Katso myös:
KOM-teatteri ESITYKSET
Päiväkirja
Jakso 1
ensimmäinen kuvauspäivä
Puumalan puuhamiehet Harri Kautonen ja Pasi Partanen tapaavat Puumalaan saapuneet teatterijohtaja Pekka Milonoffin ja teatteriohjaaja Minna Nurmelinin. Harri ja Pasi saavat tehtäväksi löytää ryhmä puumalalaisia miehiä joiden kanssa valmistetaan ja harjoitellaan teatteriesitys, jonka ensi-illaksi on sovittu perjantai 18. päivä heinäkuuta Kom-teatterin näyttämöllä. Yhdessä päätetään järjestää kaikille halukkaille koe-esiintymistilaisuus Puumalan nuorisotalolla sunnuntaina 13.4.
Harri ja Pasi kertovat hankkeesta kotona ja alkavat kuumeisesti miettiä ketkä voisivat liittyä ryhmään.
toinen kuvauspäivä
Puumala-lehden toimittaja innostuu heti aiheesta ja haastattelee Pasia ja Harria.
Miehillä pitää muutenkin kiirettä sillä kylän raitille levitellään koe-esiintymisestä kertovia julisteita ja kaikki kynnelle kykenevät miehet yritetään saada mukaan. Ajatus osallistumisesta teatteriesitykseen saakin monelta innostuneen vastaanoton.
Harri ja Pasi käyvät vielä erikseen puhumassa mm. kalankasvattaja Timo Hagmanille koe-esiintymisestä.
kolmas kuvauspäivä
Uutinen projektista on levinnyt Radio Suomen toimitukseen asti ja Itä-Suomen aluetoimitus saapuu Puumalaan haastattelemaan Pasia ja Harria. Myös kunnanjohtaja
Kari Kitunen pääsee kommentoimaan hanketta. Pasi ja Harri ryhtyvät myös pohtimaan
koe-esiintymistilaisuuden käytännön järjestelyjä. Imatralta hoidetaan karaokelaitteet niitä varten jotka haluavat valloittaa paikan tuotannosta laulun keinoin.
neljäs kuvauspäivä
Opiskelijat Olli-Pekka Hämäläinen ja Aki Torniainen ovat kuulleet teatterihankkeesta suoraan Harrilta. Harri on aikoinaan toiminut heidän matikanopettajanaan. Olli ja Aki suunnittelevat koe-esiintymiseen lyhyen sketsin. Nuorilla miehillä on esiintymisestä kokemusta lähinnä omien bändikuvioidensa kautta.
Samaan aikaan myös maanviljelijä Jukka Summanen harkitsee koe-esiintymiseen osallistumista. Jukka on jo vuosia ollut mukana eri harrastajateatteriryhmissä ja
Kaikki Puumalan puolesta projekti tuntuu hyvältä haasteelta. Harri on muutaman päivän kiertueella ja viimeinen keikka on koe-esiintymistä edeltävänä iltana Rovaniemellä joten Puumalaan on ajettava heti keikan jälkeen jotta ehtisi tilaisuuteen.
viides kuvauspäivä
Koe-esiintyminen nuorisotalolla sunnuntaina 13.4 . Paikalle ilmestyy n. 20 rohkeaa puumalalaista miestä. Kun koko kunnassa on n. 2700 asukasta tämä ei todellakaan ole huono saavutus. Tilaisuus kestää neljä tuntia. Jotkut miehistä laulavat karaokea, toiset lausuvat runoja, jotkut esittävät monologeja ja muutamat improvisoivat. Kaikille yhteistä on kuitenkin halu olla mukana projektissa tavalla tai toisella.
Kaikkien esitysten jälkeen teatteriohjaaja Minna Nurmeliin keskustelee Harrin ja Pasin kanssa näkemästään. Pitkällisten pohdintojen jälkeen Minna,Harri ja Pasi tekevät päätöksensä, ryhmään valitaan Harrin ja Pasin lisäksi viisi miestä ja he ovat :
Olli-Pekka Hämäläinen, Aki Torniainen, Jukka Summanen, Paavo Valtonen ja Timo Hagman. Nyt kaikki Puumalan puolesta projekti voi käynnistyä toden teolla!
