You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

"Tervetuloa leiritulille!"

Ajankohtaista

"Tervetuloa leiritulille!"

Julkaistu keskiviikkona 12.05.2010

YLE KuvapalveluHUOM. Uuden päivän kotisivuilla hahmoesittelyjä, videoita, haastatteluja...vaikka mitä!

Fiktiopäällikkö Olli Tolaa voi kutsua hyvällä syyllä päivittäissarja Uuden päivän isäksi. Tola on nimittäin vaalinut ajatusta Yleisradion päivittäisdraamasta jo kolmetoista vuotta. Mutta mistä ajatus alun perin lähti liikkeelle?

- Vuonna 1996 lähdin draamapäällikön virasta vetämään draama 2001 –projektia, jonka tärkeimpinä tavoitteina olivat kotimaisen sarjadraamakirjoittamisen parantaminen ja pitkien sarjakaarten tuominen Yleisradioon. Projektin myötä kävimme alan parhaiden käsikirjoittajien ja tuottajien opetettavana Yhdysvalloissa asti. Jo siinä porukassa olivat muuten mukana sekä päivittäissajan pääkirjoittaja Petri Repo että pääohjaaja J-P Siili. Matka on kuitenkin ollut pitkä ja kesti tosiaan varsin kauan, ennen kuin hanketta päästiin toteuttamaan.

Sitkeys on siis palkittu ja dynamolle kyseessä on myös henkilökohtainen voitto, mutta Olli Tola korostaa, että ennen kaikkea Uuden päivän taustalla on laajempia, sekä yhtiötasoisia että ennen kaikkea sisältöön liittyviä syitä.

- Ensinnäkin Yle tarvitsee ja etsii aina sellaisia ohjelmia, joilla olisi mahdollisimman paljon merkitystä myös nuoremmalle yleisölle. Asiaa on tutkittu monella eri tavalla ja todettu, että juuri draama tavoittaa helposti monia ikäryhmiä. Siihen liittyy myös toinen lähtökohta eli se, että Yleisradion pitää olla jo tehtävänsä kautta johtava kotimaisen draaman tuottaja. Tv-draaman kokonaispaletistamme on puuttunut päivittäissarja, jollainen itse asiassa kaikilla muilla Yleisradioyhtiöillä jo on.

- Jos taas ajatellaan sisältöä, tärkeimpiä ja vaikeimpia haasteita tässä työssä on etsiä aiheita tai asioita, jotka ovat katsojille tärkeitä. Jotkut trendit tulevat ja menevät nopeasti, mutta päivittäissarjassa on alun pitäenkin yritetty jotain pitkäjänteisempää. Yksi pysyväisimmin ihmisluonteeseen liittyvistä piirteistä on leiritulilla istuminen – se, että ihmiset kertovat tarinoita toisilleen ja kuuntelevat niitä. Tuo piirre on niin sisäänrakennettu meihin, että trendit eivät siihen vaikuta. Jos onnistumme kertomaan tarinaa, joka pysyy kiinnostavana, se voi elää pitkään.

Uusi päivä on kiistatta yksi Ylen suurimmista satsauksista vuosiin. Se herättää varmasti ajatuksia lupamaksusammon ammentamisesta, mutta tällaista hanketta ei todellakaan voi luoda tuotantokoneistoa ruokkimaan, vaan pelin ratkaisevat katsojat. Mitä siis heille lupaamme?

- Maailmanlaajuisestikin uniikin konseptin, jossa draama liikkuu yhtä aikaa televisiossa, radiossa ja netissä sillä tavoin, että jokaisen median ominaislaatu huomioidaan. Emme siis vain siirrä televisiotuotetta verkkoon, vaan teemme draamaa monella taholla yhtä aikaa. Sisällöllisesti lupaamme elämänmyönteistä ja voimauttavaa draamakomediaa, jonka äärellä voi rentoutua ja saada kenties myös hyvän olon. Ilmiasu on sellainen, että sarjaa voi katsoa koko perhe.

Vertailukohtien puutteessa lehdistö on kirjoittanut Ylen uudesta saippuasta. Olli Tolan mukaan se on ymmärrettävää, koska päivittäissarjojen yleisin formaatti maailmallakin on soap. Uuden päivän erottaa kuitenkin määreestä kolme olennaista tekijää.

- Kyseessä on henkilövetoinen sarja, kun taas kaikki soapit ovat juonivetoisia. Lisäksi meillä kulkee koko ajan mukana saippuasta puuttuva huumori – jos siis camp unohdetaan – ja traagisiakin tapahtumia pehmennetään vapauttavalla komiikalla. Kolmantena ja kenties tärkeimpänä erottavana seikkana on myönteinen elämännäkemys. Soapissahan ihminen on ihmiselle susi ja jokainen uusi henkilö uhka, joka todennäköisesti juonittelee ja aiheuttaa kärsimystä. Ohjelma-ajasta toki kilpailemme muiden rinnalla, mutta lajityyppinä emme kenenkään kanssa, koska tuote on täysin eri.

- Asianmukainen vertailukohta päivittäissarjalle muuten löytyy ihan omasta takaa, mikä on hyvä, sillä sanoilla on vaikea kuvata ohjelmia, joiden koko tunnelma syntyy visuaalisessa ympäristössä. Parasta aikaa –sarjassa toteutui jo paljon tulevan sarjan moodista. Kuten Parasta aikaa, päivittäissarjakaan ei lisää ahdistusta, vaan tuo toivoa, lohtua, kykyä nauraa ja selviytyä elämästä yhdessä.

