Askon Blogi

7.9.2008 Dagen efter -tunnelmat

Eurotanssit on tämän vuoden osalta tanssittu. Voitto meni ansaitusti Puolaan ja Suomi sijoittui kymmenenneksi. Siinä kisan saldo kiteytettynä.

Joku voisi luulla, että Mikko Ahdin ja Marian Lundin sijoitus olisi ollut suomalaisjoukkueelle pettymys - olivathan esimerkiksi vedonlyöjät rankanneet suomalaisparin etukäteen varsin korkealle. Mutta ei tässä ole mitään syytä murehtia. Mikko ja Maria esiintyivät kerrassaan loistavasti, enkä varmasti ole ainoa, joka tunsi suurta ylpeyttä katsellessaan heidän sinivalkoista tanssiaan suorassa lähetyksessä. Kuten asiantuntijakommentaattorimme Sirpa Suutari-Jääskö lähetyksessä totesi, Mikon ja Marian finaaliveto oli paras viikon aikana nähdyistä.  

Tuomaristo arvosti Mikon ja Marian tanssin hieman puhelinäänestäjiä korkeammalle. Kolme tuomaria antoi kahdeksan pistettä ja päätuomarina toiminut singaporelainen Gladys Tay kympin. Yhteispisteet riittivät siinä vaiheessa kahdeksanteen sijaan, kun Tay vielä sijoitti suomalaiset tasapisteisiin päätyneen Ison-Britannian edelle. 

Puhelinäänestyskin alkoi lupaavasti, kun ensimmäisenä äänestänyt Ruotsi antoi odotetusti Suomelle täydet 12 pistettä. Pian Ruotsin perään äänestänyt Tanska arvosti Mikon ja Marian esitystä kuuden pisteen verran, mutta loppua kohti tahti hyytyi niin, että lopullinen pistemäärä oli 44 ja sijoitus siis kymmenes. Tästä voi ehkä tehdä sellaisen johtopäätelmän, että Mikon ja Marian tango vaati useamman katselukerran avautuakseen. Puhelinäänestäjäthän näkivät esitykset vain yhden kerran.

Puolan voitto oli ylivoimainen, sillä eroa toiseksi sijoittuneeseen Venäjään kertyi huimat 33 pistettä. Puolalaiset saivat peräti viideltä maalta täydet 12 pistettä ja kaikki muutkin maat antoivat Marcin Mroczekin ja Edyta Herbusin esitykselle vähintään 8 pistettä. Tuomaristo suhtautui puolalaisten esitykseen kuitenkin varsin nihkeästi, sillä ennen puhelinäänestyksen alkua Puola majaili vasta kuudentena 28 pistettä siinä vaiheessa kilpailua johtaneen Tanskan takana. Tanskalaisten tanssi ei kuitenkaan uponnut puhelinäänestäjiin niin hyvin kuin tuomareihin ja he putosivat lopputuloksissa kuudenneksi. Puolan ja Venäjän lisäksi Tanskan edelle kiilasivat vielä Ukraina, Liettua ja Azerbaidzan.

Kaiken kaikkiaan eurotanssishow oli hieno ja britit onnistuivat tapahtuman järjestelyissä odotetun hyvin. Ainoastaan väliaikanumeroksi olisin kaivannut hieman nuorekkaampaa ja vauhdikkaampaa menoa kuin nyt nähty musikaalipuffi. Shown voi katsoa uusintana paitsi Areenalta myös maanantaina puolelta päivin Kakkosella!

6.9.2008 Miten käy Mikon ja Marian?

Eurotanssien finaalipäivä on vihdoin koittanut. Tänä iltana ratkeaa, ketkä ovat Jussi Väänäsen ja Katja Koukkulan manttelinperijät eurotanssivoittajina. Suora lähetys Glasgow'sta alkaa Kakkosella tasan klo 22.

Spekulaatiot kilpailun voittajasta käyvät tietysti kuumina täällä pääkallonpaikalla. Vedonlyöjät tuntuvat edelleen uskovan eniten Ukrainan, Venäjän ja Azerbaidzanin esityksiin, eikä Suomenkaan mahdollisuuksia pidetä ollenkaan huonoina.  Käytäväkeskusteluissa myös Puolan ja Tanskan edustusparit ovat nousseet viime hetkillä voittajakandidaattien joukkoon.