Jakso 2
Viikon ensimmäinen kuvauspäivä
Tiistaina 6.5. klo 9.30 miehet tapaavat ensi kertaa Puumalan nuorisotalolla.
Ilmassa on jännitystä mutta yhtä lailla innostusta. Teatteriohjaaja Minna Nurmelin kertoo miehille harjoitusten perussääntöjä, ei myöhästelyjä ja harjoitussalissa keskitytään treeneihin. Alkuverryttelyn jälkeen päästään suoraan asiaan, kun ensimmäinen vieras saapuu paikalle. Hän on Jouni Piekkari, joka on erikoistunut yhteisöteatterin luomiseen. Jounin tehtävänä on saada miehet toimimaan yhtenäisenä ryhmänä. Koska koko hankkeen tarkoituksena on myös tuoda puumalalaisten yhteishenkeä esille, ilmoitetaan samalla myös ensimmäisen viikon tavoitteesta. Miesten on määrä luoda Jounin johdolla lauantaiksi väliesitys kyläläisten iloksi. Ensimmäinen päivä mene toisiinsa tutustumiseen ja kaiken uuden suodattamiseen.
Toinen kuvauspäivä
Treenit jatkuvat nuorisotalolla heti aamusta. Miehet heittäytyvät rohkeasti mukaan, vaikkakin leikkisät tehtävät tuntuvatkin ajoittain oudoilta.
Iltapäivällä kuvausryhmä vierailee Paavon luona. Paavo kertoo itsestään, perheestään ja suhteestaan Puumalaan.
Heti projektin alkumetreistä alkaen Puumalan naiset ovat ilmaisseet halukkuutensa olla avuksi. Illalla ryhmä aktiivisia naisia kokoontuukin sinisellä koululla pohtimaan, mitä kaikkea voivat tehdä hankkeen eteen. Lauantaisesta esityksestä, joka on päätetty pitää satamassa, pitää tiedottaa, jotta paikalle saataisiin runsaasti väkeä kannustamaan miehiä.
Opettaja Helena Rossi kertoo myös koulun ala-asteen oppilaiden omasta hankkeesta. Lapset ovat valmistamassa isoista puukirjaimista tekstin Kaikki Puumalan puolesta ja kokonaisuus on tarkoitus ripustaa kaikkien nähtäväksi pääraitille.
Kolmas kuvauspäivä
Harrin selkä on ollut pitkään jumissa ja treenejä on mahdotonta jatkaa ilman fysioterapeutin käsittelyä. Lähin paikka mistä Harri voi hoitoa saada on Savonlinnassa. Sinne siis. Samaan aikaan lauantain väliesityksen muoto alkaa hahmottua. Tarkoituksena on palata Puumalan alkuajoille, luolamiesten aikakauteen. Puumala on tunnettua kalliomaalausten seutua ja tästä ammennetaan esitykseen ideoita. Samalla luodaan ja rakennetaan mystinen voimaeläin, Muino, joka on muikun ja norpan risteytys. Muinolla tulee olemaan iso rooli läpi hankkeen. Pasille viikko on erittäin kiireellinen, sillä hänen uuden ravintolansa avajaiset ovat perjantaina ja työmaalla asiat ovat vielä pahasti kesken.
Neljäs kuvauspäivä
Tuttuun tapaan treenit jatkuvat nuorisotalolla heti aamusta. Lauantaille suunniteltu esitys etenee jo hyvää vauhtia. Samaan aikaan ala-asteen oppilaat käyvät kiinnittämässä Kaikki Puumalan puolesta -kirjaimet Puumalan pääkadun varrelle apteekin eteen. Ajatuksena on olla hengessä mukana ja kannustaa miehiä.
Miehet herkistyvätkin nähdessään kirjaimet, samalla he pohdiskelevat millainen Puumala odottaa näitä lapsia, kun he varttuvat aikuisiksi.
