Kokkola
» Gösta Serlachiuksen taidemuseo, Mänttä

Ulkomaiset

» Eremitaasi, Pietari
» Musée d’Orsay, Pariisi
» ARC – Art Renewal Center (virtuaalimuseo), Yhdysvallat

Maalausten henkilöitä

» Kuningatar Blanka – kuva äidinrakkaudesta
» Kuningatar Blanka – maalauksen taustalla valtava tutkimustyö
» Louis Pasteur – kemisti ja mikrobiologi
Arno Forsiuksen laaja artikkeli Pasteurin merkityksestä mikrobiologian kehityksessä.
» Louis Pasteur – ”pastöroinnin” keksijä (engl.)
» Nikolai II – maalaus Keisarillisen Aleksanterin Yliopiston tilauksesta
» Nikolai II – heikkotahtoinen hallitsija
» Nikolai II – Venäjän viimeinen tsaari
» Nikolai II – keisariperheen keskushenkilö (engl.)
Artikkelit myös Nikolain puolisosta Alexandrasta ja Romanovien perheen vaiheista.
» Larin Paraske – runoaarre
Unto Martikaisen kirjoitus Parasken elämänvaiheista, luonteesta, perheestä ja kovasta elämästä, kuvituksena Edelfeltin maalaus.
» Larin Paraske – loistava laulaja (engl.)
Senni Timosen artikkeli Kansallisbiografiassa Larin Parasken elämästä sekä hänen merkittävästä panoksestaan kalevalaisessa kansanrunoudessa.
» Aino Ackté – oopperadiiva
» Aino Ackté – tähtiprimadonna ja tulisieluinen organisaattori
Juha T. Koskisen kirjoittama artikkelikokonaisuus Acktén nuoruusvuosista ja oopperalaulajattaren uran vaiheista YLE Teeman Sininen laulu –sivustolla.
» Tanssiva Gitana
Edelfelt naiskuvaajana ja mustalaiskulttuurin esiintuojana. Tampereen taidemuseon julkaisemaa taustamateriaalia kansallisten vähemmistöjen kuvaamista esittelevää näyttelyä ”Vieraan katse” 16.3. - 2.6.2002 varten.
» Taiteilijakaarti Helsingin yliopiston juhlasalin seinämaalauksissa
Edelfelt sijoitti kuvaamaansa kulkueeseen mm. Jean Sibeliuksen, Juho Rissasen ja itsensä. Artikkeli kulttuurihistoriallisesti merkittävien juhlasalin seinämaalausten syntyvaiheista, toteutuksesta, tuhoutumisesta ja uudelleen maalauksesta. Artikkelin on Helsingin yliopistomuseon sivuille kirjoittanut Kati Heinämies.
» Juhlasalin maalausten synty ja tuho
Julia Donnerin artikkeli Edelfeltin tekemien seinämaalausten syntyvaiheista ja Helsingin pommituksen niille aiheuttamista tuhoista YLE Teeman Sininen laulu -sivustolla.

J. L. Runeberg

» Runeberg – runoilijan koko elämä
Runebergin 200-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistu erittäin laaja ja kattava multimediasivusto kansallisrunoilijan elämästä ja perheestä, runoista ja teosten vastaanotosta, kuvituksista, sävellyksistä, Runeberg-museoista jne. Sivuston kokoamiseen ja julkaisuun ovat osallistuneet mm. Svenska litteratursällskapet i Finland, Sibelius-Akatemia, Helsingin yliopisto ja Museovirasto.
» Runeberg Suomalaisen kirjallisuuden seurassa
Artikkeleita teosten kääntämisestä ja käännösten käsikirjoituksista, Runebergin elämäkerta sekä luettelo Runeberg-aiheisesta kirjallisuudesta.
» Runeberg – runonäytteitä
Avoimen verkkoensyklopedian tietoja Runebergista, Edelfeltin maalaama muotokuva sekä lukuisia, alkukielisiä runonäytteitä.
» ”Vänrikki Stool” suomalaisuusaatteen alkusysäyksenä
”Vänrikki Stoolin tarinoiden” lähtökohdista, vastaanotosta ja suomalaisuusaatteen synnystä. Leeni Tiirakarin artikkeli ja ”Vanha kunnon vänrikki” (2003) -kirjan esittely.
» Vänrikki Stoolin henkilöhahmojen elämäkerrat Kansallisbiografiassa
Esittelyjä Vänrikki Stoolissa esiintyvien keskeisten henkilöiden (oletetuista) esikuvista - kuvitettuina Edelfeltin näkemyksillä eri henkilöhahmoista.
» Porilaisten marssi -maalauksen lähtökohdista
Teos syntyi isänmaallisen musiikin innoittamana ja oli ensimmäinen askel Edelfeltin kuvittajan uralla. Maalauksen esittely on osa Opetushallituksen tuottamaa oppimateriaalia Suomen Kultakauden taiteilijoista.