Eiliset kenraaliharjoitukset nähtyäni on helppo yhtyä vedonlyöjien ja paikalle saapuneen lehdistön näkemyksiin ennakkosuosikeista. Ukrainalaisten Lilia Podkopayevan ja Sergei Kostetskyn esitys on veikeä ja tanssijat taitavia, joskin heidän ilmeensä ja eleensä menivät esityksen aikana osittain jo tahattoman komiikan puolelle. Voisin kuvitella, että Ukrainalle heruu pisteitä myös nimenomaan tätä esitystä varten sävelletyn musiikin ansiosta.

Myös venäläisparin musiikkivalinta on sykähdyttävä. Vladimir Vysotskyn tahtiin tanssivat jäätanssin olympiavoittaja Tatjana Navka ja Aleksander Litvinenko eläytyvät tanssiinsa sellaisella intensiteetillä, että oksat pois. Repivä koreografia saattaa koitua Venäjän parin kohtaloksi, mutta ainakin itse pidän venäläisten teatraalisuudesta.

Jos Azerbaidzanin valtion budjetista puolet kului keväällä euroviisukappaleen markkinointiin, toinen puoli on uponnut maan ensimmäisten eurotanssiedustajien promootioon. Voiton tahto on azereilla siis kova. Jopa niin kova, että he ovat koetelleet jo edustusparin valinnassa kilpailun sääntöjen rajoja. Eldar Dzhafarov ja Anna Sazhinahan ovat molemmat kilpatanssijoita, mutta Annan varsinaiseksi ammatiksi on ilmoitettu virallisissa papereissa juristi ja PR-päällikkö. Niinpä heidät on hyväksytty kilpailuun mukaan, ja vaikka tilanne tuntuu kieltämättä hieman kummalliselta, se ei ole tanssijoiden vika. Syyllisiä voi etsiä aivan jostain muualta. Sitä paitsi myös Kreikan edustajat Jason Roditis ja Tonia Kosovich ovat molemmat entisiä kilpatanssijoita... 

Eldar ja Anna ovat totta kai taitavia tanssijoita, mutta azeriparin esitystä leimaa kaikkinensa yliyrittäminen, jonka takia se ei kuulu omiin suosikkeihini. 

Kilpailun puolivälissä esiintyvien Mikko Ahdin ja Maria Lundin tanssi on virkistävän erilainen muihin verrattuna. Se on kaunis, herkkä ja koskettava. Esityksessä on tarina, draamaa, intohimoa, vauhtia ja seesteisiä hetkiä juuri sopivassa suhteessa. Ja kaiken kruunaa tietysti Unto Monosen legendaarisesta "Satumaa"-tangosta tehty loistava sovitus. Tästä esityksestä voimme kaikki olla ylpeitä, kävi kilpailussa sitten ihan miten tahansa. Luulen, että käy ihan hyvin. Uskon, että Mikko ja Maria keräävät tasaisesti pisteitä sekä tuomareilta että puhelinäänestäjiltä. Illalla sitten nähdään, kuinka korkealle pisteet riittävät tulostaulukossa.

Viikkojen ja kuukausien valmistelut huipentuvat siis tänä iltana. Käännä sinäkin töllöttimesi iltakymmeneltä Kakkoselle ja nauti loistavista esityksistä ja huikeasta eurotanssitunnelmasta. Ja peukut pystyyn Mikolle ja Marialle!! :)

4.9.2008 Mikon ja Marian osakkeet edelleen nousussa

Toinen tiukka harjoituspäivä on takana. Mikon ja Marian osalta tilanne näyttää nyt vieläkin valoisammalta kuin eilen, sillä ohjaaja oli ottanut huomioon esittämämme kritiikin ja muuttanut kuvakulmia suomalaisparille huomattavasti otollisemmiksi. Pari kohtaa ei mennyt ihan vielä haluamallamme tavalla, mutta nekin on luvattu korjata huomiseksi. Helpotuksen huokaus.

Eilen kerroin Mikon ja Marian herättäneen huomiota paikalle saapuneen lehdistön keskuudessa. Nyt Suomen edustajat on noteerattu hyvin myös vedonlyöntipörsseissä. Viimeisimmän tiedon mukaan suomalaiset majailevat vedonlyönneissä sijalla neljä. Edellämme ovat vain Ukrainan, Venäjän ja Azerbaidzanin parit. 