Pitkään ei kuitenkaan ehditä levähtää, sillä satamassa pitää paikan päällä käydä seuraavan päivän kuviot läpi. Ilma on kolea ja sateen todennäköisyys on suuri. Esitys tulee olemaan ulkona, joten sade ei ole toivottu vieras. Pasin ajatukset poukkoilevat esityksen ja kohta avattavan ravintolan välillä. Avajaisiin on enää muutama tunti aikaa. Pasi rientää harjoituksista lähes suoraan avajaisiinsa missä kaikki menee hyvin. Vieraat viihtyvät ja tunnelma on hyvä.
Viikon viimeinen kuvauspäivä
Miehet hiovat vielä nuorisotalolla ensimmäistä yhteistä esitystään. Päivä on aurinkoinen ja kaikki vaikuttaa lupavalta. Esitys houkuttelee satamaan reilusti yli kaksisataapäisen yleisön joka kannustaa omiaan ja vaikuttaa tyytyväiseltä näkemäänsä . Ihmisiä kannustetaan kirjoittamaan lapulle mitä Puumalassa pitäisi muuttua vuonna 2008. Laput kiinnitetään Muinoon ja niihin palataan seuraavalla viikolla. Esitys on menestys ja ryhmä on komeasti selvinnyt ensimmäisestä haasteesta. Minna ja Jouni kehuvat vuolaasti mutta muistuttavat heitä myös siitä, mikä on hankkeen lopullinen päämäärä. Esitys jonka ensi-ilta on Kom-teatterissa perjantaina 18.7.
Jakso 3
Viikon ensimmäinen kuvauspäivä
Viikko alkaa räväkästi Kikka Vesalaisen vetämällä jumpalla satamassa.
Vauhdikkaan tunnin päätteeksi hiki virtaa koleasta säästä huolimatta. Kikka tulee jatkossakin pitämään huolen siitä, että miesten kunto pysyy hyvänä. Teatteri on fyysinen laji ja huonokuntoisena ei esityksissä pärjää. Viikko tuo taas uuden vieraan Puumalaan. Tällä kertaa miehiä saapuu ohjeistamaan stand up koomikko ja kouluttaja Arimo Mustonen. Miehet saavat kuulla, että heillä on reilut 3 päivää aikaa valmistella 5 minuutin mittainen stand up esitys jonka jokaisen on tarkoitus vetää perjantaina paikallisessa ravintolassa. Aikamoinen haaste.
Koska aikaa ei ole liikaa aloitetaan työskentely heti.
Toinen kuvauspäivä
Arimo jatkaa miesten perehdyttämisen stand upin saloihin. Toisena päivänä päästään jo kirjoittamaan materiaalia. Timo osoittautuu varsinaiseksi lahjakkuudeksi. Timo toteaa aina kuvitelleensa, että koomikot vain kävelevät lavalle ja heittävät hauskoja juttuja. Nyt hän ymmärtää, että kaiken sen takana on paljon työtä ja tarkkaan kirjoitettu teksti. Koska stand upissa pyritään lähtemään asioista jotka ovat lähellä esiintyjää ammentaa Timo huumoria omasta yrittäjyydestä, pitkästä olemuksesta ja kalankasvattajan ammatistaan. Iltapäivällä Olli-Pekka ja Aki kiirehtivät Lappeenrantaan suorittamaan lukukauden viimeisiä tenttejä. Stand up harjoittelua he eivät silti unohda.
Kolmas kuvauspäivä
Miehet hiovat esitystekstejään ja Arimo on tukena. Kaikki huomaavat miten paljon energiaa kirjoittaminen vaatii. Arimo toteaa, ettei ole koskaan aikaisemmin ollut vastaavanlaisessa tilanteessa. Seuraavana iltana saavat stand up kasteen seitsemän miestä. Kaiken lisäksi Puumalassa ei ole tiettävästi koskaan nähty stand upia. Iltapäivällä miehet käyvät vielä Minna Nurmelinin kanssa läpi muita harjoituksia . Kuvausryhmä vierailee luomuviljelijä Jukka Summasen luona. Jukka on myös toiminut toimittajana ja on sitä kautta varsin hyvin perillä kunnallispolitiikasta. Nämä ovat myös aiheita jotka tulevat löytymään Jukan stand up vedossa.
