#863211 - 12-04-2013 15:07
Re: Tennis-lehti
[Re: Markus___K]
|
Linlex
Jäsen
Rekisteröitynyt: 19-07-2011
Viestejä: 347
|
Uusimmassa Tennis-lehdessä vaan ei enää kovin tuoreessa (1/2013) on sivulla 23 Jukka Tannisen sarjaan "Mallia mestarilta" kuuluva kuva "Bernard Tomicin suora kämmenlyönti". Kohta 1:n kuvatekstiä:"Voimantuotto alkaa jaloista." Tannisen mukaan Tomic on selvästi ilmassa pyrkimättä kuitenkaan hyppäämään. On kyllä ilmassa, mutta on epäilemattä juuri hypähtänyt ideaalikorkeudelleen suoraa hartian korkeudelta lähtevää kämmenlyöntiään varten. "Voimaa vaan on sen verran pelissä, että ilmatie kutsuu lyöjää." Siinä lyönnissä ei ole minkään muun suuntaisia voimia kuin vaakasuuntaisia. Ne eivät nosta ihmistä ilmaan. Tämän tiesi jo Leonardo da Vincikin. Kohta 2:n kuvatekstiä: "Osumakohta vartalon eteen. Maila kohtaa pallon niin paljon vartalon edessä kuin kättä riittää." Varsin ylimalkainen neuvo, lisäksi kuvasta on selvästi pääteltävissä, että palloa on jo lyöty (tuhannesosa? sekuntia sitten) ja käsi ollut silloin ainakin parikymmentä cm taaempana (hankala kuvakulma kieltämättä). Mielihyvällä panen merkille: " Sen (Osumakohdan) jälkeen lyöntiliike on jarruttamista. Pelaajan on muistettava pyrkiä lyömään pallosta ja osumakohdasta läpi, jotta jarruttaminen ei ala liian aikaisin." Ei siis sanaakaan saatosta! Onkohan sanoma mennyt perille? Uudet lukijat voivat silmäillä tätä keskustelua: http://chat.yle.fi/urheilu/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=768478&fpart=6
En ole aivan varma puhutko vain Tomicin kämmenlyönnistä vai lyönneistä yleensä ja onko tavoitteena "dissata" jutun tekijää, mutta kyllä monikin pelaaja nousee selvästi ilmaan kämmenlyönnin voimasta, eikä kyseessä ole mikään muu kuin jaloista lähtevä luonnollinen voimantuotto kuten artikkelissa sanotaan.
Etsin yhtä tiettyä Federerin lyöntiä youtubesta havainnollistamaan tätä. Löytyi jokin fanivideo, jossa kyseisen lyönnin lisäksi monta muutakin kämmenlyöntiä (kaikki hidastettuja) joissa Federer nousee montakin senttiä ilmaan:
http://www.youtube.com/watch?v=K_zMSE-AEM0 (kohdassa 2:40 on etsimäni lyönti, jalkojen etäisyys maahan arviolta 25 senttiä. Ignooratkaa videon nimi ja siinä oleva hypetys ja keskittykää lyönteihin )
Useimmissa tilanteissa pallo ei edes ole korkealla, ja monista kuvista näkyy kuinka hän nousee ilmaan vasta osuman jälkeen, eli tavoitteena ei ole ollut nousta sopivalle lyöntikorkeudelle hyppäämällä. Katsoin muidenkin pelaajien kämmenlyöntejä hidastettuna, ja vaikka monilla ilmaan nousu on vähäistä niin sitä tapahtuu lähes kaikilla. Olen siis varma, että kämmenlyönnissä on myös ylöspäin suuntautuvia ponnistusvoimia, joten ainakin jalkojen voimantuoton kannalta juttu pitää paikkansa.
Muuten kuva ja artikkeli on tosiaan vähän hassu, käsi ei varmasti ole ollut noin edessä osumahetkellä. Luulen, että käsi hajoaisi jos yrittäisi pommittaa kovan kämmenen kurkottamalla niin pitkälle eteenpäin kuin pystyy, tai ainakaan pallossa ei olisi kontrollia, eli vähän ontuu tuo artikkeli siinä mielessä. Lisäksi sana "jarruttaminen" on kyllä väärä sana kuvaamaan lyönnin jälkeistä liikettä, tuostahan saattaa joku saada päähänsä lopettaa lyönti liian aikaisin koska pitää "jarruttaa" ja sitten ihmetellään kun kierrettä ei ole alkuunkaan ja pallot lentävät pitkäksi. Olisi tuossa voitu sanoa vaikkapa "lyöntiliike jatkuu lyönnin läpi loppuun asti, kunnes mailan liike pysähtyy". Vähän hassu tapa muotoilla, mutta ei mielestäni tarvitse jarruttamista painottaa, ennemmin Markuksen mainitsemaa saattoa. Kyllä ihmiset saavat sen mailan pysähtymään käskemättäkin mikäli jalka-asento ja keskivartalon lihakset ovat jämäkät. Muuten mielestäni ihan pätevä kuvaus kämmenlyönnistä, vaikka otteesta tai ranteen käytöstä siinä ei puhutakaan.