Itse en ole vieläkään nähnyt muiden maiden esityksiä, mutta niin varmasti, vakuuttavasti ja ennen kaikkea vapautuneesti Mikko ja Maria tänään harjoituksissa esiintyivät, etten yhtään ihmettele, että heitä pidetään yhtenä kilpailun ennakkosuosikeista. Huomisten kenraaliharjoitusten jälkeen olen muiden maiden tanssien suhteen paljon viisaampi ja silloin lupaan lyödä pöytään oman veikkaukseni voittajasta.

Suomalaisdelegaation kiireiseen päivään on kuulunut myös vierailu paikallisessa viskitislaamossa. Mielenkiintoisen kierroksen aikana pääsimme tutustumaan viskin valmistusprosessiin ja tietysti myös vähän maistelemaan varsinaista prosessin lopputuotetta. Mutta missä asussa Mikko viskitislaamovierailun teki? Se selviää katsomalla huominen Hello Glasgow -raportti Kakkosella. Kannattaa ehdottomasti katsoa... :) 

PS: Eurotanssien vedonlyöntitilanteen kehittymistä voi muuten käydä seuraamassa täällä.

3.9.2008 Mikon ja Marian esitykselle povataan menestystä

Kameraharjoitusten ensimmäinen kierros on takana. Mikon ja Marian harjoitusten lisäksi en ehtinyt näkemään kuin lyhyen vilauksen Alankomaiden edustajien treeneistä, mutta jos tässä vaiheessa saa jotain ennustaa, niin veikkaisin suomalaisten sijoittuvan lauantai-illan finaalissa hollantilaisia huomattavasti korkeammalle huolimatta siitä, että Thomas Berge antaa esityksensä lopussa näytteen myös laulutaidoistaan. Tanssi oli kuitenkin miehellä sen verran kankeaa, ettei pisteitä taida kertyä kovinkaan montaa.

Koko päivän paikan päällä harjoituksia seuranneet toimittajat olivat yhtä mieltä Mikon ja Marian tanssista: suomalaisparin esitys kuuluu tänäkin vuonna eurotanssikisan ehdottomaan parhaimmistoon Tanskan ja Azerbaidzanin esitysten kanssa, ja tuohon näkemykseen on varmasti kaikkien helppo yhtyä. 

Mikon ja Marian esityksen vahvuutena pidetään erityisesti sitä, ettei siihen ole yritetty mahduttaa kaikkea mahdollista. Useimmilla muilla mailla kilpailuesitys koostuu monesta eri tanssityylistä ja musiikkikin vaihtuu tiuhaan tahtiin, jolloin tuloksena on yleensä melkoinen sekasotku. Mikko ja Maria ovat sen sijaan keskittyneet vain yhteen tanssityyliin ja yhteen musiikkikappaleeseen. Tyylikkään koreografiansa ansiosta esitys on selkeä ja helposti hahmotettava kokonaisuus. Ei siis ihme, että Mikolle ja Marialle veikataan sijoitusta kolmen parhaan joukossa, eikä voittoakaan pidetä mahdottomana ajatuksena. 

Suomalaisten ensiesiintyminen Skotlannin messu- ja konferenssikeskuksen parketilla oli siis varsin onnistunut. Samaa ei valitettavasti voinut sanoa esityksen tv-ohjauksesta. Esimerkiksi lähikuvia oli aivan liian vähän ja toisaalta monet tärkeät liikkeet ja poseeraukset jäivät kokonaan kuvien ulkopuolelle. Monta kertaa tv-ruudussa näkyi pelkästään Mikon tai Marian selkä. Muun muassa näistä asioista lähetyksen ohjaaja sai suomalaisjoukkueelta kriittistä palautetta. 

Kameraharjoitukset jatkuvat jo torstaina ja tuolloin nähdään, onko ohjaaja noteerannut kommenttejamme millään tavalla. 

3.9.2008 Ensimmäiset treenit

Kolmas päivä Glasgow'ssa valkeni öisen sateen jälkeen aurinkoisena. Heti aamutuimaan Suomen tanssijoukkio suuntasi muiden maiden delegaatioiden tavoin varsinaiselle kilpailuareenalle eli Skotlannin messu- ja konferenssikeskukseen. Ohjelmassa olivat ensimmäiset tanssiharjoitukset. 