Neljäs kuvauspäivä
Kunnosta huolehtiminen jatkuu Kikan johdolla. Koska ilma on kaunis vie Kikka miehet maastolenkille. Stand up saa hetkeksi väistyä sivulle kun Minna Nurmelin käy miesten kanssa harjoitteiden kautta läpi näyttelijäntyötä teemana ”isät ja pojat”. Iltapäivällä palataan vielä hetkeksi viime viikkoiseen esitykseen jossa puumalalaiset saivat kiinnittämällä viestejä miesten luomaan myyttiseen voimahahmoon Muinoon kertoa mitä kunnassa pitää tapahtua ja muuttua vuonna 2008.
Lappuja on Muinoon ilmestynyt runsaasti ja viestit käydään kaikki läpi. Yksi usein toistuva viesti on ”lisää lapsia” . Koko projekti saa myös kannustusta viesteillä kuten ”lisää tällaisia hullunrohkeita hankkeita”.
Illalla onkin siten ravintola Hovissa totuudenhetki, Arimo Mustonen toimii itse seremoniamestarina ja kuuluttaa miehet yksitellen lavalla. Jokaisen kohdalla hermostuneisuus voitetaan ja ilta on menestys. Stand up on saapunut Puumalaan.
Viides kuvauspäivä
Pasi Partasen kiireet eivät hellitä. Viime viikolla avattu uusi ravintola Satama toimii omien 30 vuotis juhlien näyttämönä. Ystäviä ja tuttuja on saapunut sankoin joukoin ympäri maata. Kiireinen mies saa hetken levähtää viettää aikaa ystävien kanssa.
Jakso 4
Ensimmäinen kuvauspäivä
Viikko alkaa taas Kikan vetämällä jumpalla, tällä kertaa nuorisotalolla.
Kymmeneltä Minna kertoo miehille, että tällä viikolla on tarkoitus kirjoittaa biisejä ja yleensäkin tuottaa musiikkia Komin esitystä varten. Tälläkin viikolla miehet saavat apua ammattilaiselta sillä Pauli Hanhiniemi opastaa heitä koko viikon ajan tekstittämisen saloihin. Aamupäivän Pauli kertoo sanojen riimeistä ja rytmeistä ja sen jälkeen lähdetäänkin jo suoraan sanoittamaan. Viikon tavoitteena on perjantaina esittää puumalalaisille Satamassa ainakin yksi uusi biisi.
Harjoitusten jälkeen Harrin kiireet jatkuvat koululla, missä hän johtaa paikallisen kuoron ja bändin treenejä.
Toinen kuvauspäivä
Miehet ovat pitäneet kokouksen miettiäkseen miten voisivat markkinoida esitystä oheistuotteilla. Tarkoituksena on alkuun tehdä oma Puumala-kalenteri sekä pyytää paikallista kultaseppää Seppo Reposta suunnittelemaan ”Muino” -koru aiemmasta esityksestä tutusta myyttisestä voimaeläimestä Muinosta. Jukka, Olli ja Aki vastaavat kalenterihankkeesta ja Timo sekä Paavo ovat vastuussa koruprojektista. Nuorisotalolla treenit jatkuvat ja muutama biisi alkaa jo hahmottua. Harjoittelussa kokeillaan myös suoraan musiikin yhdistämistä uusiin kohtauksiin ja tulosta syntyy silläkin rintamalla. Harjoitusten jälkeen Timo ja Paavo menevät tapamaan kultaseppää, joka heti innostuu hankkeesta. Miehet ovat myös päättäneet perustaa yhdistyksen, jonka kautta mahdolliset tuotot voidaan kanavoida paikallisiin kulttuurihankkeisiin
Kolmas kuvauspäivä
Aamupäivällä hiotaan biisejä Paulin johdolla. Ollin kirjoittama Metsurin Reggae ja Timon ja Harrin Pasin Baarissa ovat jo viimeistelyä vaille valmiit ja vaativat vielä harjoittelua. Pauli lähtee puolenpäivän maissa sovitulle keikalle kohti Tamperetta ja miehet päättävät siirtää treenit toisiin maisemiin. Kaikki lähtevät Paavolle soittimet mukanaan. Sauna lämmitetään ja soittotreenien lomassa hiillostetaan lohta ja otetaan muutama olut. Treenaaminen jatkuu myöhään.
