Linkkejä muualle

YLE Uutiset
> Ympäristöuutiset 

 

 

Ilmastonmuutosta käsitteleviä ohjelmia voit katsoa myös YLE Areenassa


Ilmatieteenlaitos tutkii ilmastonmuutosta

 

Live Earth India

Kuumat ihmiset

Kuuma pallo-nettisivuilla seurataan suomalaisen, yhdysvaltalaisen ja kiinalaisen perheen elämää ilmastonmuutoksen näkökulmasta. Mitä suomalaisessa, kiinalaisessa ja yhdysvaltalaisessa perheessä ajatellaan ilmastonmuutoksesta? Miten muutos vaikuttaa ihmisten elämään? Perheitä seurataan kolmen vuoden ajan.

Perheiden kuulumisia elokuussa 2008
Kiinalainen Wangin perhe autokuumeen vallassa
Wangin perheen säästöt riittävät autoon. Ostaako perhe uuden auton ja liittyy samalla osaksi Pekingin hillittömiä autoruuhkia?
> Uusimmat kuulumiset (esitetty A-Studiossa 13.8.2008. Kesto 3 min. 49 s.)

Ruoka vaikuttaa ilmastonmuutokseen
Suomalainen Remeksen perhe poimii marjat luonnosta
Sarjan edellisessä osassa suomalainen Remeksen perhe haastoi itsensä vähentämään auton käyttöä. Huhtikuun alusta Kirsi Remes on kulkenut työmatkansa polkupyörällä ja junalla. Mutta miten perheen ruokailu vaikuttaa ilmastonmuutokseen?
> Uusimat kuulumiset (esitetty A-Studiossa 23.7.2008. Kesto 5 min. 56 s.) 

Tutkimustietoa
Mitä kannattaisi suuhunsa laittaa, jos tavoitteena on mahdollisimman ekologinen ateria?
> Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen vanhempi tutkija Juha-Matti Katajajuuri vastaa. (esitetty A-Studiossa 23.7.2008. Kesto 3 min. 48 s.)

Yhdysvaltalainen Gustafsonien perhe suosii lähiruokaa
Miten ekologinen ruokailu onnistuu maaseudulla?
> Uusimmat kuulumiset (esitetty A-Studiossa 23.7.2008. Kesto 5min 55 s.)

Tutkijan arvio aterioiden ekologisuudesta
Kumman perheen ateria on ympäristöystävällisempi?
> Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen vanhempi tutkija Juha-Matti Katajajuuri esittää arvionsa suomalaisen ja yhdysvaltalaisen perheen ruoista. (esitetty A-Studiossa 23.7.2008. Kesto 1min. 24 s.)

Perheiden kuulumisia tammikuussa 2008
Suomalainen perhe

> Katso video (6 min 19 sek)
Remeksen perhe muutti Espoon Leppävaaran kerrostaloasunnosta omakotitaloon maalle Kirkkonummelle. Perheessä on kolme lasta. Puolen tunnin työmatka taittuu perheen vanhemmilta omilla autoilla. Lapsille on järjestetty koulukyyti. Tavoitteena on kuitenkin selviytyä yhdellä autolla ja järkevöittää liikkumista siten, että työmatkalla käydään esimerkiksi ruokakaupassa.

Kiinalainen perhe
> Katso video (4 min 59 sek)
Yksivuotiaan Maomaon ja hänen vanhempiensa Wang Qiuan ja Nie Weiwein lisäksi yhteisessä kodissa asuvat kiinalaiseen tapaan miehen vanhemmat. Nopea talouskasvu on mahdollistanut nuorelle parille hyvät työpaikat, oman asunnon ja hyvinvoinnin. Mutta milloin houkutus käy vastustamattomaksi ja Wang Qiuan ja Nie Weiwei vaihtavat työmatkoillaan metron omaan autoon?

Yhdysvaltalainen perhe
> Katso video (6 min 13 sek)
Puolen tunnin ajomatkan päässä Washingtonista omakotitalossaan asustaa Gustafssonien nelihenkinen perhe. Perheellä on omakotitalo Herndonissa, pienempi loma-asunto meren rannalla ja kolme autoa. Autot liikuttavat perhettä esikouluun, töihin, kauppaan ja harrastuksiin. Silti ilmastonmuutos huolettaa ja autoilu mietityttää.

YleX:n ja WWF:n yhteinen kampanja Ilmasto on hot 

YleX on seurannut puolen vuoden ajan viiden kuuntelijan kotien muuntumista kerskakulutuksesta vihreämmiksi. WWF:n ja YleX:n yhteisen Ilmasto On Hot - kampanjan alussa viiden kuulijan kodit muutettiin Vihreiksi luukuiksi.

Kuuntelijoiden joukosta seulotiin viisi ihmistä, jotka eivät olleet luontoystävällisiä elämäntavoiltaan. YleX:n ja WWF:n ekspertin avustuksella luukkulaiset koulivat itsestään ilmaston ystäviä ja muokkaavat kämpistään ekologisempia.