Uuden päivän ensimmäinen jakso lähetetään 4. lokakuuta klo 20 ja esitysrytmi on kolme uutta osaa viikossa maanantaista keskiviikkoon. Parasta aikaa uusitaan keskiviikkoisin 21.7. alkaen.

Juttu päivitetty 29.5. Uuden päivän kotisivut.Sarja Facebookissa.

ps. Uuteen päivään saa halutessaan suomenkielisen tekstityksen.

Teksti: Miika Jalonen

Asiasanat:

Kommentit

keskiviikkona 12.05.2010

Hyvältä kuulostaa, ainakin kuvailun perusteella. Juonittelevaa ja ilkeämielistä päivittäissaippuaa en Yleltä haluaisi katsellakaan. Mielenkiintoista on myös nähdä, millä tavalla sarja näkyy ja kuuluu television lisäksi internetissä ja radiossa. Odotan innolla!

torstaina 13.05.2010

Kiinnostavalta kyllä kuulostaa, mutta ihmetyttää nuo esityspäivät - maanantaista keskiviikkoon. Jonkinlainen levittäminen - esim. ma, ke, pe - olisi ollut parempi. Muutenkin nimestä "päivittäisdraama" voitaisiin jo luopua, kun se ei sitä ole.

maanantaina 17.05.2010

^ Samaa mieltä! Kotikadussakin inhoan sitä, että jaksot tulevat liian lähekkäin! No, mutta tässähän on ajateltu tietysti sitä, että kun Kakkosen sarja tulee maanantaista keskiviikkoon, niin Ykkösen sarja voi sitten tulla samalla paikalla torstaista perjantaihin. Huono rytmi :(

perjantaina 28.05.2010

Tänään kuvattiin Ylistarossa Kirja-Matin koulun takana jotain n. kello 11:40 eteenpäin. Liittyisiköhän se jotenkin tähän...?

keskiviikkona 02.06.2010

Ei liittynyt, kyseessä oli joku muu kuvaus!

MJ / TV2

lauantaina 16.10.2010

Ihan ok sarja, muta miksi siitä on pidetty niin suurta haloota; vuosisadan kallein, massiivisin jne? Tämmösenköön meidän TV-maksut menee?
Kapu

lauantaina 16.10.2010

Eivätköhän haloota ole pitäneet etupäässä ihan muut tahot kuin tekijät itse.

perjantaina 05.11.2010

uusi päivä on tosi hyvä kiitos kaikkille

lauantaina 13.11.2010

uusi päivä on tosi hyvää minun perhe katso kyllä kaikki osat kiitos tv2 oikei paljon koko sarja tosi hyvä

perjantaina 19.11.2010

Ja massiivisen panostuksen lopputuloksena oli mitäänsanomaton, sisällötön, valmiiksipureskeltu, kulunut "mut-hei-oikeesti-tää-on-salkkari-kakkonen"-sarja, jota ei jaksa seurata.

Tolalle kenkää, ei ole ensimmäinen floppi hänelle.

maanantaina 22.11.2010

Tervehdys

Uusi päivä-sarja on saavuttanut aloituksensa jälkeen suurin piirtein sen katsojamäärän, minkä oletimmekin saavamme, kun tulemme täysille markkinoille kovaan kilpailutilanteeseen.

Ohjelman sisällöstä olemme saaneet tietysti palautetta sekä kielteistä että myönteistä. Suurin ilonaiheemme on se, että lapsiyleisössä ja nuorissa sarja on selvästi saavuttanut ison jalansijan ja tältä taholta tullut palaute on sellaista, jossa kiitellään sarjan lapsiystävällisyyttä ja myönteistä perusvirettä.

Tämä on ollut lupauksemme, josta pidämme tulevaisuudessakin kiinni. Teemme parhaillaan isoa yleisötutkimusta sarjasta ja kehitämme sarjaa koko ajan yleisömme toivomaan suuntaan. Siksi kaikki palaute on tervetullutta.

Yksi lähtökohtamme on ollut se, ettemme missään nimessä tee Salattujen elämien kaltaista sarjaa ja siinä olemme kyllä onnistuneet. Kun sarjamme koko ajan kehittyy, niin ehkäpä vielä koittaa se päivä, jolloin myös tämän palautteen lähettäjä palaa sarjamme pariin.

Työsuhteestani päättävät toiset, joten siihen en osaa ottaa kantaa, mutta viime vuosien TV2:n draamasarjojen (Maalaiskomediat, Karjalan kunnailla, Lehmän vuosi, Taivaan tulet, Parasta aikaa, Pirunpelto ym.) lukuja ja katsojatyytyväisyyksiä tarkastellessa voi myös vetää sellaisen johtopäätöksen, että monessa suhteessa on myös tullut onnistumisia.

Ystävällisin terveisin

Olli Tola

tiistaina 04.01.2011

Erittäin hyvä Päivittäisdraama vähän kuin kotikadun ja Salkkarien välimuoto täyttää sopivan raon niille joille kotikatu on liian todellisen tuntuinen ja salatut elämät liian Fiktiivinen todella pirisitvä uutuus tätä YLE tarvitsee "Me Rintamäkeläisä"
Uuden Päivän(tämän ajan tavalla) Erittäin hyvä Idea

torstaina 27.12.2012

Huippukiva sarja!!. Netistä on myös hyvä katsoa kun television ääressä ei ole kiitos YLE areenan! :) 1 tuotantokautta jo kovasti odottelen dvdlle jotta näkisi, mistä kaikki sai alkunsa :)


Muualla Yle.fi:ssä