Editoinut Linlex (12-04-2013 15:09)
|
Alkuun
|
|
|
|
#863313 - 13-04-2013 02:21
Re: Tennis-lehti
[Re: Linlex]
|
fulcrum
Jäsen
Rekisteröitynyt: 02-02-2002
Viestejä: 2112
|
"Ilmassa lyöty" kämmen ei oikeasti ole mikään ihmeellinen temppu. Omilla säälittävillä tennistaidoillanikin tulee joskus tehtyä se melkein vaistomaisesti jos pitää lyödä lyhyestä lyönnistä kämmen. Itäisellä otteella siihen on vaikea saada yläkierrettä jos ei käytä jalkoja hyväksi. Sampras oli tämän lyönnin mestari (ja meikä varmaan on liki yhtä hyvä....).
|
Alkuun
|
|
|
|
#863752 - 15-04-2013 21:30
Re: Tennis-lehti
[Re: fulcrum]
|
Markus___K
Jäsen
Rekisteröitynyt: 02-08-2006
Viestejä: 966
|
Jalkojen voimankäytön suunta kohdistuu alaspäin ja sen vastavoimana kentän pinta pyrkii antamaan jaloille ja siten myös miehelle kiihtyvyyden ylöspäin. Jos voimaa on riittävästi, niin pelaaja nousee ilmaan. Sitä nimitetään hypyksi.
Voimakkaan ojentautumisen sisältävässä lyönneissä (esim. Borg-mainen rystylyönti ja syöttö yleensäkin), voi olla mahdollista, että "ilmatie kutsuu", kun suurille massoille, oikeastaan koko vartalolle käsivarsineen, on annettu kiihtyvyyttä ylöspäin. Näissä tilanteissa polvetkin ojentuvat, ja vaikka ilmaan nousu ei välttämättä ole päätavoite, niin hyppy mikä hyppy jos nousee.
Tuota ehkä Tanninen ajatteli, mutta mielestäni suorassa kämmenlyönnissä ei "käydä pallon kimppuun" esimerkkieni tavoin ikäänkuin alhaalta päin. Alakierrelyönneissähän semmoinen olisi vielä mahdottomampaa: Palloonhan käydään "mailoiksi" silloin aina ylhäältä päin.
JK. On tietysti tuiki tavallinen tilanne tenniksesä kuitenkin se, että pysäytyskuvassa näkyy molempien jalkojen olevan ilmassa, vaikkei satavarmasti hyppyä ole tapahtunut. Silloin kyseessä on vain juoksun se vaihe, jolloin kumpikaan jalka ei kosketa maata. Siihenhän ei mitään erikoisvoimia tietenkään tarvita.
Editoinut Markus___K (15-04-2013 21:48)
_________________________
Ken Rosewallin aikaan sopi 1-käden rysty!
|
Alkuun
|
|
|
|
#863768 - 15-04-2013 22:34
Re: Tennis-lehti
[Re: Markus___K]
|
85midsize
Jäsen
Rekisteröitynyt: 09-07-2009
Viestejä: 167
Loc: Finland
|
Erityisesti liikkeestä lyödessä on monesti äärimmäisen hankalaa saada vartalon (täydellistä) kiertoa jos ei jalat irtaudu maasta. Ihan lämmittelypallottelussakin ne jalat tuppaa vähän irtautumaan.
|
Alkuun
|
|
|
|
#863806 - 16-04-2013 12:36
Re: Tennis-lehti
[Re: Linlex]
|
nolorysty
Jäsen
Rekisteröitynyt: 13-06-2009
Viestejä: 724
|
Mielihyvällä panen merkille: " Sen (Osumakohdan) jälkeen lyöntiliike on jarruttamista. Pelaajan on muistettava pyrkiä lyömään pallosta ja osumakohdasta läpi, jotta jarruttaminen ei ala liian aikaisin." Ei siis sanaakaan saatosta! Onkohan sanoma mennyt perille?
Boldasin sen kohdan missä kerrottiin saatosta (follow through) se oleellinen. Loppuosa saatosta on sitä jarruttelua...