Edelfeltin asuinpaikat

Pariisi

» Pariisin ateljeen sisustusta
» Yleiskuva Pariisin ateljeesta
Edelfeltin kodin ”työ- ja olohuone” rekonstruoitiin Turun taidemuseon Edelfelt Pariisissa -näyttelyyn 6.5.-16.9.2001.
» Pariisin Salonki (engl.)
Brian Roughtonin artikkeli Salongin statuksesta näyttelypaikkana ja sen noususta taiteen ylimmäksi arvottajaksi, taiteilijoiden murskaajaksi tai kohottajaksi, 1600-luvulta lähtien.
» Luxembourgin puistossa -maalauksen taustaa
Ateneumin sivuilla julkaistussa teosesittelyssä kerrotaan liikkuvien lasten kuvaamisen vaikeudesta.
» Suomalaisia Pariisissa
Monet suomalaiset kultakauden taiteilijat hakivat oppia Pariisista. Kuopion taidemuseon ”Suomalaisten mestareiden taidetta” -näyttelyn (9.2.-17.11.2002) taustamateriaalia.

Haikko

» Edelfeltin ateljeemuseo Porvoon Haikossa
Kuvien ja yhteystietojen lisäksi sivulla on artikkeli, jossa kerrotaan Edelfeltin yhteyksistä Kiialaan, Haikon ateljeen hankkimisesta, sen osuudesta Edelfeltin elämänvaiheissa ja vaikutuksesta taiteilijan tuotantoon.

Maalaus ja vedos taideteoksena

Maalaustaide

» Johdatus kuvalliseen viestintään
Kuvataiteen katsomisessa ja luomisessa on ladattava merkityksiä lukuisiin seikkoihin kuvan sommittelusta ja viivankäytöstä geometriaan ja väreihin. Taideteollisen korkeakoulun Virtuaaliyliopiston oppimateriaalia.
» Kuva-analyysi
Kolme lyhyttä analyysiä kolmen eri taiteilijan öljyväritöistä.
» Perusasioita öljymaalauksesta (engl.)
Mitä maalauksessa tulee ottaa huomioon – Leon Engelenin käytännön ohjeita taiteilijoille.

Maisemamaalaus

» Maisema maalauksen aiheena
Maisema-aiheen käsittelystä ja maisemamaalausten motiiveista eri aikoina, aina 900-luvun Kiinasta 1800-luvun lopun impressionismiin. Tekstin on laatinut Jyväskylän taidemuseon sivuille Teija Luukkanen.
» Maisemamaalauksen perinteitä (engl.)
Artikkelikokonaisuus maisemamaalauksen traditioista Yhdysvalloissa ja Euroopassa (lähinnä Ranskassa ja Saksassa). Pennsylvanialaisen Dickinson Collegen järjestämän seminaarin ja näyttelyn taustamateriaalia.
» Maisemamaalauksen historiaa (engl.)
Nettihakuteoksen katsaus maisemamaalauksen vaiheisiin 1500–1900 -luvuilla. Ohessa on myös linkkejä aihetta käsitteleviin artikkeleihin.
» Miten maisemamaalaus tehdään (engl.)
Käytännönläheiset ohjeet pienen maisemamaalauksen tekemiseen taiteilijatarvikkeita valmistavan yhtiön julkaisemalla sivustolla.
» Ohjeita maisemamaalauksen katsojalle (engl.)
Vinkkejä siitä, miten katsoa maisemamaalausta kriittisesti; minkälaisia teosten lähtökohdat ja taiteilijoiden tavoitteet ovat eri kausina olleet.

