Linkkejä muualle

YLE Uutiset
> Ympäristöuutiset 

 

 

Ilmastonmuutosta käsitteleviä ohjelmia voit katsoa myös YLE Areenassa


Ilmatieteenlaitos tutkii ilmastonmuutosta

 

Live Earth India

Vinkkejä

Alenna huonelämpötilaa Yhden asteen lasku vähentää lämmityskustannuksia 5%. 40% kaikesta maailman energiankäytöstä liittyy asumiseen ja rakennuksiin

Vaihda energiansäästölamppuun Energiansäästölamppu kuluttaa 75-80% vähemmän energiaa valaisinta kohti. Viiden 60 watin hehkulampun vaihtaminen 11 watin energiasäästölamppuihin tuottaa vuodessa 35 kiloa vähemmän hiilidioksidia ja tuo 20 euron säästön.

Ota lyhyempi suihku Jos otat kahden minuutin suihkun 10 minuutin sijaan, säästät jo viikossa leffalipun tai laadukkaan viinipullon hinnan.

Aja taloudellisesti Taloudellisen ajotavan oppeja noudattamalla vähennät polttoaineen kulutustasi jopa 2l / 100 km ja säästät polttoainekuluissasi vuoden aikana keskimäärin 240 euroa.

Tuki vesivuodot Parsinneulan kokoinen vuotokohta lisää vesikustannuksiasi vuodessa 750 euroa.

Sammuta turhat valot Yksittäisen lampun tai laitteen energiankulutus voi tuntua vähäiseltä, mutta kun niitä on kotona paljon, yhteensä ne kuluttavat melkoisesti sähköä ja rahaa – ja kuormittavat ilmastoa. Esim. viiden 60 watin hehkulampun polttaminen yötäpäivää maksaa sinulle n. 130 euroa vuodessa.

Sammuta valmiustilassa oleva laite Sulje televisio, tietokone ja muut laitteet kokonaan, sillä valmiustilakin kuluttaa paljon sähköä. Valaistuksen ja viihteen osuus kolmihenkisen kerrostalossa asuvan perheen sähkönkulutuksesta on 40 prosenttia.

Osta energiatehokkuudeltaan parasta A-luokkaa Tutustu energiamerkkeihin, kun hankit uusia laitteita.

Älä anna lämpimän saunan odottaa Kaksi tuntia viikossa tyhjillään oleva sauna maksaa sinulle vuodessa noin 100 euroa.

Vie biojätteet kompostiin tai biojätteen keräykseen Puolet Suomen metaanipäästöistä tulee kaatopaikoilta. Metaani on 23 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi.

Kävele tai pyöräile lyhyet matkat Suurin osa 1 - 3 kilometrin matkoista kuljetaan autolla. Vähennät hiilidioksidipäästöjä 30 tonnia ja säästät polttoainekuluja n. 180 euroa vuodessa.

Tee uusi sähkösopimus Vaihda uusiutuvalla energialla tuotettuun sähköön. Saat samanlaista sähköä kuin kaikki muutkin, mutta sähköyhtiö on velvollinen tuottamaan ekosähköosuuden uusiutuvilla energialähteillä.

Syö matkoillasi paikallisesti tuotettua ja valmistettua ruokaa Usein vain häviävän pieni osa matkan hinnasta päätyy paikalliseen talouteen. Jos otat koko hotellipaketin sijasta vain majoituksen ja aamiaisen, ruokarahasi jäävät paikallisille yrittäjille.

Minimoi matkasi ympäristövaikutukset Älä roskaa. Esim. meren rannalle jätetyt muoviroskat tappavat vuosittain monia delfiinejä ja lintuja, jotka luulevat niitä kuolleiksi kaloiksi.

Käytä lentokonetta harvoin ja harkiten Matkustajaliikenne kasvaa maailmanlaajusesti 4,5% vuodessa. Lentoliikenne on kuitenkin jätetty Kioton ilmastosopimuksessa kokonaan päästökaupan ulkopuolelle. Yhden hengen lento Kanarialle ja takaisin tuottaa tonnin hiilidioksidia.

Kierrätä vanha kännykkäsi Matkapuhelimen keskimääräinen käyttöikä on nykyään vain kaksi vuotta. Pelkästään Euroopassa vaihdetaan vuosittain 105 miljoonaa puhelinta uuteen. Kännykän valmistuksessa tarvitaan yli sata erilaista raaka-ainetta, osa niistä on myrkyllisiä. Kierrättämällä materiaaleista voidaan hyödyntää jopa 90%.

Käytä omaa kauppakassia Yhden muovikassin valmistus vaatii 1,3 kiloa luonnonvaroja

Hanki ympäristömerkittyjä tuotteita Pohjoismainen Joutsenmerkki tai EU:n Eurokukka myönnetään tuotteille, joiden valmistus ja hävittäminen kuormittavat luontoa olennaisesti muita vastaavia tuotteita vähemmän, mutta jotka ovat ominaisuuksiltaan kuitenkin vähintään samaa tasoa.

Syö luomua ja kotimaisia kauden kasviksia Luomutuotteiden tuotannon ympäristövaikutukset ovat vähäisemmät. Lähialueella tuotettujen kauden kasvisten ostaminen vähentää niiden kuljetustarvetta ja varastoimiskustannuksia.

Lähetä linkki

YLEn ohjelmia

YLE TV1
Avara luonto
la 29.11. klo 18.45,
uusinta su 23.11. klo 8.05,
uusinta ke 26.11 klo 16.05
Saksan puuvanhukset

>Lisätietoa ohjelmista

Kuumat puheenaiheet

YLE Areena

Ilmastonmuutos aiheuttaa pään vaivaa myös linnuille
Siivekkäillä voi mennä muuttorytmi sekaisin, kun sää muuttuu arvaamattomaksi ja kevään tulo aikaistuu. Kevätmuuton aikaistumisesta on jo todisteita, mutta mitä sitten jos aikainen ajankohta ei täsmää ravinto-olosuhteita? Tyhjällä mahalla on vaikeaa aloittaa pesintäpuuhia. Minttu Heimovirta tapasi Helsingin yliopiston tutkija Aleksi Lehikoisen.
> Kuuntele juttu 
(kesto 2min. 28s.)