YLE UutisetUrheiluOhjelmaopasTietopalveluDigitv.fi
YLE Teema | Teemagallerian etusivu
YLE Teema
Etusivu
Maalari
Kuvittaja
Ateljee
Teosgalleria
Henkilöhistoria
Haastattelut
Triviat
Vieraskirja
Edelfelt-ohjelmat
Mobiilipalvelut
MMS-Kuvagalleria
Teosluettelo
Linkit
Palaute
Tekijät
Lähteet
Ohjeet
Albert Edelfelt - kohtaamisia
Kuva: VTM/Kuvataiteen keskusarkisto. Edelfelt ateljeessaan Liisankadulla, n. 1905.
Edelfelt televisiossa ja radiossa

Albert Edelfeltin elämään ja teoksiin voi perehtyä syksyn aikana monissa ohjelmissa YLEn radio- ja tv-kanavilla.

Edelfelt YLEn syysohjelmistossa:

Kultakuume
YLE Radio 1:llä

ke 1.9.2004 klo 15.10

"Edelfeltin maalaukset, hänen ystävänsä, työhuoneensa, synnyinkotinsa ja kirjeensä kertovat meille yhä maalarin persoonallisuduesta ja siitä panoksesta, jolla hän osaltaan rikastutti suomalaista kulttuuria". Albert Edelfeltin syntymän 100-vuotispäivän alla, vuonna 1953, lähetettiin Yleisradiossa Matti Silvennoisen toimittama, liki 40-minuuttinen ohjelma "Albert Edelfeltin jäljillä". Ohjelma hahmotti Edelfeltin taiteilijakuvaa monien aikalaishaastattelujen sekä Ateneumin taidemuseon kokoelmissa olevien Edelfeltin maalausten kautta. Nyt, Edelfeltin 150-vuotisjuhlanäyttelyn avautuessa kuullaan runsaan kymmenen minuutin mittainen kooste tästä yli 50 vuoden takaisesta radio-ohjelmasta. Ohjelmassa esiintyvät Martti Silvennoinen, Saara Palmgren, Aune Lindström, Vilho Siivola ja Elli Tompuri.

Kulttuuridokumentti: Albert Edelfelt
TV1:llä

ke 2.9.2004 klo 22.25

Suomalaisista taidemaalareista aikanaan kansainvälisesti tunnetuimman, Albert Edelfeltin, syntymästä on kulunut 150 vuotta. Hänen henkilönsä ja elämäntyönsä ovat siksi olleet laajalti uudelleenarvioinnin kohteena. Kosmopoliittina Edelfelt oli Pariisin salonkien ja Pietarin hovin suosikki, mutta patrioottina suomalaisen kansanelämän kuvaaja ja menneisyytemme kuvittaja. Erkki Toivasen mukana perehdytään Edelfeltin kehitykseen taiteilijana hänen uransa kannalta tärkeimmillä paikoilla - Antverpenissä, Pariisissa, Pietarissa ja Haikossa.

Eeva Luotosen viisasten kerho
YLE Radio 1:llä

ti 7.9. klo 12.15
ke 8.9. klo 23.00

Albert Edelfeltin taiteilijaelämää Pariisissa. Vieraana tutkija Anna Kortelainen. Albert Edelfelt kirjoitti äidilleen vuosina 1873-1901 lukemattomia kirjeitä. Kirjeissä piirtyy Edelfeltin tie taiteilijaksi, taiteilijana olemiset ilot ja surut, epävarmuus ja taiteelliset voitot, ystävät, seurapiirit ja koko värikäs Pariisi. Anna Kortelainen kokosi kirjeet kirjaksi, josta tuli mielenkiintoinen ja ainutlaatuinen dokumentti 1800-luvun lopun taiteilijaelämästä. (Ohjelma on uusinta tammikuulta 2002.)

FST-dokumentären
Rakas äiti

ma 13.9. klo 22.05-23.05
TV 2 ja FST

Tutustumme Albert Edelfeltiin kirjeiden pohjalta, jotka hän on lähettänyt äidilleen Pariisissa ollessaan. Toimttaja Birgitta Wegelius. Uusinta vuodelta 1984.

Albert Edelfelt -teemailta
YLE Teemalla

la 2.10.2004 klo 20.00 alkaen

Teemaillassa nähdään Douglas Sivénin dokumentti, joka pohjautuu taiteilijan kirjeenvaihtoon ja näyttää upean kokoelman hänen teoksiaan. Teemaillan täydentää tutkija Anna Kortelaisen ja Jan Kailan vetämä keskusteluohjelma, joka valaisee toisenlaista Edelfeltiä.

Anneli Tempakan paletti
YLE Radio 1:llä

to 21.10.2004 klo 12.15
pe 22.10.2004 klo 23.00

Ohjelmassa tutustutaan Albert Edelfeltin tuotantoon Ateneumissa avoinna olevassa suurnäyttelyssä. Museon intendentin Helmiriitta Sariolan opastuksella kuljetaan tuttujen ja vähemmän tunnettujen teosten äärellä. Ohjelmassa loihditaan kuvia korville sekä taiteilijan tuotannosta että hänen elämästään.


Ateneum
Teokset on suojattu tekijänoikeuslain perusteella. Teosten kopiointi kovalevylle, levykkeelle, paperille, kalvolle tai muulle materiaalille on kiellettyä. Teosten edelleen levittäminen, esittäminen ja näyttäminen yleisölle sekä muu saattaminen yleisön saataviin on kiellettyä ilman erillistä lupaa tekijänoikeuden haltijoilta. Kaikki oikeudet pidätetään.