Mikä on luukkulaisten tilanne on nyt?
WWF:n Helka Julkunen ja toimittaja Laura Satimus tekevät yllätysiskut luukkuihin. Onko luukuista tullut vihreitä?
Vihreiden luukkujen kuulumisia voit kuunnella Kuuman pallon sivuilla.

Maanantai 25.2.2008
Jimi, 21, Porvoo
Viime syksynä Vihreä luukku-tarkastuksessa Jimi kertoi haluavansa aloittaa ymopäristöystävällisemmän elämän. Silloin Jimi sai WWF:n Helka Julkuselta ekologisuudestaan kouluarvosanan 6. Alhaiseen numeroon vaikutti muun muassa sähkösyöppö 50-tuumainen projektiotelevisio. Mies hurautteli 10 minuutin työmatkan autolla ja kulutti sähköä nelihenkisen perheen edestä. Helka ja YleX:n Laura lähtivät tarkastamaan Jimin kämpän uusiksi.
> Kuuntele uusimmat kuulumiset (audion kesto 6min. 37s.)

Tiistai 26.2.2008
Katja, 32, Artjärvi
Artjärvellä vanhassa omakotitalossa miehensä Martinin kanssa asuva Katja sai alkutarkastuksessa ekologisuudestaan arvosanan 7+. Kaksikko haaveili tuolloin muun muassa biovessan, aurinkopaneeleiden ja lämpöpumpun hankkimisesta. Mutta pienemmilläkin investoinnilla ja teoilla voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen. WWF:n Helka Julkunen ja YleX:n Laura matkasivat Katjan ja Martinin vanhaan omakotitaloon Artjärvelle, Päijät-Hämeeseen.
> Kuuntele, mikä kaksikon tilanne on nyt? (audion kesto 7min. 18s.)

Keskiviikko 27.2.2008
Teemu, 23, Espoo
Syksyllä Teemun Vihreä luukku-haasteiksi asetettiin kierrätyksen aloittaminen ja lyhyiden työmatkojen kulkeminen jollain muulla vempeleellä kuin autolla. Lisäksi Teemu lupasi lopettaa myös tupakoinnin -tupakkaviljelmien tieltä kun raivataan sademetsää. Syksyllä Teemun ja tyttöystävän ekologisuus sai Vihreä luukku-tarkastuksessa kouluarvosanan viisi. Haasteiden toteutumiseen kävivät tutustumassa WWF:n Mikko Kuiri ja YleX:n Laura.
> Kuuntele, korottuuko Teemun numero nyt? (audion kesto 5min. 37s.)

Torstai 28.2.2008
Marja, 25, Helsinki
Onko helsinkiläinen Marja muuttanut tapojaan puolessa vuodessa ympäristöystävällisemmiksi? Syksyllä hän lupasi muuttaa tapojaan ekologisemmiksi, esimerkiksi lopettaa suihkussa lotraamisen ja kierrättää muutakin kuin paperit. Tuolloin Marjan ja hänen poikaystävänsä kulutus sai ekologisuudesta kouluarvosanan kuusi. Tarkastuskäynnillä WWF:n Mikko Kuiri ja YleX:n Laura.
> Kuuntele, onko elämä muuttunut ympäristöystävällisemmäksi. (Audion kesto 6min. 18s.)

Perjantai 29.2.2008
Esko, 26, Vantaa
Puoli vuotta sitten vantaalainen Esko sai ensimmäisessä Vihreä luukku-tarkastuksessa huutia valmisruokien suosimisesta ja kierrättämättömyydestä. Tuolloin Esko kumppaneineen oli juuri muuttamassa, Tarkastuskäynnillä YleX:n Laura ja WWF:n Helka Julkunen.
> Kuuntele viimeisimmät kuulumiset (audion kesto 5min. 48s.)

Lähetä linkki

YLEn ohjelmia

YLE TV1
Avara luonto
la 29.11. klo 18.45,
uusinta su 23.11. klo 8.05,
uusinta ke 26.11 klo 16.05
Saksan puuvanhukset

>Lisätietoa ohjelmista

Kuumat puheenaiheet

YLE Areena

Ilmastonmuutos aiheuttaa pään vaivaa myös linnuille
Siivekkäillä voi mennä muuttorytmi sekaisin, kun sää muuttuu arvaamattomaksi ja kevään tulo aikaistuu. Kevätmuuton aikaistumisesta on jo todisteita, mutta mitä sitten jos aikainen ajankohta ei täsmää ravinto-olosuhteita? Tyhjällä mahalla on vaikeaa aloittaa pesintäpuuhia. Minttu Heimovirta tapasi Helsingin yliopiston tutkija Aleksi Lehikoisen.
> Kuuntele juttu 
(kesto 2min. 28s.)