Editoinut nolorysty (16-04-2013 12:38)
|
Alkuun
|
|
|
|
#868305 - 09-05-2013 19:16
Re: Tennis-lehti
[Re: nolorysty]
|
Markus___K
Jäsen
Rekisteröitynyt: 02-08-2006
Viestejä: 966
|
Korjataan näin aluksi björnborgmaisesta (viestini 15.4.)kahden käden rystystä sen verran, että ei lyönnin aikainen ojentautuminen ja käsivarsien lyönnin jälkeinen ylöspäin kaartuminen sentään näytä nostavan miestä ihan ilmaan asti, vaikka tällä oli silloin aikanaan painava puumailakin ylöspäin suuntautuvalle liikkeelle lisää jatkuvuutta antamassa.
Tuoreehkossa Tennis-lehdessä (2/2013) Jukka Tanninen jatkaa Mallia mestarilta -kuviaan. Kuvassa on "Maria Sharapovan korkea kämmenlyönti" Miamin kisasta maaliskuulta. Lukija voi ottaa kuva esille sivulta 21.
Kuvassa Maria on joutunut tai päässyt keskikentälle (Syöttölinja on vissiin juuri ja juuri jäänyt Marian etummaisen jalan eteen, kuitenkin harmillisesti kuvan ulkopuolelle!) ja on ojentanut "koko 188 cm vartensa tavoittaaksen pallon kämmenlyönnillä järkevältä korkeudelta".
Mutta miten tuommoiseen tilanteeseen on jouduttu? Maria katsoo lähenevään palloon selvästi ylöspäin. Ennen osumaa otetussa kuvassa pallo on reilusti ainakin kahden metrin korkeudessa, ja sen on täytynyt osua kenttään jo syöttöruudussa, jotta voisi kuvauskohdassa olla pompussa.
Maria olisi siis ennen tilannetta ollut takalinjan tuntumassa, jä lyönyt sitten todella painavan peruslyönnin. Vastustaja on saanut aikaan vain neljänteen kerrokseen nousseen, mutta kovin, kovin lyhyeksi jääneen pallon, jonka pomppuun Maria on hyvin kerinnyt, vaikka ihan iskulyöntiin ehtinytkään.
Tämä on mahdollisuus A) eli ymmärtääkseni Jukka Tannisen näkemys. Selityksen huono puoli on siinä, ettei naisten ammattilaistasolla sentään saada aikaan niin onnettomia suorituksia kuin mistä tilanne olisi Sharapovalle avautunut. Ja jos on niin kuvan täytyy olla harvinaislaatuinen.
Minun B)-mahdollisuudessani Maria on rynnännyt suoraan ilmasta lyömään kämmenvolleyta. Tällöinkin vastustaja on lyönyt epäonnistuneen lyönnin (syötönpalautuslyönteinähän noita on paljon), mutta nyt on Marialla ihan erilainen kiire, eikä keskikentältä asti kiireessä lyöty volley mitään varmaa pistettä merkitse.
Pallon korkeusasemaa ei saisi törsätä. Siitähän tuo Tannisenkin, ihan oikein mainitsema ojentautuminen (piirroksen kohta 4) merkitsee. Voi olla tietysti niinkin, että juuri kämmenvolleyta Tanninen kuvaakin, mutta jutussa siitä ei ole sanaakaan. Heikki Hedman se taisi olla joka toi suomalaiseen tennissanastoon "drive volleyn". Eivätkä ne kummaltakaan puolelta peruslyönneistä paljoakaan poikkea tällaisia pysäytyskuvia vertailemalla.
Volleylla lyödyllä pallolla on kuitenkin aina enemmän jonkinlaista kimmoenergiaa, joten mailan kärjelle on turha, jopa riskaabelia, antaa samaa vauhtia kuin pomppupalloon lyötäessä. Mailan heilahdus grippinsä suhteen on volleyssa siksi pienempi. Kuvien selostamisessa tämä kyllä pitäisi jotenkin "näkyä".
Mitä vielä? Tuossa Marian mailan asennossa... suhteessa...käsivarteen ja kameraan...Käsivarsi sojottaa suoraan kameraan, siis etuviistoon. Maila on vielä miltei suorassa kulmassa käsivarteen nähden, joka siis jo melkein lyöntiasennossa... Eihän noin saa ainakaan kämmenVOLLEYta lyödä! Miltei pelkkänä rannepiiskana. Ihan verkon päältä saisi tietysti pelleillä vaikka miten! Onko sittenkin siinä se "korkea kämmenlyönti"? Vai onko Marialla jostain syystä joku apinamainen raivokohtaus?!?
Niinpä niin! Olisi ollut hauska nähdä tuo piste. Netistä voi kiinnostunut yrittää kaivella Sharapovan Miami-pelit, ja voisi paljastua mitä loppujen lopuksi on tapahtunut. Marialtakin voisi ehkä kysellä....
Editoinut Markus___K (09-05-2013 21:40)
_________________________
Ken Rosewallin aikaan sopi 1-käden rysty!
|
Alkuun
|
|
|
|
Moderaattori: sportadmin
|
|