Ulkoilmamaalaus

» Düsseldorf ja Pariisi – ulkoilmamaalareiden hautomot
Suomalaisten taiteilijoiden opiskelusta ulkomaisissa taidekouluissa ulkoilmamaalauksen suosion kaudella 1850–1880. Artikkelin on koostanut Riitta Pääkkönen ja se on osa Vantaan aikuislukion verkkokurssin materiaalia Suomen taiteen kulta-ajasta.
» Ulkoilmamaalauksen varhaiset vaiheet Suomessa
Jukka Ervamaan kirjoitus von Wrightin veljesten tuotannosta. Artikkelin loppupuolella on laaja luku myös ulkoilmamaalauksen periaatteista, taiteilijoiden käytännön vaikeuksista siinä ja taidemuodon rantautumisesta Suomeen (von Wrightien teoksiin) 1850-luvulla.

Muotokuvamaalaus

» Muotokuvan piirtäminen (engl.)
Dan Ghenon havainnollisia ohjeita siitä, mitä muotokuvan tekijän tulee ottaa huomioon.
» Maalatut ja valokuvatut muotokuvat Suomessa 1839-1870
Unto Käyhkön tutkimus muotokuvamaalausten ja varhaisten valokuvien yhteneväisyyksistä. Tiivistelmä.
» Horjuva auktoriteetti naturalismin muotokuvassa
Väitöskirjan ”Oireileva miljöömuotokuva – yksityiskohdat sukupuoli- ja miljööhierarkian haastajina” lyhyt esittely. Tutta Palinin tutkimus 1800-luvun lopun muotokuvataiteen kehittymisestä ja siitä, miten kuvataide vastasi valokuvauksen sille heittämään haasteeseen todellisuuden tallentajana. Ilmoitus väitöstilaisuudesta.
» Muotokuvamaalaus uudistuu valokuvauksen kehittyessä
Esittely Tutta Palinin väitöskirjasta ”Oireileva miljöömuotokuva”, joka käsittelee 1880- ja 1890-lukujen muotokuvamaalauksen naturalistisia uudistumispyrkimyksiä. Ilmoitus historiantutkijoiden Agricola-sivuilla.

Historialliset aiheet

» Historiamaalaus ja sotien sankarit
Historiallinen kuvauskohde on asettanut omat, erityiset vaatimuksensa teoksen toteustustavalle. Teija Luukkasen artikkeli historiallisten aiheiden, henkilöiden ja tapahtumien käsittelemisestä kuvataiteessa.

Kuvittaminen

» Runebergin teoksiin tehtyjä kirjankuvituksia
Laaja esitys lukuisista ja nimekkäistäkin Runeberg-kuvittajista. Siitä huolimatta, että kuvittamista pidettiin (jo) 1800-luvulla kuvataiteilijoiden täytetyönä, monet Runebergin teosten kuvituskuvista ovat nousseet kansallisiksi ikoneiksi.

Taidegrafiikka

» Grafiikan menetelmistä ja työtavoista
Suomen taidegraafikot ry:n julkaisema laaja sivusto, jolla esitellään havainnollisesti grafiikan vedosten valmistamisen eri tekniikoita.

Taideteosten konservointi

» Mitä konservointi ja restaurointi ovat?
Pohjoismaisen konservaattoriliiton sivuilla kerrotaan konservaattorin työstä, esineiden arviointiin ja säilyttämisprosessiin liittyvästä erikoisosaamisesta.
» Perusasioita konservoinnista
”Konservointi” -linkki: Suomen käsityön museon konservointikeskuksen julkaisema lyhyt, kuvitettu esite, jossa käsitellään mm. alan käsitteistöä, esineiden ainutkertaisuutta ja niiden säilymiseen vaikuttavia asioita.

Taidesuuntaukset

Naturalismi ja realismi

» Realismin tunnusmerkkejä Suomen kuvataiteessa
Yleisesittely Ateneum-oppaassa.
» Realismin ajan taiteilijoita Ateneumissa
Linkit noin 90 taiteilijan tuotantoon.
» Suomalaisen realismin merkkiteoksia
Artikkeli realismin tulosta Suomeen, taidesuuntauksen merkittävimmistä edustajista ja teoksista. Oululaisen Merikartanon koulun julkaisemaa oppimateriaalia.

