yle.fi

Viron kasvot yllättävät

Näkymä Suurelta Munamäeltä
Yhdeksänosaisessa "Matkalla Virossa" -sarjassa reissataan Viroa ristiin rastiin ilman otsaryppyjä ja esitellään moni-ilmeinen Viro rennossa roadmovie -hengessä . Sinistä Volgaa ohjailee viljandilainen Vello ja autovanhuksen takapenkillä matkustavat sarjan juontajat Siiri Sisask ja Tarmo Ruubel.


Siiri on tunnettu virolainen laulaja-lauluntekijä ja näyttelijä. Tarmo on viisivuotiaana Tallinnasta Helsinkiin muuttanut suomalaistunut virolainen, joka on näyttelijän ammatin lomassa ehtinyt antaa tv:n katselijoille mm. remonttivinkkejä. Vaikka molemmissa juontajissa virtaa virolainen veri, yllätti Viro molemmat. Tuhansia ja taas tuhansia kilometrejä niellyt matka Tallinnasta aina Viron kaukaisimpiin kolkkiin oli yllätyksiä tulvillaan. Juuri moni-ilmeisyys oli se seikka, joka pisti molemmat juontajat huokaamaan tavan takaa "Voiko olla totta!"

Myös katsojat tulevat hämmästelemään, lupaavat Siiri ja Tarmo.

Mohnin majakka
-Tere tulemast. Lupaamme kiinnostavia kohteita, upeaa luontoa ja kauniita maisemia sekä tietenkin iloista matkaseuraa. Ohjelmasarjassamme Viro on todellakin paljon muuta kuin suomalaisten entuudestaan tuntema Viro.


-Viro on Tanskan kokoinen maa, joten sen olisi voinut ajaa Volgallamme muutamassa tunnissa laidasta laitaan, mutta sellaista virhettä emme tehneet. Nimittäin pinta-alaltaan pieneen ja väkiluvultaan alle puolentoista miljoonan asukkaan Viroon mahtuu yllättävän paljon nähtävää ja koettavaa. Niinpä ajoimme keväästä syksyyn tuhansia kilometrejä, veneilimme kymmeniä merimaileja ja tutkimme Viron Saarenmaalta Soomaalle ja Setomaasta Naissaareen, jotta saisimme läpileikkauksen maasta, jossa asuu satakunta eri kansallisuutta.


Retkensä aikana Siiri ja Tarmo törmäsivät lukuisia kertoja vielä alkuperäiseen Viroon, johon kuuluvat muun muassa lehmiään paimentavat nunnat yhtä lailla kuin keskikesän juhlaan kokoontuneet maauskoiset tai kansallisasuun sonnustautuneet Kihnun naismotoristit, iilimatoja käyttävät kansanparantajat tai sahtia vuosisatojen perinteellä tekevät saaristolaisetkin.

-Toisaalta Virossa voi törmätä heti kansanparantajan luota tultaessa hiekkalaatikolla leikkinsä keskeyttäneisiin lapsiin, jotka surffailevat kannettavallaan lähes koko maan kattavassa langattomassa verkossa.


-Niin, tai satunnainen matkailija saattaa löytää ihan oikean surffiparatiisin, niin kuin me. Eikä muuten saa unohtaa Viron mahtavaa museoiden verkostoa, joka on loputon aarreaitta Viron nykykuvaa menneisyydestä syventävälle muukalaiselle.

Sangasten kartano
Olennaista juontajien mielestä on kuitenkin se, että uuteen ja perinteitä kunnioittavaan törmää Virossa vuoron perään. Tästä pääsevät nyt myös television katsojat nauttimaan Siirin ja Tarmon tutustuessa muun muassa Viron loistokkaaseen kartanoperinteeseen, maan monikulttuurisuuteen sekä maistuvaan juoma- ja ruokakulttuuriin, merelliseen Viroon neuvostoperinteiden rippeitä unohtamatta.

Filmaattiset Oy on toteuttanut tämän ohjelman yhteistyössä EU:n ja Viron valtiollisen kehitysohjelman (RAK) kanssa.

n logo> europa.eu RAK logo> struktuurifondid.ee

 

 

Lähetä linkki

Esitysaika

Sarja uusitaan kesällä 2010 Yle TV2 kanavalla.

YLE Areena

YLE Areena

YLE Areena
Katso Matkalla Virossa verkossa! Sarjan jaksot ovat nähtävissä Areenassa 30 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan