yle.fi

 

Kantaäidit

Mutsis oli apina -ohjelman kilpailijoille on tehty DNA-testit, jotka paljastavat heidän kantaäitinsä. Kilpailijat jaetaan joukkueisiin kantaäitien perusteella.

> Miten kilpailijoiden DNA-testit tehtiin?

Ketä kantaäidit ovat?

Kaikki maailman ihmiset voivat johtaa juurensa noin neljäänkymmeneen kantaäitiin. Geneettisellä testillä voi todeta, kuka kenenkin kantaäiti on. 

Kantaäiti löytyy tarkastelemalla sellaisia osia perimästä, jotka kulkeutuvat sukupolvesta toiseen ainoastaan äidin kautta. Mutsis oli apina -ohjelman DNA-testit perustuvat mitokondrion DNA:han. Kun sukupuuta kalutaan tarpeeksi pitkälle taaksepäin, saavutaan kanta-äitiin.

Lopulta päädytään kaikkien nyt elävien ihmisten esiäitiin, joka eli Afrikassa noin 150 000-100 000 vuotta sitten. Hänet on nimitetty mitokondrio-Eevaksi. 

Eurooppalaisten kantaäidit

Eurooppalaista kansaa on ollut perustamassa vain noin kymmenen kantaäitiä. Nämä äidit elivät kymmeniä tuhansia vuosia sitten eri puolilla Eurooppaa.

Helena (47% eurooppalaisista) asui Euroopassa 20 000 vuotta sitten nykyisen Ranskan Dordognen laakson jokivarsilla.

Xenia (6%) kuoli 25 000 vuotta sitten.

Ursula eli 45 000 vuotta sitten, hänen klaaninsa oli ensimmäinen, joka kansoitti koko Eurooppaa. Ursulan jälkeläisiä on eniten Isossa-Britanniassa ja Skandinaviassa.

Veldan (5%) eli 17 000 vuotta sitten, jääkauden aikana Ukrainan refugissa.

Tara (9%) eli 17 000 vuotta sitten nykyisen Toscanan seuduilla.

Katrine (6%) asui lähellä nykyistä Venetsiaa 15 000 vuotta sitten. Katrinen klaaniin kuuluvia on kaikkialla Euroopassa.

Jasmine (noin 20%) eli 11 000 vuotta sitten Lähi-idässä.

Kantaäitien elinajat ja -paikat vaihtelevat jonkun verran eri tietolähteiden välillä. Mutsis oli apina -ohjelmassa käytetyt arviot perustuvat Oxfordin yliopiston professorin Bryan Sykesin kirjaan The Seven Daughters of Eve.

40 %:lla suomalaisista kantaäiti on Helena
Tuhansien vuosien kuluessa Euroopan kansat ovat sekoittuneet, ja Suomestakin löytyy monen eri kantaäidin jälkeläisiä. Yleisin klaani koko Euroopassa on H eli Helenan klaani. Helenan jälkeläiset muodostavat noin 40% Suomen kansasta. Muita yleisiä klaaneja Suomessa ovat U (16-28%), J (5-14%, W (4-9%) ja T (3-6% suomalaisista).

Tarkemman jakauman voit tarkastaa Suomi DNA-projektin nettisivuilta www.fidna.info

Jos sinulle heräsi kysymyksiä DNA-testeistä, voit olla yhteydessä Suomi DNA-projektin yhteyshenkilöön Lauri Koskiseen sähköpostitse: koskinen.lauri(a)gmail.com.

Lähetä linkki

Lähetysaika

Mutsis oli apina! -tietovisa esitettiin YLE TV1:llä syksyllä 2009.

Katso ohjelma Areenassa

YLE Areena

 

Areena
Ohjelmaa ei esitetä tällä hetkellä Areenassa.
> Katso muita ohjelmia Areenassa