Impressionismi

» Kiertokäynti ja opettajan oppaat (engl.)
Kolmen amerikkalaisen taidemuseon julkaisema laaja tietopaketti, joka kertoo näyttelykierroksen avulla impressionististen teosten piirteistä (teemoista, siveltimen käytöstä, väreistä jne.) ja suuntauksen merkityksestä sekä sisältää kahdeksan eri tasoista, opettajia varten laadittua opetuspakettia.
» Impressionismin lähtökohdista ja tavoitteista
Tärkeää oli ympäristön ja värien havainnointi. Valaisevia kuva-analyyseja Tarja Siitosen kotivuilla.
» Ranskalaiset taiteilijat impressionismin suunnannäyttäjinä (engl., ranska)
Osa amerikkalaisten yleisten kirjastojen "digitaaliarkistoa" (kirjoituksia ja linkkejä eri aiheista).

Kustavilainen aika

» ”Suomalainen uusklassismi”
Lyhyt esitys kustavilaisuuden lähtökohdista, piirteistä ja edustajista Suomen kuvataiteessa. Oululaisen Merikartanon koulun julkaisemaa oppimateriaalia.
» Säätyläisten kartanokulttuuri
Turun kaupunginmuseon kustavilaishuoneen sisustuksen, esineistön ja huonekalujen esittely sekä katsaus ajan seuraelämään ja elintapoihin.

Autonomian aika

» Suomi Venäjän valtaan
Turun historiaa käsittelevän tekstin puolivälistä löytyy em. otsikon alta laaja luku Suomen taloudellisesta ja poliittisesta tilanteesta sekä taiteen kansakuntaa eheyttävästä vaikutuksesta.
» Kansallisromantiikka ja nationalismi
Tiivis katsaus autonomian ajan poliittiseen ja kulttuuriseen tilanteeseen. Ruotsinsuomalaisille suunnattua äidinkielen oppimateriaalia ”Suomen historiaa lyhyesti”.

Edelfelt-tutkijoita

Elina Anttila

» Albert Edelfelt & la nouvelle peinture, 2001
Edelfelt "keskitien kulkijana" suhteessa uuteen maalaustaiteeseen, impressionismiin. Väitöskirja. Esittely Yliopistolehdessä 14/2001.

Marina Catani

» Pariisi, kevään ja elämän tuoksu, 2004
Sukellus Pariisin vilkkaaseen kulttuurimaailmaan ja Edelfeltin tunnetiloihin, matkaoppaana Edelfeltin seinänaapuri, kirjailija Richard Kaufmann. Catanin ja tutkimuksen esittely kustantajan sivuilla.
» Pariisi, kevään ja elämän tuoksu, 2004
Edelfelt monenlaisissa rooleissaan Pariisin kansainvälisissä seurapiireissä, sekä suhteessa Virginieen. Arvostelu Kalevassa kesällä 2004.

Rakel Kallio

» Albert Edelfelt -juhlakirja, 2004
Nuorukaisen tie kosmopoliitiksi ja kulttuuridiplomatiksi. Runsaalla kuvamateriaalilla varustetun kirjan esittely ja otteita PDF-tiedostona kustantajan julkaisemilla sivuilla.

Anna Kortelainen

» Niin kutsuttu sydämeni, 2001
Edelfeltin kirjeitä äidilleen. Arvostelu Agricolassa, yliopistojen yhteisen historiantutkimuksen verkkosivuilla.
» Niin kutsuttu sydämeni, 2001
Epävarman kosmopoliitin sielunmaisema. Kortelaisen haastattelu Kouvolan Sanomissa 21.9.2001.
» Albert Edelfeltin fantasmagoria, 2002
Nainen, "Japani", tavaratalo. Turun yliopiston taidehistorian laitoksen ensimmäinen väitöskirja. Ilmoitus väitöstilaisuudesta.
» Albert Edelfeltin fantasmagoria, 2002
Edelfelt hulluilla päivillä. Kortelaisen haastattelu Turun yliopiston Aurora-lehdessä 5/2002.
» Albert Edelfeltin fantasmagoria, 2002
Vuoden tiedekirja. Tieteellisten seurain valtuuskunnan palkintoperustelut ja tutkimuksen referointia.
» Virginie!, 2002
Edelfeltin rakastajattaren tarina. Syntinen Virginie saa lukijat puolelleen. Kortelaisen haastattelu kirjan tekoprosessista Uusi Nainen –lehdessä 4/2003.
» Levoton nainen – hysterian kulttuurihistoria, 2003
Edelfelt ja naisen hysteria. Taiteilija kohtausten tarkkailijana. Arvostelu Savon Sanomissa 28.11.03.
» Levoton nainen – hysterian kulttuurihistoria, 2003
Hysteria ja taide. Irmeli Hautamäen arvostelu sekä pohdiskelua taiteen luomisen ja hulluuden kosketuspinnoista.
» Puolivilli puutarha, 2004
Esittelyssä Edelfeltin Porvoon lähistöllä syntyneet maalaukset, sekä ”pienen paratiisin” vaikutuksesta taiteilijan tuotantoon. Riitta Mäkelän arvostelu Kalevassa kesällä 2004.