Ryhmätanssiharjoituksille oli varattu aikaa puolitoista tuntia, mutta treenit venyivät aikataulustaan. Koreografia nimittäin taisi olla hieman liian monimutkainen ainakin osalle amatööritanssijoista. Saattoi myös olla niin, että englanninkielisen koreografin ohjeet ja käskyt eivät menneet perille muutamien maiden tanssijoille kieliongelmien takia. Ainakin Puolan edustajille tulkki kävi useaan otteeseen kääntämässä ohjeet puolaksi. 

Maria Lundin vielä lentäessä kohti Glasgow'ta Mikko Ahti treenasi ryhmätanssia Hollannin edustajan Roemjana de Haanin kanssa. Myös Roemjanan tanssipari saapuu kisapaikalle vasta myöhemmin tänään. Roemjanalle tanssiminen suomalaismiehen kanssa ei ollut ensimmäinen kerta, hän on nimittäin saavuttanut parhaat menestyksensä kilpatanssijana suomalaisen Jaakko Toivosen parina. Mikolle ja Roemjanalle ryhmätanssikoreografian sisäistämisessä ei ollut mitään ongelmaa, ovathan molemmat ammattitanssijoita. Muiden kompuroitua kuvioissa show'n avausnumeron harjoitukset pääsivät alkamaan puoli tuntia aikataulusta myöhässä. 

Kilpailupaikkana toimiva halli muuten muistuttaa ulospäin valtavankokoista kasvihuonetta. Hallin sisällä käyskennellessä tulee mieleen puolestaan Helsingin messukeskus. Tilaa hallissa on valtavasti, mutta esimerkiksi tuotannolle varattu toimisto on noin postimerkin kokoinen komero, jonne on ahdettu työtilat noin kymmenelle ihmiselle. Tuotannon toimisto on ainakin toistaiseksi myös ainoa paikka koko hallissa, jossa on tulostin vapaasti käytettävissä. Ennustan ongelmia loppuviikoksi, kun lehdistöä saapuu enemmän paikalle... Pressikeskuksessa sen sijaan riittää tilaa vaikka kuinka paljon, mutta siellä ei ole yhtäkään tulostinta ja tietokoneitakin käytössä vain neljä. Aika köyhää. 

Hotellille palattuamme ei kestänyt aikaakaan, kun joukkueemme toinen varsinainen tähti Maria Lund saapui viimein kisakaupunkiin. Kauan ei Maria saanut matkaväsymyksestä toipua, sillä hänet kiikutettiin melkein siltä seisomalta pressikuvauksiin ja Hello Glasgow -ohjelman haastatteluun. Myöhemmin tänä iltana on vielä vuorossa omat ylimääräiset tanssitreenit sekä ensimmäiset viralliset kameraharjoitukset kisapaikalla. Eli päivä on meille kaikille, mutta erityisesti Marialle melkoisen pitkä ja rankka.

2.9.2008 Uusi päivä, uudet onnettomuudet

Vaikuttaa siltä, että eurotanssidelegaatiotamme vainoavat kaikenlaiset pikku onnettomuudet ja vastoinkäymiset. Vai tuommeko me kenties mukanamme huonoa onnea, mihin tahansa menemmekin...? Mene ja tiedä. 

Joka tapauksessa tänään lähdimme heti aamutuimaan kaupungille kuvausreissulle ja kuvausten lomassa päätimme käydä hörppäämässä kunnon aamukahvit (hotellimme aamiaisella kahvi oli niin laihaa, ettei sitä oikein voinut kahviksi sanoa parhaalla tahdollakaan). Eipä aikaakaan, kun kahvilan palohälytin pärähti soimaan ja kaikki asiakkaat ohjattiin ystävällisesti siirtymään ulos rakennuksesta. Palokunta saapui paikalle tuossa tuokiossa ja tarkasti ripeästi tilanteen. Kyseessä taisi olla väärä hälytys, sillä mitään tulipaloa ei ainakaan kahvilan tiloissa havaittu, vaikka jotkut delegaatiostamme olivatkin haistavinaan palaneen käryä. Oma nenäni ei moista tuoksua rekisteröinyt. Se hyvä puoli väärässä hälytyksessä kuitenkin oli, että saimme lopulta nauttia kahvimme talon laskuun. 

