Peruspalvelut rapautuvat maaseudulla

Syrjäisten kuntien asukkaat ovat vaikeuksissa, kun esimerkiksi terveyspalvelut ja työvoimatoimistot pakenevat ulottumattomiin. Helsinki vaikuttaa Molokin kidalta, jonne kaikki uppoaa. Etusivu pohtii, miten maaseudun voisi pelastaa.

Twiittaa: #etusivu
Soita: (09) 148 28 22

Päivän kysymys:
Pitääkö maaseutu elävöittää vai autioittaa? 

Kirkosta eroaminen kiihtyy jälleen – katso kaikkien aikojen eropiikit

28.10.2014 klo 18:01 | Samppa Rautio | Lähde: eroakirkosta.fi, Yle | Kommentit (9)

Kuva: YLE Kuvapalvelu

Eroakirkosta.fi-verkkosivun kautta kirkosta on palvelun yllöpitäjän mukaan eronnut 11 vuoden aikana lähes 430 000 ihmistä.

Ihmisiä eroaa parhaillaan kirkosta kuluvan vuoden ennätysvauhtia. Eroamisen syynä on mitä ilmeisimmin kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsäsen kommentti, jossa hän ilmoittaa, että kristillisdemokraatit eivät tule olemaan mukana sellaisessa hallituksessa, joka tekisi lakiesityksen samaa sukupuolta olevien avioliitosta. Muita syitä eropiikkiin on ainakin Vantaan seurakuntayhtymän osallituminen seksimessuille.

Maanantaina 27. lokakuuta kirkosta erosi eroakirkosta.fi-sivun kautta 1 882 ihmistä, mikä oli tämän vuoden päiväkohtainen ennätys. Tänään 28. lokakuuta ennätys saattaa rikkoontua.

- Näyttää siltä, että parituhatta ihmistä eroaa kirkosta tänään. Noin 5 000 tulee olemaan saldo kolmen viime päivän ajalta, eroakirkosta.fi-palvelun toinen perustaja ja vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisma kertoo YleX:lle.

Palvelun kautta kirkosta on eronnut keskimäärin noin 3 000 ihmistä kuukauden aikana. Alla merkittävimmät eropiikit.

Homoilta, 2010

Suurin yksittäin eropiikki tapahtui lokakuussa 2010, jolloin Ylen Ajankohtainen Kakkonen esitti Homoillan, jossa keskusteltiin muun muassa tasa-arvoisesta avioliitosta. Tällöinkin äänessä oli Päivi Räsänen, joka sanojensa mukaan puolusti ohjelmassa Raamatun mukaista miehen ja naisen välistä avioliittomallia. Kaksi viikkoa Homoillan jälkeen kirkosta oli eronnut noin 30 000 ihmistä. Koko lokakuun aikana kirkosta erosi noin 41 000 jäsentä.

Abortin vertaaminen eläimen teurastukseen, 2013

Vuoden 2013 heinäkuussa äänessä oli jälleen Päivi Räsänen. Tällöin hän vertasi Kansanlähestyspäivillä pitämässään puheessa aborttia eläimen teurastamiseen. Räsänen kommentoi myös Raamatun menevän joissain tilanteissa lain edelle. Heinäkuun aikana kirkosta erosi yli 11 000 henkilöä.

Älä alistu! -kampanja, 2011

Vuonna 2011 kristilliset nuortenjärjestöt tekivät homoutta vastustavan Älä alistu! -kampanjan. Yhdessä kampanjavideossa 20-vuotias "Anni" kertoo, kuinka hän luopui uskon avulla biseksuaalisuudestaan.

- Joku murhaaja pystyy tekemään parannuksen niin miksei joku homokin. On siitä jo varmaan kolme vuotta kun mä olen tuntenut olevani ihan täysumpiheterero, et sillee, Anni kertoo videolla.

Kampanja kehotti seksuaali-identiteettiään pohtivia nuoria olemaan alistumatta elämään Raamatun vastaisesti eli homoseksuaaleina. Älä alistu! -kampanjan seurauksena kirkosta erosi neljän päivän aikana yli 3 700 ihmistä. 

Eroakirkosta.fi-läpimurto, 2008

Vuonna 2008 eroakirkosta.fi pääsi ensimmäistä kertaa kunnolla julkisuuteen aktiivisuudellaan. Palvelun toinen perustaja Petri Karisma osallistui ensimmäistä kertaa A-Talkiin ja Helsingin Sanomat kirjoitti sivostosta ensimmäisen uutisen. Lokakuussa 2008 kirkosta erosi noin 6 300 ihmistä.