Neljäs kuvauspäivä
Pauli on saapunut Tampereen keikalta myöhään yöllä mutta treenit jatkuvat silti nuorisotalolla heti aamusta. Soitossa alkaa jo olla ihan potkua ja miehet käyvät vielä uusien biisien kimppuun.
Jukka, Olli ja Aki tapaavat iltapäivällä ja keskustelevat suunnitteilla olevan Puumala- kalenterin kuvauspaikoista. Miehet ovat pyytäneet paikallisen valokuvaajan Matti Vainikan mukaan projektiin. Palaverin jälkeen lähdetään vielä tutustumaan Akin kotiin.
Viides kuvauspäivä
Kikka käynnistää päivän tuimalla kuntoannoksella nuorisotalolla.
Sitten onkin vuorossa Paulin vetämät viimeiset treenit ennen ”keikkaa”.
Kaikki vaikuttaa hyvältä ja kamoja lähdetäänkin roudaamaan satamaan. Parisataapäinen yleisö nauttii auringonpaisteessa miesten keikasta. Metsurin Reggae ja Pasin Baarissa soivat komeasti ja muutamat lapset innostuvat jopa tanssimaan.
Keikan jälkeen Pauli hyvästelee porukan, mutta vain tilapäisesti, sillä hän saapuu vielä heinäkuussa Komiin hiomaan biisejä treeneissä.
Jakso 5
Ensimmäinen kuvauspäivä
Tällä viikolla ei lähdetä valmistelemaan mitään erillistä viikkotehtävää.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö miesten apuna olisi teatterialan
ammattilainen. Tällä viikolla hän on koreografi Ari Numminen.
Modernit rytmit herättävät joissain hilpeyttä ja toisissa tuskan tunteita.
Yksi on lisäksi joukosta pari päivää poissa. Paavo on oppilaittensa kanssa
kahden päivän luokkaretkellä, missäs muualla kuin Puumalassa.
Edellisellä viikolla syntynyt ajatus Puumalan mieskalenterista siirtyy toiminnan
tasolle kun kuvaukset käynnistyvät rytinällä. Kameran takana heiluu paikallinen kuvaaja Matti Vainikka.
Toinen kuvauspäivä
Koreografia-harjoittelussa koetaan paha takaisku kun Ari Nummisen kuume nousee eikä opetusta voida toistaiseksi jatkaa. Harjoittelut kuitenkin jatkuvat.
Paavo on yhä luokkaretkellä tutustuttamassa lapsia vanhaan puumalalaiseen luomutilaan. Kalenterikuvauksia jatketaan ympäri Puumalaa, mm. legendaarisella Pistohiekan lavalla. Miehet saavat myös Minnalta kuulla seuraavan viikon tehtävästä. Viikon päästä lauantaiksi on tarkoitus Satamaan koota mahdollisimman suuri joukko puumalalaisia yhteislaulua varten. Tilaisuuden kappale on valittava ja ihmisiä on haalittava mukaan. Minna kertoo myös, että liput KOM-teatterin esitykseen ovat nyt myynnissä. Tästä löytyykin heti tekemistä Puumalan aktiiviselle tukiryhmälle.
Kolmas kuvauspäivä
Treenit jatkuvat ilman Aria mutta tekemistä kyllä riittää. Ari on lupautunut tulemaan seuraavalla viikolla jatkamaan koulutusta. Samaan aikaan kuin kouluissa vietetään kevätjuhlaa soutavat miehet tonttulakkeihin sonnustautuneina kirkkoveneellä Saimaalla. Harri soittaa haitaria ja joululaulut raikaavat. Kalenterin joulukuun kuva on syntymässä. Tukiryhmän naiset kokoontuvat suunnittelemaan teatterimatkaa ensi-iltaan. Samalla suunnitellaan myös yhteislaulutapahtumasta tiedottamista.
Neljäs kuvauspäivä.