Tutta Palin

» Oireileva miljöömuotokuva, 2004
Horjuva auktoriteetti naturalismin muotokuvassa. 1800-luvun lopun muotokuvataide ja taiteilijoiden naturalistiset pyrkimykset. Analyysin lähtökohtana on Louis Pasteurin muotokuva. Väitöskirja.

Pentti Savolainen

» Rakkautta Pariisin taivaan alla, 2002
Muotokuva, joka kirvoitti juorut. Edelfeltin ja Aino Acktén suhteesta. Arvostelu Turun Sanomissa 12.5.2002.

Kuriositeetteja

» Edelfeltin naismuotokuvista
Edelfelt kuvasi naisia miljöönsä ja rotunsa edustajina. ”Nainen Didrichsenin kokoelmissa” -näyttelyn 23.6. – 20.10.02 taustamateriaalia.
» Edelfeltin patsas Helsingissä
Ville Vallgrenin 1927 veistämä patsas palautettiin Ateneumin puistikkoon juhlavuoden kunniaksi.
» Edelfelt Roomassa 1876
Edelfelt kertoo kirjeissään matkastaan Roomaan, havainnoistaan ja tunnelmistaan sen eri nähtävyyksissä ja kaupunginosissa. Sitaatit on poimittu Anna Kortelaisen toimittamasta kirjasta ”Niin kutsuttu sydämeni”.
» Edelfeltin 150-vuotisjuhlanäyttely Ateneumissa 3.9.2004 - 30.1.2005
Näyttelyn ohessa myös erilaisia tapahtumia, kuten Anna Kortelaisen kokoama sarja eri asiantuntijoiden vetämistä keskustelutilaisuuksista.
» Juhlavuosi Haikossa
» Edelfeltin juhlavuoden tapahtumia (engl.)
» Edelfeltin teoksista painettuja postimerkkejä
» 100-v. juhlapostimerkki
25 markan postimerkki vuodelta 1954, 100 v. Edelfeltin syntymästä.
Tanja Rasila
Linkit
»
Albert Edelfelt henkilönä
»
Edelfeltin teoksia taidemuseoissa
»
   Suomalaiset
»
   Ulkomaiset
»
Maalausten henkilöitä
»
J. L. Runeberg
»
Edelfeltin asuinpaikat
»
   Pariisi
»
   Haikko
»
Maalaus ja vedos taideteoksena
»
   Maalaustaide
»
   Maisemamaalaus
»
   Ulkoilmamaalaus
»
   Muotokuvamaalaus
»
   Historialliset aiheet
»
   Kuvittaminen
»
   Taidegrafiikka
»
Taideteosten konservointi
»
Taidesuuntaukset
»
   Naturalismi ja realismi
»
   Impressionismi
»
   Kustavilainen aika
»
Autonomian aika
»
Edelfelt-tutkijoita
»
   Elina Anttila
»
   Marina Catani
»
   Rakel Kallio
»
   Anna Kortelainen
»
   Tutta Palin
»
   Pentti Savolainen
»
Kuriositeetteja

Ateneum
Teokset on suojattu tekijänoikeuslain perusteella. Teosten kopiointi kovalevylle, levykkeelle, paperille, kalvolle tai muulle materiaalille on kiellettyä. Teosten edelleen levittäminen, esittäminen ja näyttäminen yleisölle sekä muu saattaminen yleisön saataviin on kiellettyä ilman erillistä lupaa tekijänoikeuden haltijoilta. Kaikki oikeudet pidätetään.