Kuvaussää Glasgow'ssa on ollut tänään mitä parhain. Aurinko on näyttäytynyt ahkerasti pilvien lomasta ja lämpötila on keikkunut noin parissakymmenessä asteessa. Yhtään vesipisaraa ei vielä ole taivaalta tippunut. Päätimme ottaa kaiken ilon irti hyvästä säästä ja lähteä kiertoajelulle, joka oli sekin varsin miellyttävä kokemus. Huomenna keskiviikkona tekin pääsette mm. ihailemaan Glasgow'n nähtävyyksiä katsomalla ensimmäisen Hello-raporttimme. Muistakaa siis kääntää Kakkoselle tasan iltakahdeksalta!

Tänä iltana vietetään Eurotanssien virallisia avajaisia, ja ennen varsinaista avajaistilaisuutta osallistujamaiden tanssiparit esitellään lehdistölle. Mikko Ahti joutuu pitämään Suomen lippua korkealla tilaisuuksissa yksin, sillä toinen varsinaisista tähdistämme, Maria Lund, saapuu kisakaupunkiin vasta huomenna. Mutta aivan varmasti Mikko hoitaa tämänkin edustustehtävän kunnialla. Kuvausryhmämme on totta kai paikalla molemmissa tilaisuuksissa ja nappaamme nämäkin hetket talteen kommenttien kera. Näistä tilaisuuksista lisää myöhemmin.

1.9.2008 Eurotanssijoukkue Glasgow'ssa

Kello on jo vaikka kuinka paljon, joten ihan lyhyesti ensimmäiset kuulumiset Glasgow'sta. Suomen eurotanssijoukkue pääsi perille kisakaupunkiin hengissä ja yhtenä kappaleena matkan varrelle osuneista vastoinkäymisistä huolimatta. Lento Helsingistä Lontooseen myöhästyi teknisten syiden takia liki tunnin ja myös jatkoyhteys Lontoosta Glasgow'hun oli tyssätä alkuunsa teknisiin ongelmiin. Ongelmat saatiin kuitenkin ratkaistua, lentokone nousi ja pysyi ilmassa vaadittavan ajan ja vieläpä onnistui laskeutumaan takaisin maan kamaralle suhteellisen pehmeästi. Loppu hyvin, kaikki hyvin.

Mutta ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin. Törmäsimme nimittäin Helsinki-Vantaan lentokentällä viimevuotisiin eurotanssivoittajiin Jussi Väänäseen ja Katja Koukkulaan. Heidän tiensä vei nyt jonnekin ihan muualle kuin Eurotansseihin, eikä heitä valitettavasti nähdä lauantain lähetyksessä. Jos minulta kysytään, Jussin ja Katjan olisi ilman muuta pitänyt olla mukana tämänvuotisessa finaalissa joko esiintymässä tai vähintäänkin luovuttamassa pokaali seuraajilleen. Mutta ei kysytty. No, joka tapauksessa Jussi ja Katja ovat hengessä mukana, tukevat ja kannustavat Mikko Ahtia ja Maria Lundia huimiin suorituksiin lauantaina.

Jännittävää, että tanssimatka Glasgow'hun sai hieman samankaltaisen alun kuin keväinen viisumatka Belgradiin. Tuolloinhan Suomen edustusjoukkue törmäsi lentokentällä vuoden 2000 edustajaamme Nina Åströmiin. Mielenkiintoinen yhteensattuma tämäkin...

Huomenna (tai siis tänään) tiistaina alkaa sitten varsinainen hulabaloo tämänvuotisten Eurotanssien osalta. Aamupäivän kuvaamme materiaalia Hello Glasgow -raportteihin (ensimmäinen osa luvassa jo keskiviikkona) ja illan suussa vietetään kilpailun virallisia avajaisia. Näistä tapahtumista lisää huomenna. Nyt hyvää yötä!

Lhet linkki

Eurotanssit YLE TV2:ssa

Eurovision Dance Contest 2008
ma 08.09. klo: 12.05 (YLE TV2)

Katso uusinatana vuoden 2008 Eurovision tanssikilpailun kansainvälinen finaali Glasgow'sta, Skotlannista. 

Selostajina Johanna Pirttilahti ja Sirpa Suutari-Jääskö.

Eurotanssit Areenassa

YLE Areena


Ohjelmat katsottavissa ja kuunneltavissa YLE Areenan kautta jälkitallenteina. 

Eurotanssit Elävässä Arkistossa