Kalenterikuvausten ja muiden harjoitusten takia viikon päivät ovat venyneet pitkiksi.
Tänään otetaan vähän rauhallisemmin. Jukka käy Matti Vainikan luona katsomassa miten kuvat edistyvät. Ihan hyvältä näyttää. Miehet sopivat tapaamisesta, jossa on tarkoitus valita kalenterin lopulliset kuvat. Harjoitteluviikon loppuessa ajatukset ovat jo vakaasti seuraavan viikon lauantain yhteislaulutilaisuudessa.
Jakso 6
Viikon ensimmäinen kuvauspäivä
Viikko alkaa taas kuntoilun merkeissä kun Kikka vetää miehille jumppatuokion.
heti kuntoilun jälkeen Minna kertoo Puumalan harjoittelujakson huipentumasta, seuraavan
viikon lauantaina on tarkoitus esittää puumalalaisille kaikki se mitä tähän asti on saatu aikaiseksi.
Paikaksi on valittu legendaarinen Pistohiekan lava. Iltapäivällä keskustellaan vielä saman viikon lauantain yhteislaulutilaisuudessa esitettävästä kappaleesta. Loppujenlopuksi valinta osuu Ilta Saimaalla kappaleen kohdalle. Puumala lehteä informoidaan kappalevalinnasta ja muutenkin tilaisuudesta.
Toinen kuvauspäivä
Aamupäivän aikana Ari Numminen kehittelee miesten kanssa esityksen koreografioita ja niitä harjoitellaan ja hiotaan. Esityksen kanssa ollaan jo siinä vaiheessa, että harjoittelu tuntuu joistain puuduttavalta ja junnaavalta. Yhteinen illanvietto osuukin oikeaan kohtaan. Koskenselän lomakylässä grilli lämmitetään ja lentopallo kaivetaan esille. Ilta sujuu mukavissa merkeissä ja makkaraa ja virvokkeita kuluu.
Kolmas kuvauspäivä
Puumalalaiset lukevat Puumala lehdestä lauantaisesta yhteislaulusta ja moni lupautuu jo mukaan. Harjoitukset jatkuvat normaalisti nuorisotalolla.
Neljäs kuvauspäivä
Miehet pääsevät Pistohiekan lavalle harjoittelemaan. Tila on erilainen kuin nuorisotalon Sali joten monia asioita on kokeiltava jotta kokonaisuus toimisi. Lavastaja ja puvustaja Annukka on myös paikalla miettimässä miten tila otetaan visuaalisesti haltuun. Iltapäivällä Annukka tapaa tukiryhmän naisia ja kertoo missä kaikessa tarvitaan talkooryhmän apua seuraavalla viikolla.
Harjoitusten jälkeen Jukka, Timo ja Paavo lähtevät kalaan. Ilta on kaunis mutta saalis jää laihaksi, onneksi mukana on muutama makkara ja grilli on taas pelastajana.
Viides kuvauspäivä
Aamupäivällä satamassa rakennetaan korokkeita kuorolaisia varten. Väkeä tulee kuitenkin niin runsaasti, että yhden laivan kansitila on otettava käyttöön. Yhteislauluun osallistuu yli 250 puumalalaista ja Ilta Saimaalla raikaa komeasti yli Saimaan. Tämänkin viikon esitys saadaan vietyä kunniakkaasti läpi joten katseet suunnataan luottavaisin mielin ensi lauantain väliesitykseen.
Jakso 7
Viikon ensimmäinen kuvauspäivä
Treeniä, treeniä, treeniä. Lauantaina häämöttävä väliesitys luo lisäpaineita sillä edessä on tähänastisista haasteista suurin. Harjoittelu voi välillä tuntua yksitoikkoiseltakin mutta ilman hiomista ei synny varmuutta.
Tukiryhmän naiset alkavat jo valmistella saatujen ohjeiden mukaan rekvisiittaa väliesitystä varten.
Toinen kuvauspäivä
Harjoittelu jatkuu. Tauolla Timo ja Paavo käyvät Kulta-Sepon luona katsomassa miten Muino-korun suunnittelu etenee. Pistohiekan tanssilavan nykyinen vetäjä Henrik Hallberg kertoo miten hän on päätynyt Espoosta Puumalaan vetämään niinkin legendaarista paikkaa, samalla kuullaan myös ”Pistiksen” historia.