Lue myös:

Kolumni: Tuli ero

Seurakuntavaaliehdokas puolustaa homojen oikeuksia – sensuroitiin vaalilehdestä

Tasa-arvoinen avioliittolaki hylättiin – näin kommentoivat aloitetta vastaan äänestäneet

Tasa-arvoisen avioliittolain kaatuminen tyrmistytti twitteristit

Kommentointi

Kommentit (9)

Surkeinta tässä kaikessa minun mielestäni on se, että tämä kehitys heikentää koko ajan kirkon mahdollisuuksia auttaa yhteiskunnassamme kaikkein heikoimmin pärjääviä. Viimeisten vuosikymmenten aikana yhteiskunnan tukiverkko on harventunut koko ajan pahemmin, ja ihmisiä putoaa ihan tyhjän päälle. Kirkon diakonia on monille se viimeinen luukku. Kirkko on auttamassa Takuu-säätiön kautta velkaongelmiin sotkeutuneita. Palveleva puhelin ja netti auttavat henkisessä hädässä. Pelkästään Myllypurossa seurakunnan pari kertaa viikossa tapahtuvassa ruokajakelussa on yli tuhat ihmistä jonossa joka kerta. Mahdollisuudet kaikkeen tähän avustamiseen heikkenee joka eroamisen myötä. Toivoisin, että kirkosta eroavat ainakin tajuaisivat tämän puolen ratkaisustaan. Uusia auttajia ei ole näköpiirissä - ei ainakaan vapaa-ajattelijoiden taholta.

>Kimmo 29.10.2014, 12:30

Päivi Räsänen ei tietääkseni edusta millään tavalla kirkon kantaa mihinkään, se edustaa vaan omia ajatuksiaan. Että mitä merkitystä on sillä, että joku höpöttää mitä tahtoo? Ei sen vuoksi erota kirkosta tai oteta avioeroa tai muuteta maasta tai lakata tilaamasta Kalevaa...

>hullua 29.10.2014, 09:37

Kirkko epäonnistuu siksi, että sen tuote, aate, on niin järjettömän epäuskottava!

On ihan sama mitä kirkko tekee kun sen tuote on tuollainen, niin ihmiset kaikkoaa siitä yhä kasvavin määrin ja yhä harvempi lapsi kastetaan enää sen jäseneksi.

Se nyt vaan on menoa ja monoa kirkolle.

Jos joku vielä kuvittelee että kirkko nousee ahdingostaan, kannattaa hieman katsoa rajojemme ulkopuolelle. Verrokkomaissamme kirkot ovat vielä pahemmassa ahdingossa kuin meidä kirkollisverovaroin rahoitettu uskontolaitos, koska siellä Valistus on purrut pidempään.

>Bestwisser 28.10.2014, 22:57

Kirkkoon ei liity kymmeniätuhansia ihmisiä vuosittain vaan liitetään kasteessa mistään mitää ymmärtäviä vauvoja.Mutta näin saadaankin tilatot näyttämään paremmilta.

>Toni sillanpää 28.10.2014, 20:45

Millainen Jumala ei hyväksy normaaleja ihmisiä? Eikö jokainen ole hänen omakuvansa? Ja mihin se lähimmäisen rakkaus on jäänyt kun näin vainotaan erilaisia ja halutaan alistaa kaikki samaan muottiin?

>Anonyymiys 28.10.2014, 20:42

Alkaa jo kyllästyttää nämä Päivi Räsäsen aiheuttamat kirkosta eroamisen piikit. Eivätkö ihmiset keksi itselleen yhtään ylevämpää johtotähteä?

>Aivan vapaa ajattelija 28.10.2014, 20:35

On niitä helpompia ja parempia tapoja harjoittaa hyväntekeväisyyttä kuin kirkon kautta. Ja kirkkoon liittyy suurimmaksi osaksi lapsia vanhempien kastaessa, ei ajattelevia aikuisia.

>Anonyymi 28.10.2014, 19:27

Kirkkoon kuuluu silti yli neljä miljoonaa ihmistä. Kirkkoon liittyy kymmeniätuhansia vuosittain. Miksi kaikesta huolimatta Ylekin innokkaasti toimii ideologista taistelua käyvän Vapaa-ajattelijaliiton äänitorvena, julkaisten lähes suoraan sellaisenaan heidän propagandistisia tiedotteitaan? Päivi Räsänen ei edusta kirkkoa kuin rivijäsenenä eikä minkään muun yhdistyksen tai instanssin jäsenluvuista tehdä turhaan tällaista mylläkkää. Halpaa journalismia.

Harmillista, ettei kirkko ole voinut vastata näiden eronneiden ihmisten toiveisiin. Toivottavasti nämä ihmiset tekevät myös kirkon työntekijöille selväksi, missä kirkko epäonnistui. Kirkko koostuu jäsenistöstään, onneksi moni haluaa hakea muutosta sisältäpäin, sillä tavalla voi vaikuttaa. Peace and love.

>Hohhoijaa 28.10.2014, 18:26

Yle uutisoi reippaasti tätä erokirkosta.fi juttua, helppohan se on, kun oma rahoitus on kunnossa, uutisointi lisää eroja ja vaikeuttaa kirkkojen rahoitusta ja nehän sentään tekee hyväntekeväisyystyötä, niillä rahoilla mitä liikenee.

>Anonyymi 28.10.2014, 18:25
Muualla Yle.fi:ssä