Kolmas kuvauspäivä
Harjoittelun lomassa Timo, Jukka ja Paavo käyvät Pistohiekan lavalla muistelemassa sen kulta-aikoja 70 luvulta omien kokemustensa kautta. Muuten kaikki jatkuu ennallaan ja luvassa on treenaamista.
Neljäs kuvauspäivä.
Timo ja Harri käyvät pankissa avaamassa juuri perustetun Muino-yhdistyksen tilin.
Muino ry on perustettu hankkeen mahdollisia tuottoja silmällä pitäen. Yhdistys tulee kanavoimaan rahat puumalalaisiin kulttuuriprojekteihin. Iltapäivällä koittaa juhlallinen hetki, kun Minna ojentaa miehille näytöksen käsikirjoitukset. Edessä on kenraaliharjoitus ja viimeiset palautteet ennen seuraavan päivän esitystä Pistohiekalla.
Viides kuvauspäivä
Monipäinen talkooryhmä on liikenteessä aamusta alkaen. Koivuja, paaleja ja tuolia siirretään paikasta toiseen. Pistohiekan lavalla viritetään valoja ja rakennetaan lavasteita. Komin teatterijohtaja Pekka Milonoff saapuu Helsingistä. Kaikki alkaa olla niin valmista kuin vain voi. Nyt odotellaan vain yleisöä paikalle. Harri ja Pasi ovat vielä käyneet torilla houkuttelemassa porukkaa paikalle. Se näyttääkin tepsineen, sillä sali täyttyy viimeistä tuolia myöten eivätkä kaikki pääse istumaan. Esitys on valtaisa menestys eivätkä aplodit ole loppua. Puumalan yleisö on otettu haltuun, nyt on aika siirtyä isommille estradeille.
Jakso 8
Ensimmäinen kuvauspäivä
Lähtö Helsinkiin on edessä. Torille on kerääntynyt sankoin määrin ihmisiä saattelemaan sankarit matkaan. Puheita pidetään ja onpa tilaisuutta varten erikseen sävelletty kappalekin joka esitetään miehille. Sukulaisten ja ystävien kannustavien sanojen jälkeen miehet astelevat bussiin ja matka alkaa. Leppoisan kyydin jälkeen tulevien viikkojen kodit katsastetaan Töölössä ja sitten onkin aika levätä ennen seuraavan päivän koitoksia.
Toinen kuvauspäivä
Harrilla, Pasilla ja Minnalla on aikainen herätys sillä Ylen Aamu Tv kutsuu. Muut miehet katselevat kämpillä telkkarista suorana miten trio pärjää. Helsingin valloitus on alkanut.
Tv vierailun jälkeen edessä on kuitenkin hetki jota on pitkään odotettu nimittäin tutustuminen Kom-teatteriin. Pekka Milonoff toimii oppaana. Tutustumiskierroksen jälkeen Minna ja miehet käyvät vielä yhdessä läpi tulevia kuvioita mm. rumpusetti ja muuta soitinlaitteistoa on hankittava esitystä varten.
Kolmas kuvauspäivä
Harri, Aki ja Olli käyvät soitinliikkeessä sopimassa rumpujen ja vahvistinten saamisesta mukaan harjoituksiin ja esityksiin. Tämän jälkeen miehet yhdessä katsastava paikkaa jossa myöhemmin voisivat esittää markkinointimielessä muutaman kappaleen ja kohtauksen esityksestä kaupunkilaisille. Espan lava tuntuu juuri oikealta paikalta. Kiertelyn jälkeen torikahvit maistuvat kaikille. Ensimmäiset päivät Helsingissä ovat vierähtäneet nopeasti nyt on tullut aika aloittaa harjoittelu toden teolla sillä ensi-iltaan on aikaa enää reilu kaksi viikkoa.
Esitysaika
Viimeinen osa 10 uusitaan
YLE TV1:ssä
lauantaina 16.8. klo 10.05